Categoriearchief: Reisverhalen

Quiltfest Suderburg augustus 2022

28 juli 2022

Wat ging eraan vooraf:

In 2018 werd door Grit Kovacs voor de eerste keer een Festival der Quiltkunst in Suderburg georganiseerd. In het gebouw van de Ostfalia Hochschule für angewandte Wissenschaften aan de Herbert Meyer Strasse 7 in 29556 Suderburg vond het festival plaats.

Natuurlijk was ook Elfriede aanwezig. Als bezoeker wel te verstaan. Tijdens het bezoek kwam ze in gesprek met Grit Kovacs en naar aanleiding van dit gesprek en een presentatie van haar portofolio fotoboek werd ze gevraagd om in 2020 een lokaal in te richten met door haar gemaakte quilts. Dus exposeren in Duitsland! Kijk voor meer info op www.quiltfest.de

Thuisgekomen na deze quiltreis werd er direct een plan gemaakt over hoe en wat allemaal te exposeren en begon ook de productie van een serie mooie quilts. 

Intussen werd Elfriede ook nog gevraagd om deelneemster te worden in een selecte groep internationale art-quilters. De groep bestaat uit 12 personen. Deelneemsters komen uit de hele wereld. Iedere 2 maanden moet er een quilt worden gemaakt die binnen een vooraf bepaalde categorie moet passen. Een voorbeeld van een categorie is “light”. Je staat versteld wat de 12 deelnemers voor verschillende ideeën hebben bij “light”. Om een indruk hiervan te krijgen kun je kijken op de site www.clothincommon.com

Kijk dan vooral bij “Musings” en bij “Galleries”!

Helaas ging in 2020 het Quiltfest vanwege Covid19 niet door en zou dit verplaatst worden naar 2021. Echter ook in 2021 was de wereld nog in de ban van Covid19 en werden grote bijeenkomsten en evenementen niet toegestaan.

Maar nu, in 2022, gaat het Quiltfest wel plaatsvinden en is er ook weer is een challenge uitgeschreven. Elfriede werd gevraagd om deel uit te maken/assistentie verlenen van de jury. Met het gevolg, dat haar wedstrijdquilt aan de expositie wordt toegevoegd en niet mee doet met de wedstrijd, om onpartijdig te kunnen zijn.

Nu naar het heden (en toekomst):

Alle tentoon te stellen quilts en andere zaken zijn inmiddels gesorteerd en de inrichting van het lokaal is op papier al gemaakt.

De camper staat startklaar in de schuur. We proberen om net als in 2018 op het parkeerterrein bij de Ostfalia Hochschule te bivakkeren. In 2018 was dit toegestaan door de burgermeester van Suderburg en we hebben, behalve dan een parkeerplekje, niets nodig omdat we zelfvoorzienend zijn met onze camper. 

Vandaag over 3 weken op donderdag 18 augustus vertrekken we na de middag naar Suderburg. Op vrijdag 19 augustus gaan we samen de expositieruimte, die Elfriede is toegewezen, inrichten. Er worden door Elfriede 21 quilts en nog diverse andere van stof handgemaakte artikelen getoond. Hierbij kun je denken aan vogels, tassen en kaarten.

Het Quiltfest opent voor het publiek op zaterdag 20 en zondag 21 augustus om 10:00 uur haar deuren. 

Op zondagavond gaan we de expositie weer afbouwen en rijden we weer huiswaarts of blijven we, als het laat wordt, nog een nachtje staan.

Na het Quiltfest gaan we nog een week of 3, 4 op vakantie. Waar de reis naartoe gaat weten we nog niet, kan Duitsland worden maar eventueel ook Frankrijk. Maar ook in Nederland blijven is mogelijk. Dat we na het Quiltfest niet direct in Duitsland blijven om daar verder op vakantie te gaan komt doordat we de garage achterin de camper redelijk vol hebben liggen met expositiemateriaal en dat dit nogal kwetsbare spullen zijn.

Dat we mogelijk in Nederland blijven ligt aan het feit dat we een warmtepomp hebben besteld en deze wordt met een beetje geluk in september geleverd. De installatie van leidingen, bekabeling en plaatsing warmtepomp, buffervat en boiler doe ikzelf. Het aansluiten en inregelen wordt door de installateur gedaan. 

Mocht vakantie in september door de installatie van de warmtepomp niet doorgaan dan is er een kans dat we in oktober, november of december richting Spanje of Portugal reizen. 

