Categoriearchief: Pasen 2021 Campertrip naar het Hogeland in Groningen

Pasen 2021 Campertrip naar het Hogeland in Groningen

Even een korte inleiding en aanleiding……

Het Hogeland (op de borden in de provincie Groningen zie je Hoogeland staan) is het gebied ten noorden van het Reitdiep en het Damsterdiep. De naam Hogeland verwijst naar de relatief hoge ligging van de grond die veroorzaakt is door de aanslibbing van de zee. De bodem bestaat dan ook uit zeeklei en is grijswit van kleur. Aan de kleur en de vorm van de klei kun je zien dat het zware grond is. Waar je aan de Drentse grond ziet dat deze rul is van structuur zie je in het Hogeland dikke kluiten klei. De boeren van het Hogeland bewerken hun grond dan ook met zware machines die voortgetrokken worden door zware tractoren met veelal dubbele montage. (4 wielen achter)

De reden dat we naar dit deel van Groningen gaan is omdat Elfriede daar een expositie tijdens het Quiltfestival in juni 2020 zou houden. De expositie zou plaats vinden in het plaatsje Breede in het Breede kerkje aldaar. Echter, de pandemie Corona gooide roet in het eten. Gelukkig voor ons geen strop zoals voor veel ondernemers maar toch wel jammer. 

2020 werd dus geannuleerd en juni 2021 zou daarvoor in de plaats komen. Echter na een dik jaar Corona in ons midden werd ook deze datum doorgeschoven naar juli 2021. Helaas kan het ook in juli 2021 geen doorgang vinden. Daarom is door de organisatie van het Quiltfestival Groningen besloten om een digitale versie van het Quiltfestival op te zetten en zijn alle exposanten gevraagd om hieraan mee te werken. 

Elfriede had voor de inrichting van de kerk en het pad naar de kerk al diverse dingen gemaakt maar dat moet dus nu virtueel worden getoond. Voor het pad naar de kerk had ze van stof een soort bolvormige lampionnen gemaakt. Deze zouden aan ijzeren standaards aan het hek worden gehangen en zo een feestelijke en vrolijke toegang naar de kerk markeren. Nu is het geen probleem om quilts en andere te exposeren zaken thuis te fotograferen of te filmen maar het pad naar de kerk is toch wel een ander dingetje. 

2 april 2021

Dus togen we op vrijdag 2 april met de camper geladen met 22 lampionnen en ijzeren standaards naar Breede. Het weer was niet echt je van het, er waaide een kille wind maar het was wel droog. Zo rond een uur of twee in de middag kwamen we in Breede aan en hebben op de parkeerplaats voor de camping een plan gemaakt. We besloten om toch maar direct de standaards te plaatsen en de lampionnen op te hangen om daarna de “fotoshoot” en “filmsessie” te starten. Het aanbrengen van de lampionnen was het meeste werk….

kerkje in Breede

Het filmen en fotograferen ging voorspoedig en leverde leuk materiaal op om een presentatie voor de digitale tentoonstelling te maken. Het filmen en inspreken van het welkomstwoord bij de entree van de kerk was minder eenvoudig. Door de harde wind die er waaide kreeg je veel extra lawaai en ruis op de film. Ik stond op een gegeven moment zelfs te filmen met een open gevouwen paraplu in de hand om de wind wat uit de microfoon van de iPhone te weren. 

Helaas bood dit niet voldoende soelaas en daarom besloten we om het welkomstwoord en dito film op zaterdag op te nemen. Uiteraard hopend op beter en rustiger weer.

Na het opruimen van alle spullen zijn we op camping “de Breede” die direct naast de kerk ligt te gaan overnachten. Dit is een kleinschalige camping met 40 plaatsen en goed en net sanitair en een zeer vriendelijke beheerster. Naast de camping bevindt zich het zwembad en een kiosk. 

Op 1,5 kilometer vanaf de camping ligt het centrum van Warffum met daarin een Spar supermarkt. Voor wie van fietsen, wandelen en de Waddenzee houdt is deze camping een prachtige uitvalsbasis.

Vanwege het koude weer was de camping slechts bezet met 2 campers en 1 caravan….. Wij zijn na het eten nog richting Warffum gelopen en hebben na de koffie een paar spelletjes Rummikub gedaan. 

Zaterdag 3 april 2021.

