Over winteren 2023/2024

Over winteren 2023/2024 dag 59

Vrijdag 9 februari 2024

Gisteravond werd Elfriede 2e en Johannes 3e met het scrabbelen.

We speelden geen rummikub dit keer.

Afgelopen avond begon het rond een uur of 9 te regenen. Het regende vrijwel de hele nacht door en behoorlijk ook! De Granadezen zijn superblij met de regen en je hoort ze dan ook absoluut niet klagen. De temperatuur bleef vannacht bij 9 graden steken en vanmorgen was het toen ik om 8 uur opstond een graadje of 12. Dit is de hele dag zo gebleven, geen zon maar wel heel veel regen. Als ik schrijf dat het vandaag een half uur droog was, dan overdrijf ik niet.

Om 10 uur reden we met een taxi naar de kathedraal van Granada. Ik zeg reden maar eigenlijk was het scheurden, want de taxipiloot had maar 1 standje voor het gaspedaal en dat was plankgas. Eigenlijk hadden we met de bus en de tram gewild maar dan waren we al druipnat in het centrum van de stad aangekomen.

Tja, en dan iets over de kathedraal. Het is een imposant gebouw met mooie beelden en schilderingen. Er staan 2 orgels uit de 18e eeuw tegenover elkaar in de kerk, dat is uniek. Ieder orgel heeft 4000 orgelpijpen en als ze tijdens speciale gelegenheden samen spelen schijnt dat een magistraal geluid te zijn mede, omdat de akoestiek in dit gebouw subliem is.

Het orgel met 4000 pijpen

Ik heb een foto gemaakt van een schildering waarop meerdere personen zijn afgebeeld. De schildering heeft twee opvallende dingen. Over de eerste zeg ik niet te veel maar wel dat de kunstenaar op speciale wijze het goddelijke van het menselijke onderscheidt… Als je goed kijkt zie je wat ik bedoel…

De tweede wil ik wel benoemen want er staat een jongen op met, jawel een kruiswoordpuzzelboekje in de hand. Dus in het hele verre verleden waren er al kruiswoordpuzzels!

Sanders of Denksport? wat was eerder..

Ik wil nog opmerken dat, als je de kathedraal van Burgos gezien hebt, er geen enkele kathedraal is die dit kan overtreffen voor wat betreft pracht en praal.

Tabernakel

Schijnbaar hadden ze het dak van de kathedraal niet geheel waterdicht want er stond een hoogwerker binnen waarmee twee lieden zich naar grote hoogte lieten brengen om vervolgens te kijken hoe het euvel opgelost zou kunnen worden. Ik heb, na overleg met mijn compagnon, gevraagd of we vanuit SaLaBouw Dalen een offerte mogen uitbrengen.  

Na het kathedraalbezoek dronken we koffie en gingen vervolgens op weg naar het Alhambra. We moesten daarvoor een steile geasfalteerde weg op die na 500 meter overging in zand en daarna in kiezelstenen. De paden zijn in traditioneel Granadese stijl met kiezelmozaïeken ingelegd. Witte kiezels uit de Darro en zwarte uit de Genil. Ook alle paden in de tuinen van het Alhambra zijn op deze manier gemaakt.

Boven aangekomen konden we het Alcazaba bezoeken. Een soort burcht met meerdere uitkijktorens van waaruit je op behoorlijke hoogte over een deel van Granada kunt kijken.  Na deze klim ging het naar Palacio de Carlos V waarin ook het Museo de Bellas Artes is gevestigd. Bij Artes denk ja aan moderne dingen maar dat is hier niet het geval. De uitstraling van dit paleis is sober en sereen van kleur met een oriëntaalse invloed.

De “Generalife” is een van de oudste bestaande Moorse tuinen. In de zomer is het zeker een pracht en praal van bloemen. Vooral nu met het regenachtige weer had het een trieste aanblik. Er waren wel een paar bloeiende planten te zien maar dat was het dan ook.

Vervolgens bezochten we de “Palacio de los Leones”. 

In het midden ligt een patio met in het midden een indrukwekkende marmeren fontein die door 12 leeuwen gedragen wordt. De patio wordt omgeven door de 124 zuilen van het paleis.

Tegen 4uur hadden we een toegangsbewijs naar het koninklijke paleis, “Palacio Nasaries”

De uitstraling van dit paleis is wederom sober en sereen van kleur met een oriëntaalse invloed. De foto’s spreken voor zich. 

Het gehele Alhambra is mooi om te bekijken maar je moet wel erg van de oude cultuur houden en dit kunnen waarderen. Voor mij als cultuurbarbaar is dit niet weggelegd.  

Johannes en Elfriede waren dolenthousiast over het Alhambra.

De terugweg ging weer met de taxi! We kijken toch wel terug op een mooie- maar regendag.

Tja, alte Liebe Rostet nicht…

Blijf ons volgen… dan hebt u altijd een alibi!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.