Tot zover deze blog en uiteraard volgen er van de reis naar Suderburg, de 2 expodagen ook weer blogs.

Tour de Sterre, Denemarken 2 t/m 4 juli ’22

Maandag 4 juli 2022

Hallo! Dit is de laatste dag (vooral een reisdag) en (voorlopig) de laatste keer dat ik het bloggen overneem. Gisteren hebben we de avondetappe gekeken en konden we dus helaas de rummikub competitie niet voortzetten omdat het al laat was. Dat hebben we vanochtend wel kunnen doen. Wie weleens met opa en oma rummikub speelt weet dat oma altijd wint door uit te gaan met een joker. Je kan ook gemerkt hebben dat in het leggen van de rijtjes systeem moet zitten: de rijtjes met dezelfde cijfers en kleur aan een kant, de rijtjes met opeenvolgende cijfers aan de andere kant. Natuurlijk wel op volgorde van klein naar groot of andersom. Het werd 1-1-1, iedereen won dus een keer. Opa heeft oma zelfs een keer verslagen terwijl ze een joker had!

Alles netjes op volgorde

Dan de grote vraag: hoe heet de hond? We hebben unaniem besloten dat de hond Soda gaat heten. Want ‘Er sitzt einfach nur so da’

Mijn naam is: Soda

Bedankt tante Fenna! (Oma’s tante)

Omdat vandaag, net als in de Tour, het een reisdag is, is er niet zo veel te vertellen over de gebeurtenissen. Daarom komt hier nog een impressie van de Tour en de dikke bussen.

De bussen zijn een soort campers maar dan mega, voor een heel wielerteam plus een paar verzorgers. Binnenin zijn heel veel stoelen (zoals in een gewone bus, alleen zijn deze wat luxer) en aan de zijkant soms een kastje om je spullen in op te bergen. Vaak kun je ook nog drinken en energierepen en een koffieautomaat in de bus vinden en er is vaak een klein keukentje en een douche. Hier komen een paar van die bussen.

Ook werkelijk alles wordt meegesleept uit Frankrijk (bouwwerken bedoel ik)

In de Tour rijden ook altijd auto’s met heel veel dure reservefietsen erop rond. Die fietsen kosten een dikke 10.000 euro per fiets, en daarvan staan er zeker 10 op het dak. Je rijdt als volgauto dan al gauw rond met 100.000 euro op je dak!

cateringfiets…

Terwijl ik dit schrijf rijden we onder de Elbe door en zijn we dus in Hamburg. Daar rijden we zo een hele boel Hamburgers voorbij, al denk ik niet dat deze lekker zijn.

De Tour was een geweldige ervaring en ik hoop dat ik het nog eens (misschien wel als wielrenner) mee mag maken. Ik hoop dat jullie het leuk vonden dat ik de blog overnam. (En dat mijn hoofdredacteur tevreden is) 

Groetjes van Sterre (en opa en oma)

PS: wij hebben genoten van je enthousiasme en je aanwezigheid. 

Jouw bloggerij is perfect! Compliment.

Tour de Sterre, Denemarken 2 t/m 4 juli ’22

Zondag 3 juli 2022

Hallo! Ik ben weer terug. Ook vandaag mag ik de blog weer overnemen. Ik heb met rummikub dik gewonnen! 3-0 (nee hoor grapje, was ‘t maar zo) De rummikub uitslag was zo beschamend dat we die maar even laten… Wel heb ik de stand van de poule voor jullie: (naam+punten)

  1. Sterre Thijssen          388
  2. Guus Thijssen            318
  3. Lammert Grooten     142

Zoals je in het vorige blog kon lezen, zijn wij vandaag naar de tour gegaan. ’s Ochtends zijn opa en ik eerst gaan fietsen, ik op de cyclocross en opa op de gravelbike. Eerst zijn we naar Sonderborg gefietst en daar hebben we een stuk van het parcours kunnen fietsen en we zijn de fan zone binnengegaan.

Nog 1 kilometer en ik ben binnen!
Pump track

Daar was een pumptrack en die heb ik een paar keer gefietst met mijn cyclocross. We hebben daar 2 tasjes gekregen met tour spul erin. Toen we weer weggingen zijn we naar een MTB-route gereden die in de buurt lag. Sonderberg MTB heet die. Opa bood aan om 2 tassen mee te nemen en ging daardoor stuntelend de trial op (en af) Ik vond het een hele mooie MTB-trial want er waren overal bochten en het ging op en neer. De route was alleen wel slecht onderhouden. 

