Over winteren 2023/2024

Over winteren 2023/2024 dag 57

Woensdag 7 februari 2024

Gisteravond werd er weer gescrabbeld. Elfriede won en Johannes werd tweede. Het rummikuppen liep uit op een 1-1.

Gisteren was het net als vandaag een mooie en zonnige dag. 

Vanmorgen stonden we al vroeg op, omdat we naar de Geode van Pulpi gingen. Er worden daar in de grotten rondleidingen gegeven van anderhalf uur. Er wordt gevraagd, of je een kwartier voordat je rondleiding begint aanwezig wilt zijn.

We waren er mooi op tijd en om klokslag halftien begon ons avontuur.

De gigantische Geode is één van de grootste kristalgrotten ooit gevonden, en is de grootste toegankelijke Geode in de wereld. In Mexico is er nog een grotere, echter die is door de hoge temperatuur en het lage zuurstofgehalte in de grot niet toegankelijk.

De Geode ligt in Mina Rica, een verlaten zilvermijn in de buurt van Pulpí, dichtbij San Juan de los Terreros. De Geode is in 1999 per toeval ontdekt door leden van de Mineralogen groep van Madrid, en sindsdien is eraan gewerkt de mijn veilig te maken voor publiek.  Sinds augustus 2019 is hij geopend.

Het mijngebied

Een Geode is een leegte gevormd uit een luchtbel binnen vulkanische, metamorfe of sedimentaire rots. Deze leegte is gevuld met kristallen gevormd uit minerale afzettingen.

De gigantische Geode is 8 meter lang en 2 meter hoog en bestaat uit enorme doorschijnende kristallen tot 2 meter lengte. De transparantie, de grootte en de geweldige staat van bewaring maakt deze Geode uniek. De Geode bevindt zich op een diepte van ongeveer 60 meter. 

De Geode

Voor bezoek moet je redelijk fit zijn. Het is een redelijke lange wandeling.  Je moet ook een lange wenteltrap af om dichtbij de Geode te komen en weer op om weer in de hoger gelegen grotten te komen. Mensen met hoogtevrees kunnen het lastig krijgen op de wenteltrap! Er is tegenwoordig wel een lift voor de langste trappen, dus deze wenteltrap kun je zo voorkomen. Een spectaculair natuurverschijnsel.

Het trapje…
Elfriede voor de Geode
Johannes voor de Geode

Na het grotbezoek dronken we koffie op het buitenterrein van de grotten en overlegden we wat verder te doen met de aangebroken dag. We besloten om richting Granada te rijden om daar het Alhambra te bezoeken. We hadden ook naar zee kunnen rijden maar omdat het donderdag en vrijdag wat regenachtig weer zal worden leek ons dit een beter idee.

De te rijden afstand zou iets van 240 kilometer zijn. Na 177 kilometer besloten we om in Guadix op een parkeerterrein voor campers te gaan staan. Onderweg kwamen we door de Tabernas woestijn waar we verleden jaar ok al eens waren. Ruig en desolaat landschap. Overigens zie je hier heel veel olijvenbomen. Olijf-gargen waren druk in de weer om de bomen te snoeien.

Morgen reizen we verder naar Granada en gaan dan uitzoeken hoe en waar we tickets voor het Alhambra kunnen bemachtigen.

Blijf ons volgen… dan hebt u altijd een alibi!

1 reactie op “Over winteren 2023/2024

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.