Over winteren 2023/2024

Over winteren 2023/2024 dag 61

Zondag 11 februari 2024

Na de enerverende dag van gisteren speelden we gisteravond weer scrabble. De uitslag was als volgt: Elfriede 2e en Johannes 3e. 

Vanmorgen stonden we op tijd op. We hadden het plan opgevat om op de bonnefooi naar het ticketverkoopkantoor van de “Caminito del Rey” te gaan in de hoop, dat we daar toch nog entreekaartjes konden bemachtigen. Op de website van de Caminito waren alle kaarten uitverkocht. Dat was dus geen goed voorteken… We zouden pas begin februari de Caminito kunnen lopen, omdat dan pas weer kaarten beschikbaar zouden zijn.

Overigens “Caminito” betekent “Klein weggetje” en “del Rey” betekent “van de koning”. Samengesteld is dat “Klein weggetje van de koning”.

Om 9 uur vanmorgen reden we met droog weer richting de parkeerplaats in Ardales van waaruit je met bussen naar Restaurante El Kiosko Ardales wordt gebracht. Van daaruit moesten we nog 20 minuten lopen voordat we bij de ticketoffice en het beginpunt van de Caminito waren. 

Bij het ticketoffice had ik mazzel, want er waren nog een paar kaarten te koop. Een paar is in dit geval, drie! Dus we konden van start. Wel was het zo, dat de kaarten in plaats van 10 euro nu 18 euro moesten kosten maar dat lag eraan dat we in een groep onder leiding van een gids de Caminito gingen lopen. Doordat er, vanwege hevige regenval, schade aan een deel van de houten paden was ontstaan, was een deel van de route afgesloten en werden we door een tunnel geleidt.

Wat is nu deze: Caminito del Rey in Spanje (tekst Wikipedia) 

Op 59 kilometer van Malaga liggen de schitterende wandelpaden van de ‘El Caminito del Rey’ welke na een grondige renovatie sinds 2015 weer te bezoeken zijn. Tegen de steile rotswanden van de Gaitanes-kloof ligt ruim 3 kilometer aan looppaden en bruggen gebouwd met na elke bocht een nieuw adembenemend uitzicht. De totale looproute is bijna 8 kilometer door fantastisch landschap. Wanneer je in de omgeving van Malaga bent en van wandelen houdt, raad ik absoluut aan deze bijzondere wandeling te maken. Deze route van de Caminito hoort absoluut thuis tussen de beste bezienswaardigheden van Andalusia!

Geschiedenis van het ‘Pad van de Koning’:

El Caminito del Rey stond in het verleden bekend als een van de gevaarlijkste wegen ter wereld, mede door de soms 100 meter diepe afgronden. De geschiedenis van het wandelpad langs de rotsen gaat terug naar 1901 toen er bij de naburige watervallen van El Chorro en Gaitanejo werd besloten een elektriciteitscentrale te bouwen. Dit smalle pad langs de El Chorro rivier werd mede aangelegd voor het transport van bouwmaterialen. In 1921 werd bij Ardales de dam van Conde del Guadalhorce geopend door koning Alfons XIII, waarbij de koning zelf ook dit gevaarlijke pad had betreden en het ter herinnering de naam ‘Caminito del Rey’ heeft gekregen. Sindsdien heeft de Caminito del Rey jarenlang gediend als een pad voor vervoer met ezels.

Heel veel gieren!
Oude onder de nieuwe brug
Smalle paden

Brug als onderdeel van het koningspaadje in Spanje:

Achter Elfriede zie je de hangbrug

In 1992 werd het pad afgesloten, doordat het pad zo gevaarlijk was geworden door de vele gaten, kapotte leuningen en ontbrekende stukken. Toch hebben diverse waaghalzen toch het pad proberen te bewandelen, met als resultaat dat het pad een dodelijke reputatie heeft gekregen. In 2015 is het pad weer opengegaan na jarenlange restauratiewerkzaamheden, en mag met stip het mooiste wandelpad van Spanje genoemd worden. U kunt nu 8 kilometer wandelen over het grotendeels houten pad, waarbij u met de vele leuningen, trappen en staalkabels, zich geen enkele zorgen meer hoeft te maken over uw veiligheid.

Nu hevig in verval! Tot 1982 nog wel bewoonbaar

De wandeling bestaat uit drie delen:

  • Een rustige wandeling naar het begin van de kloof (Ongeveer 2 km)
  • De échte Caminito del Rey, oftewel de route langs de steile rotswanden (Ruim 3,5 km)
  • Een laatste, rustig stuk van het einde van de kloof richting het eindpunt (2 km)

Onze wandeling vandaag was dus bijna 8 kilometer. Voor mij, met hoogtevrees, was dit een waar huzarenstukje!

Na de wandeling dronken we koffie en liepen het laatste stuk naar de bushalte. De busreis terug, ging langs smalle wegen waar bussen en auto’s elkaar amper konden passeren. Terug bij de camper besloten we om naar onze volgende stop, 60 kilometer verderop, (hé dat rijmt) te rijden. We doorkruisten dus een deel van Andalusië en kwamen tot de ontdekking dat het hier op veel plaatsen echt een groene natuur is. Mooie wereld hier! 

We zijn terechtgekomen in Olvera. We staan op een parkeerplaats waar we na een heftige afdaling terecht zijn gekomen. Ik ben met onze camper zwaar in overtreding want je mocht enkel afdalen tot 3,5 ton en wij zijn met 4,8 ton iets zwaarder. Ik hoop dat we morgen of overmorgen de weg naar boven gaan halen…

Onderweg hadden we veel- en heftige regenbuien. We hopen dat het morgen droog is want we hebben een activiteit op het programma staan waarbij we graag redelijk weer willen hebben zonder te veel vocht van boven. Voor vandaag kunnen we alle drie unaniem zeggen dat we een geweldige belevenis hebben meegemaakt! Het was af en toe tering hoog maar ook verschrikkelijk mooi!

Blijf ons volgen… dan hebt u altijd een alibi!

1 reactie op “Over winteren 2023/2024

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.