Toen was het zo ver: we gingen naar de Tour! De Denen zijn helemaal gek van fietsen, en dat was te zien. Er waren heel erg veel mensen aan ‘t kijken. Opa en ik hebben een stukje heen en weer gelopen en zijn uiteindelijk gestopt bij een officieel Tour de France kraampje, van opa heb ik daar een geel shirt met ‘leader de Tour de France’ erop gekregen. Ik vind dat heel erg lief dat hij dat voor mij koopt.

De gele trui!

Naast dat kraampje was een Shimano tent waar een paar fietsen stonden, de bedoeling was om 1 minuut lang zo hard mogelijk te fietsen. Ik heb het geprobeerd en had 44 km per uur gemiddeld. En dat zonder klikpedalen (met kliks is het makkelijker want dan kun je naast duwen ook nog trekken aan je pedalen) er was natuurlijk wel een voordeel: geen tegenwind hebben. 

Maar wat gebeurde er toen? Opa’s mobieltje hield ermee op! Dus wat gingen we doen? Opa ging naar de bus van Jumbo-Visma en vroeg aan de mechanieker of hij toevallig een IPhone oplader had. Die had hij en opa mocht hem even lenen.

Behalve fietsen ook nog een iPhone oplader!
Busje komt zo!

Op wonderbaarlijke wijze ging zijn telefoon toen weer aan. En toen? Toen kwam er een politieagent aan. Oei! Zou je denken. Gelukkig niks aan de hand, deze politieagent was ook een Jumbo-Visma fan. Hij vroeg aan de man bij Jumbo of hij nog petjes overhad. Dat had hij en ik kreeg er ook een!

Samen hebben we toen een plekje 100 meter achter de finish gevonden. Toen ze eenmaal gefinisht waren gingen we nog even kijken bij de renners en hun bussen. Ik had mijn te kleine wielershirtje en een stift meegenomen voor handtekeningen. Die heb ik gekregen! Van Caleb Ewan (de sprinter van Lotto Soudal) Matej Mohoric en Steven Kruiswijk. Ook heb ik een bidon van Quick-step alpha vinyl (ploeg van Lampaert en Jacobsen) en de bidon van Jonas Vingegard (Jumbo-Visma) gescoord. 

De Mollema fiets
De dopingcontrolevrachtauto
Bora fietsjes
Geduldig wachten op een bidon of handtekening
de finish…

Maar toen… 

De hele dag liep de politie rond in hun overhemdjes en was er niks aan de hand. Toen wij bij de ploegbussen (nou ja bussen, opa’s camper is er niks bij) liepen moest er opeens een politieauto met zwaailampen en spoed aan langs. We hadden ook gemerkt dat alle politieagenten opeens met kogelvrije vesten liepen. Wat was er dan aan de hand? Een schietpartij. Maar niet hier, in Kopenhagen. Mama belde ons, al half in paniek want er was een schietpartij. Ruim 180 km, gemeten in 1 rechte lijn bij ons vandaan. Ze dacht dat we in de buurt waren van Kopenhagen. Lekker bezig mam!

Gisteren is de vraag gesteld of jullie een mooie naam hebben voor de hond. Morgen nemen we de beslissing maar dezen zijn al genoemd: Lammpje (lamm van Lammert en lampje want opa is, volgens een bepaald persoon (die bij deze uit zijn kennissenkring geschrapt is) niet zo’n helder licht. Tour, en Soda want ‘Er sitzt einfach nur so da’

Als je nog een goede naam hebt kun je het altijd nog laten weten

Ik hoop dat jullie de blog weer leuk vonden. 

Al met al was het een hele leuke dag!

Doei!

Tour de Sterre, Denemarken 2 t/m 4 juli ’22

Zaterdag 2 juli 2022

Vanmorgen om 8:05 uur waren we aan de Bente in Dalen om Sterre op te halen en de reis naar Denemarken te starten.

