Nazomeren, september 2022

Zondag 11 september 2022

Gisteravond hebben we nog een stuk gelopen en konden nog tot een uur of 8 buiten zitten. 

Binnen zijn we weer verder gegaan met onze Rummicuppetitie. Ik had dit keer het geluk aan mijn kant en scoorde 3:1. Ook had ik mazzel met het scoren van jokers. Tja, en dat maakt winnen een stuk gemakkelijker.

Vanmorgen om 8 uur was het weer dusdanig dat we buiten konden ontbijten. Na het ontbijt nog even een kop koffiegedronken en toen op pad. We zetten koers richting Kaysersberg in de Elzas in Frankrijk. De afstand die we moesten rijden was 184 kilometer. 

Vrijwel direct na het verlaten van de camperplaats zaten we al in Frankrijk. We reden het eerste stuk door een stadje met de moeilijke naam Sarrequemines. Het is een stadje dat net als Saarbrücken aan de rivier de Saar ligt. Een echt gezellig Frans stadje. 

Na dit plaatsje begon het platteland en heuvellandschap.

Wat ik altijd zo mooi aan Frankrijk vind is dat je heel ver over de landerijen kunt kijken. Het landschap is er zeer afwisselend. Zo rijd je langs maisvelden, even later zijn het zonnebloemenvelden. 

Heuvellandschap met in de verte de Elzas bergen

Omdat we geen tolwegen wilden rijden kwamen we door dorpjes en reden we via bochtige wegen door bergen en dalen richting de snelweg. Wel te verstaan een snelweg waar geen peage moet worden betaald. Voorbij Straatsburg was het nog een kilometer of 60 naar ons einddoel. 

Na Straatsburg begint de “provincie” Elzas.

De Elzas is de meest oostelijke wijnstreek in Frankrijk. Het ligt tussen de Vogezen aan de westkant en de Rijn aan de oostkant. Ten noorden ervan ligt Straatburg en ten zuiden Mulhouse. In de Elzas worden veel stille witte wijnen gemaakt maar ook de mousserende wijnen beginnen langzaam maar zeker deel van het aanbod uit te maken. Er wordt ook rode wijn geproduceerd maar dat mag nog geen naam hebben voor wat betreft de hoeveelheid. 

De Elzaswijnen worden verkocht in een wettelijk voorgeschreven type fles, de “Rijnwijn”.

Dit is een hoge slanke fles en wijkt echt af van de fles waarin bijvoorbeeld een Bordeauxwijn wordt verkocht. 

De belangrijkste druivensoorten in de Elzas zijn Riesling, Pinot blanc, Gewurztraminer, Pinot gris, Sylvaner, Pinot noir en de Muscat.

Toen we van de snelweg af waren gereden kwamen we vrijwel direct al in de wijnstreek. Het is hier werkelijk overal wijnaanbouw. Ook rondom Kaysersberg zie je zover je kijken kunt wijnvelden. 

Even voor 14:00 uur kwamen we bij de camping aan. Er stonden al 6 campers en caravans in de rij te wachten tot de receptie opende. Het duurde niet lang of er stonden ook alweer 5 campers achter ons. Druk dus, en dat om deze tijd van het jaar. Elfriede verzorgde de aanmelding en kreeg een briefje mee met daarop 6 plaatsen waaruit we er 1 konden kiezen. Wij kozen voor plaats 92 en daar staan we nu dus. Hier blijven we tot woensdag en trekken dan verder naar Liepvre. Daar hebben we een plekje gereserveerd op een camping vlakbij de quiltexposities.

Na een glaasje drinken zijn we op de fiets gestapt en naar het 2 kilometer verderop gelegen historische binnenstadje van Kaysersberg gereden. Het oude stadje bestaat uit vakwerkhuizen waarin nog mensen wonen maar ook veel wijn, koek, kaas en souvenirwinkels zitten. De straten zijn gemaakt van kleine vierkante basaltkeitjes. Fietst niet erg lekker… Het was gezellig druk in het historische centrum bij een lekkere buitentemperatuur van zeker 22 graden. 

vakwerkhuis
Mooi oud uithangbord

Omdat Flammkuchen een echte Elzasser specialiteit is bestelden we dit bij een kleine brasserie. Lekker spul en het biertje en het wijntje erbij was ook lekker.

Flammkuchen

Morgen gaan we door de wijnvelden een fietstocht maken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.