Ik ben de dag gestart met een wandeltocht van 8 kilometer. Langs de kerk het voetpad op, door de landerijen, vervolgens een stuk bos en daarna door de straatjes van Warffum terug richting de camping. Na het ontbijt hebben we zo tegen een uur of 11 een poging ondernomen om het welkomstwoord en filmpje goed op het scherm te krijgen. Er was minder wind dus verliepen de opnames redelijk snel.

We hadden gepland om deze trip ook te benutten om eens in Lauwersoog te kijken. Via een grote omweg zijn we daarheen gereden. Ons plan was om zo dicht mogelijk langs de Waddenzee te rijden. Helaas lukte dat maar gedeeltelijk. We zijn wel in de buurt van Uithuizen naar de Waddenzee naar een vogelspotpost gereden en hebben daar een stukje langs de dijk van de Waddenzee gelopen. Daarna zijn we via allerlei smalle weggetjes van dorpje naar dorpje gereden en hebben een stop ingelast in Pieterburen. De quiltmoeder, Kea, van Elfriede is hier geboren en het leek Elfriede leuk om het ouderlijk huis van Kea op te zoeken en eveneens de school waar Kea haar vader hoofd was te bekijken. Nu is Pieterburen geen wereldstad dus waren beide gebouwen snel gevonden.

Toen verder naar Lauwersoog. In Lauwersoog heb je twee camperplaatsen. In de app campercontact staan beide omschreven. Wij kozen voor camperplaats “LauwersmeerPlezier” en kijken uit op scheepswerf. Kosten voor 1 nacht inclusief stroom, water en gebruik toiletgebouw is € 19,50.

Parkeerplaats camperhaven

Direct tegenover de camperplaatsen (even de weg oversteken) ligt de vissershaven en kun je heerlijke vis kopen. En dat hebben we natuurlijk ook gedaan. In verband met Corona kun je alleen maar bestellen en afhalen. Ik moet zeggen dat het best wel druk was bij deze afhaal visboer. 

Zondag 4 april (eerste paasdag 2021)

Elfriede opperde gisteren dat het wellicht leuk was om naar Schiermonnikoog te gaan. De haven van waaruit de boot vertrekt ligt op 1 kilometer vanaf de camperplaats. Ik ben daar even heengelopen om te vragen of reserveren nodig is. In verband met het weer en uiteraard Corona bleek dit niet het geval. In de zomer kun je op zon en feestdagen 4 keer per dag van en naar het eiland. We besloten om de boot heen van 12:30 uur te nemen en terug die van 16:30 uur en daar te gaan wandelen langs het strand en door de duinen. De fietsen bleven dus in de campergarage staan. De kosten van de overtocht zijn per persoon € 17,05. Als je de fiets mee wilt nemen kost dat nog eens € 10,60 per fiets extra. Je kunt er ook voor kiezen om op het eiland een fiets te huren. Dan betaal je voor een dag iets van € 8,00…… 

het veer naar Schiermonnikoog

Aangekomen met de boot moet je een keuze maken, of je loopt van de boot naar het dorp Schiermonnikoog of je gaat met de bus. Als je even om je heen kijkt is die keuze snel gemaakt want het is zeker 4 kilometer lopen van de veerdam tot het centrum. Je betaald iets meer dan € 4,00 voor de bus en dan ben je er lekker snel.

Aangekomen in het centrum is het even zoeken waar je heen moet maar als je dat eenmaal gevonden hebt is de weg naar het strand vrij goed te belopen. Ook vandaag was er veel wind en zijn we tegen de wind in het strand opgelopen om door de duinen weer terug te gaan naar het centrum van het dorpje. Nog even een ijsje gescoord en toen wachten op de bus. 

Zo rond halfzes waren we weer terug bij de camper. De boel lekker opgestookt en een borreltje op de dag gedronken. Na het eten nog Rummikub gespeeld en op de 

MacBookAir naar OP1 gekeken. Op deze camperplaats hebben ze redelijk goede wifi dus via de Ziggo app tv kijken is prima te doen. 

Maandag 5 april 2021.

Het was wat weer betreft een onstuimige nacht, veel wind en regen. Terwijl ik dit reisverslag zit te schrijven heb ik al hagel gezien, regen gehad en sneeuw gehad, de temperatuur buiten is slechts 3 graden en het waait bijzonder hard!

Na het ontbijt gaan we richting huis en komt aan deze paastrip een eind.