Volgens de navigatie was de af te leggen afstand ruim 480 kilometer. Om 8:15 vertrokken we en reden via Cloppenburg naar de autobahn. Om 11 uur hebben we een koffie en broodjespauze gehouden en zijn daarna doorgereden. In de buurt van Rendsburg zag ik op de navigatie dat er een tankstation vlakbij de autobahn zou liggen. De diesel aan de autobahn was € 2,329 per liter dus om even iets van de route af te wijken kan wel uit. Dacht ik… helaas was het een minuut of 15 rijden voor we bij een tankstation waren. We tankten daar voor € 2,059 per liter. Toen nog weer 19 kilometer over allerlei B-weggetjes om weer op de snelweg te komen. Om 14:25 uur waren we in Augustenburg op de plaats van bestemming. 

Omdat Sterre onze gast is en eigenlijk alleen maar een beetje achter in de camper hangt heeft zij de taak gekregen om ook een deel van het verslag te maken.

Bij deze:

Gelukkig hoef ik vandaag niet te beginnen met de Rummicub-competitie, deze begint pas vanavond. Ook is de financiële stand van zaken al doorgegeven.

Zoals al eerder geschreven begonnen wij onze reis vanochtend om 8:00, of… dat was de bedoeling… ik stond om 8 uur klaar, want ik dacht: met de stiptheid van opa moet ik wel op tijd klaar staan. Tot mijn grote verbazing waren opa en oma te laat. Wie kreeg de schuld? Oma natuurlijk. Want wie geef je anders de schuld?

Bij onze eerste stop, ongeveer 80km voor Hamburg gingen we even lunchen en begon opa weer aan zijn puzzels. Ik had toen (vond ik zelf) een hele goede vraag: hebben jullie 1 puzzelboekje om p.p. om thuis te maken en mee op reis te nemen of hebben jullie een reis-puzzelboekje en een thuis-puzzelboekje? Verassing: ze hebben allebei één voor op reis en één voor thuis.

Toen we eenmaal rond Hamburg reden in de dikke camperbak (die rijdende villa) zagen wij de Evergreen, het schip dat vastlag in het Suezkanaal. Daarna reden wij de St. Pauli-Elbtunnel door, een 2.3 km lange tunnel onder de Elbe door. Ook kwamen we tot de conclusie dat in Hamburg heel veel Hamburgers zijn, vooral omdat ze er wonen. 

Onderweg kwamen we ook een probleem tegen! De camperhond was tegen het raam gecrasht. Camperhond? Hoe heet ie dan? Takkie? Nee, Tiffie dan misschien? Nee ook niet! De hond heeft helemaal geen naam! En nu? Nu vraag ik het aan de lezers van deze blog. Dus, hebben jullie nog een goede naam? Laat het alsjeblieft weten. 

Hoe gaat deze reishond heten?

Tijdens onze reis kwam ik tot de ontdekking dat er overal in Duitsland steun wordt gegeven aan de Nederlandse boeren. Bij onze eerste stop waren de geluidschermen langs de snelweg in het blauw wit rood geschilderd en bij het tankstation waar we waren was de vlag blauw wit rood. 

Steun aan de boeren ?

Leuk om te weten: ik heb samen met papa (Guus Thijssen) en opa een tourpoule, aan het begin van de Tour kozen we elk 15 renners, 5 reserves en 1 kopman. Elke dag krijgen we punten van de renners die op plek 1 t/m 20 zijn gefinisht. En aan het einde van de tour krijgen we nog punten per klassement. De kopman krijgt 10% meer punten. Dit zijn onze kopmannen en de stand na etappe 2

  1. Sterre Thijssen 286 (Jonas Vingegard)
  2. Guus Thijssen 225 (Tadej Pogacar)
  3. Lammert Grooten 113 (geen kopman) 

Zoals je kunt zien sta ik bovenaan. Ik heb de laatste 2 edities gewonnen en probeer ook deze weer te winnen. 

Toen we waren aangekomen en rustig de camper hadden geïnstalleerd fietsten we met zijn allen nog even naar Sonderborg, waar morgen de etappe finisht.

Ter plekke en dan maar eten en eten…

We hebben in het dorp op een groot scherm de Tour etappe van vandaag gezien, die (spoiler alert!) gewonnen werd door Fabio Jacobsen. Wout van Aert werd 2e en nam ook de gele trui over van Yves Lampaert. 

Zittend op het plein de Tour zien (op een groot scherm)
Volle terrassen in Sonderborg
Wat was hier aan de hand?

Het was een hele mooie dag en ik kijk erg uit naar morgen. Ik hoop dat jullie mijn stukje leuk vinden!

Tour de Sterre, Denemarken 2 t/m 4 juli ’22

Donderdag 30 juni 2022

Maandag heb ik de camper uit de stalling gehaald en vandaag ben ik begonnen met het inpakken van onder andere de fietsen. We nemen op ons, helaas korte, tripje naar Denemarken de stadsfiets van mij en Sterre mee maar ook de cyclocrosser van Sterre en mijn gravelbike. Doel van onze reis is Sonderborg want daar eindigt de derde etappe van de Tour de France. Jawel je leest het goed. De Tour start dit jaar op vrijdag 1 juli in Kopenhagen met een tijdrit van ruim 13 kilometer. Op 2 juli fietst het peloton van Roskilde naar Nyborg, een afstand van maar liefst ruim 202 kilometer waarbij ze ook over de 18 kilometer lange Grote Beltbrug moeten rijden. En daar rijden ze vol in de wind….. als ze mazzel hebben, dan hebben ze wind in de rug maar anders is het volle bak er tegenin. En ik weet uit ervaring dat het spoken kan op die brug want wij zijn er in 2021 met de camper over gereden en dat was al een huzarenstukje om het ding op de weg te houden. En dan… op zondag rijdt het peloton van Vejle naar Sonderborg. Een afstand van 182 kilometer. En juist daarvoor rijden wij naar Denemarken, we willen namelijk de finish in Sonderborg zien. Live volgen, live voelen, de sfeer proeven en uiteraard de Tour even beleven in het eggie!

Samen met Sterre naar het NK dames op de Col du Vam in Wijster

Zaterdagmorgen 2 juli in de vroege ochtend start onze “Tour de Sterre” en gaan we met ons drieën met de camper het 480 kilometer lange traject afleggen van Dalen naar Augustenborg.

Augustenborg ligt 8 kilometer voorbij Sonderborg. Helaas konden we op de camperplaats in Sonderborg geen plekje meer krijgen maar wel op de camperplaats bij de jachthaven van Augustenborg. Sterre en ik gaan dan op de stadsfiets van Augustenborg naar Sonderborg en gaan daar samen de boel onveilig maken. De bedoeling is dat we maandag samen een fietstocht door het mooie Deense landschap gaan maken en einde dag weer naar huis rijden. We hadden het plan om pas dinsdag huiswaarts te gaan maar de school waar Sterre heen gaat (Nieuwe Veste in Coevorden) wilde niet meerwerken. Wel een beetje flauw want les krijgen ze niet meer en moeten enkel op de dinsdag even een half uurtje de laatste toetsen en proefwerken inzien. Helaas…..

Uiteraard gaan we verslag uitbrengen van onze belevenissen! Houdt dus deze superwebsite in het snotje.

Textiel Festival Weerribben

Zondag 12 juni 2022

Even terug naar gisteravond. Geen rummikub gespeeld maar wel lekker gebarbecued.

Johannes had een grote steak meegenomen die met militaire precisie werd uitgepakt en grill gereed werd gemaakt. Alvorens deze steak te grillen werden eerst een paar lekkere braadworsten op de grill gelegd en aten we van een door Elfriede gemaakte bak sla en stokbrood. Dat laatste werd gewoon gekocht bij de COOP in Oldemarkt.

Uiteraard ging deze maaltijd gepaard met wat bier, wijn en sterkere alcoholische dranken.

We zaten tot laat in de avond buiten en gingen naar binnen toen de muggen begonnen te klieren.

Braadworst…
en sla…
en steak
en broertje en zus

Vanmorgen om 7 uur scheen de zon al uitbundig en was het al lekker om met een kopje thee buiten te zitten.

Na het ontbijt ging Elfriede naar de expo-ruimte om daar vandaag de gasten te ontvangen en te vertellen over hetgeen daar tentoongesteld is. De expo duurt tot 17:00 uur en daarna kan het hele zaakje afgebouwd en opgeruimd worden.

Dat wil dus zeggen dat ik om 17:15 uur met de camper bij de expo ruimte sta en de spullen van Elfriede weer in de garage kan stallen. Daarna ga ik terug naar de camping en gaan we de laatste avond in Paasloo met elkaar in.

Morgen gaat het op huis aan en wordt de camper uitgepakt en schoongemaakt. Later deze week wordt het rijdende onderkomen in de stalling gezet en komt er waarschijnlijk niet eerder weer uit dan dat we naar quiltfestival in Suderburg in Duitsland gaan. 

Ongetwijfeld wordt ook over deze reis weer geblogd. Keep watching this site!

Textiel Festival Weerribben

Zaterdag 11 juni 2022

Na het ontbijt ben ik naar Oldemarkt gefietst en heb daar wat inkopen gedaan voor onze barbecue vanavond. Elfriede is met een quiltkennis/vriendin nog naar een paar exposities wezen kijken en gaat straks aan de slag met de bereiding van een lekkere maaltijdsalade.

Johannes is te voet onderweg naar onder andere de Waterbuffelfarm en wil het plaatsje Oldemarkt bekijken. Het weer vandaag is perfect met een temperatuur van ruim 20 graden.

Dat wij nog eens terugkomen in deze omgeving is 100% zeker. Hier is veel te zien en er zijn prachtige fietsroutes door een dito natuurgebied. Ook voor mensen die van vissen of watersport houden is dit een prachtig gebied in ons eigen land. En campings zijn er in overvloed. Dus eigenlijk zou er altijd wel een plaatsje te krijgen moeten zijn.

Vrijdag 10 juni 2022

Na het ontbijt ben ik met Elfriede naar de expo ruimte gefietst om te kijken hoe de boel er ingericht uitzag. Mooie veelzijdige expositie. Met zorg gekozen kunstobjecten en met zorg gerangschikt. Na de opening ben ik teruggegaan naar de camper en is Elfriede daar gebleven om nog even bij te kletsen met kennissen en toevallige passanten.

Het kunstwerk van Elfriede

Johannes was al vroeg op pad gegaan naar Hengelo om daar een nieuwe omvormer te halen. Toe hij begin van de middag terug was heb ik de nieuwe omvormer ingebouwd. Resultaat is een perfect werkende omvormer en een zeer tevreden Johannes. Wel € 500,00 euro lichter maar dan heb je ook wat.

Elfriede was de hele middag op de fiets op pad om de rond Oldemarkt opgebouwde exposities te bezoeken. Tegen 18:00 uur was ze weer thuis en zijn we naar de snackbar geweest om daar iets te eten. Na het eten nog even buiten gezeten tot het te koud werd. 

Daarna naar binnen, ieder in zijn eigen hok. Wij speelden nog een paar partijtjes rummikub. Helaas voor mij moest ik op zeer grove manier het onderspit delven. 3:1…. Ze maakte mij meedogenloos in.

Donderdag 9 juni 2022

Vanmorgen bleek, dat al het water dat gevallen was, geen drassig veld veroorzaakt had. En bovendien scheen de zon er lekker op los zodat we met ons drieën buiten konden ontbijten. 

Na het ontbijt is Elfriede op de fiets richting hun tentoonstellingsruimte gegaan en ik ben er met een camper vol spullen achteraan gereden. Na het uitladen ben ik teruggegaan naar de camping en heb onze plek weer ingenomen.

Ik had met Johannes afgesproken dat ik hem een omvormer in de camper zou bouwen. Dit is een apparaat die van 12 Volt accuspanning, 230 Volt spanning maakt zodat je ook 230 Volt apparatuur kunt aansluiten als je met de camper niet op landstroom zit.

Dus, gewapend met een bak gereedschap en goede moed aan de gang. Alles liep voorspoedig en na een uurtje of twee knutselen hadden we een plateau onder de zitbank gebouwd waarop de omvormer zou moeten staan. Restte nog het aansluiten van 2 dikke kabels op de Lithium accu die er direct naast staat. Toen dat klaar was even een testje gedaan met een klein elektrisch kacheltje. En ja hoor het spulletje werkte. Echter… na een half uurtje bleek dat de spanning van het centrale camperdisplay af was. Maar weer aan het sleutelen, accu losgekoppeld van de omvormer, centrale display weer ingeschakeld en alles werkte weer. Toch nog een keer de boel weer aangesloten maar helaas was de conclusie dat de omvormer (B-kwaliteit van de firma Berger) was overleden.

Geen omvormer maar een zogenaamd messenbankje maken

Shit, wat nu, contact opgenomen met de vrienden van de Super-B-accu’s in Hengelo. Jeroen van caravan-campercomfort stond mij zoals altijd weer vriendelijk te woord en zei dat ik alles correct had aangesloten en dat Johannes beter een goed product kon kopen. Een Samlex 1600 Watt.

Dus Johannes moest een reisje plannen naar Hengelo.

Indianen….

Om 17:00 uur was Elfriede terug van het inrichting van de expo-ruimte. 

Omdat het nog steeds heerlijk zonnig was hebben we buiten een glaasje gedronken en er weer een samenkooksessie van gemaakt. Johannes zorgde voor tzatziki, Elfriede voor een kom sla, ik voor stokbrood en Kasseler vlees. 

Na het eten hebben we in de camper tot laat in de avond over vroeger zitten praten en over het op handen staande reisje van Johannes en Elfriede. En nee, ik ga dan niet mee omdat ik dan te lang van huis ben.

Woensdag 8 juni 2022

Na onze terugkeer afgelopen zondag uit Spanje heb ik de camper van binnen en buiten schoongemaakt en heeft Elfriede alle kleding, na 4 week gebruik, gewassen. Verder zijn we wat in de tuin aan het werk geweest en hebben we op onze kleinhonden gepast. 

Tja, en wat dan nu. Welnu, Oldemarkt, gelegen in het natuurgebied de Weerribben, organiseert een Textiel Festival van 10 t/m12 juni 2022 in diverse gebouwen in en om Oldemarkt. En ja, mijn vrouw is gek van alles wat er op kunstgebied van textiel wordt gemaakt en wil daar natuurlijk graag heen.

Daarbij komt, dat Elfriede in een groep van 12 dames zit, Texpressie genaamd, die ook het plan hebben opgevat om in een gebouwtje in het gehucht Paasloo voor een mooie expositie te zorgen. 

Dit plan werd al eind 2021 gesmeed zodat de dames allemaal waardige kunstwerken konden maken om tentoon te stellen. Toen het geheel definitief werd hebben we plekje op camping de Eikenhof in Paasloo besproken. De camping ligt op 1,5 kilometer afstand van het CJV-gebouw in Paesloe, waarin zij hun werken tentoonstellen.

Het expo gebouwtje

Dus, vanmorgen de camper verder ingepakt met kleding, proviand en natuurlijk de kunstwerken. Toen nog even samen met zwager Johannes geluncht en met een konvooitje van twee campers vertrokken naar het 70 kilometer verderop gelegen Paasloo.

Tegen een uur of 3 ’s middags waren we ter plaatse. We mochten een plekje zoeken op hun speciale camperplekkenplaats. Echter…. Het had dusdanig geregend de dag ervoor, dat het niet te doen was om daar met de campers op te gaan staan daar wij tot aan den assen in den graszoden zouden verzinken en alleen met zwaar materieel weer vlot zouden kunnen worden getrokken. Moeilijk zin maar het smoelt en bekt wel lekker.

Plan B was een ander terrein op de camping. Wel droog en goed berijdbaar. En daar hebben we dus twee mooie plaatsjes uitgezocht.

Nadat we de campers ter plekke hadden kwam de zon erdoor en konden we zowaar buiten iets drinken. Toen we bijna het glas op ons korte vakantietripje wilden heffen gingen de sluizen echter wederom open. Koud was het niet maar wel nat, dus zijn we met drank richting de overkapping bij de receptie en het restaurant gelopen om daar droog te zitten. 

Mooie plaats op het grote veld
Met sta-tafel van Johannes zijn bierkratten

Toen we een half uurtje zaten kwamen ook Arno en Ella uit Biggekerke aangereden. Zij zijn op weg naar Noorwegen met een camper en moeten morgen om 14:00 uur inschepen op MS Romantica die van Delfzijl naar Kristiansand (Noorwegen) vaart.

Toen ons drankje op was zijn we naar de camper gegaan en hebben we gezamenlijk gekookt. Johannes zorgde voor de Broccoli, Elfriede voor de pasta en ik bakte de chorizoworstjes.

Inmiddels kwam de regen bij bakken uit de hemel en veranderde ook het veld waarop wij staan in een waterballet. Toen we het eten net op hadden kwam Arno, getooid met een grote paraplu aanlopen en even daarna ook Ella.  Arno vertelde dat ze op de weg van Biggekerke naar Paasloo besloten hadden om even in Marknesse bij een camperdealer te kijken en dat ze daar een Hymer van 2020 hadden gekocht. Leuk om te weten en te horen want dan kunnen we regelmatig eens met elkaar op pad gaan. Verder hebben we even leuk bij kunnen kletsen. 

Nadat de Wielenmakers naar hun eigen camper gingen konden Johannes, Elfriede en ik ook weer bijpraten. Tegen een uur of twaalf gingen de luiken dicht.

Oh ja, rummikub eindigde in een 1:1 stand.

Voorjaarsvakantie mei 2022

Zaterdag 4 juni 2022

Gisteravond na onze wandeling door Doornik begon het behoorlijk hard te regenen. Wij zaten gelukkig net weer in de camper. Na het eten, van een heerlijke, door Elfriede gemaakte maaltijdsalade deden we nog een paar spelletjes rummikub. Eindscore was 2:0 voor mij.

Na de blog van gisteren kregen we van Evelyn de melding dat Eise vandaag bij scouting geïnstalleerd zo worden. Dus ons plan om naar huis te rijden op zaterdag hebben we omgegooid. Ik nam contact op met de eigenaar van campercamping de Polderhaan in Harmelen met de vraag of er daar nog een plaatsje beschikbaar zou zijn. Helaas alle 30 reguliere plaatsen bezet maar een uitwijkplekje was nog wel vrij. 

Geen probleem voor ons. Dus reserveren, die plek a.u.b.

Vanmorgen vroeg uit de veren om de 265 kilometer van Doornik tot Harmelen te rijden. Dik drie uur reistijd. Om 8:30 uur vertrokken we en we waren na wat langzaam verkeer bij Antwerpen om 11:45 uur in Harmelen. Daar staan we nu en blijven we tot morgenochtend en rijden dan de laatste 150 kilometer naar huis.

Uitzicht over de polders

En dan naar de installatie van onze scoutingwelp. Vanuit Harmelen naar de Daalseweg waar het scoutinggebouw staat is het iets meer dan 14 kilometer fietsen. We vertrokken om 13:00 uur en waren even voor 14:00 uur ter plaatse.

Okke kwam net aanfietsen met Eise.

Even later kwam ook Evelyn met Pyke aanfietsen en weer even later begon de plechtigheid. Eise moest de welpenwet nazeggen en dat deed hij keurig.

Na de installatie waarbij diverse insignes werden opgesteld gingen ze het scoutinggebouw binnen om daar verdere activiteiten te doen. 

Wij zijn bij een 200 meter verderop gelegen koffiehuis samen met Okke, Evelyn en Pyke een kop koffie gaan drinken en tegen 16:00 uur terug naar de camper gegaan.

Vanavond gaan we natuurlijk weer rummikub spelen en morgen gaan we naar Dalen. 

Gisteren schreef ik dat het de laatste blog van deze voorjaarsvakantie was maar daar kwam dus een kleine verandering in…..zo gaat dat in het leven.

Tot een volgende vakantie.

Bijna vergeten…. 5300 kilometer gereden en zowat 570 liter diesel verstookt.

Voorjaarsvakantie mei 2022

Vrijdag 3 juni 2022

Gisteren net nadat ik de blog op de site had gezet kwam de 74-jarige buurman naar me toe met de vraag of ik verstand van fietsen had. Wat was het geval? Een Duits echtpaar met ieder een elekrisches Faltfahrrad (in het Belgisch heet dat een plooifiets) had van de fiets van de heer des campers een lekke achterband. In plaats van de binnenband eruit te halen en het wiel gewoon gemonteerd laten zitten had de man het wiel er dus uitgehaald. En dat bij een versnellingsachternaaf en een riem- in plaats van kettingaandrijving. Succes dus niet verzekerd. De 74-jarige zag met lede ogen aan, hoe de Duitser met zeker 200 % overgewicht samen met zijn vrouw (met ook zeker 200% overgewicht) ten einde raad waren, omdat ze de versnellingskabel niet maar op de naaf gemonteerd kregen.

De man leunde tegen een muur aan en het zweet gutste van zijn voorhoofd en de rest van het lichaam. De waterval van Schaffhausen was er niets bij.

Ik vroeg aan de man of ik even mocht kijken. Wat bleek, ze hadden boven- en onder-kabel verwisseld en daardoor lukt de montage voor geen meter. Na een minuutje of 10 had ik het zaakje weer in elkaar gezet en kon na het spannen van de riem de man een proefritje maken. Hij gaf aan niet te durven en te willen schakelen omdat hij naar zijn idee wel in een acceptabele versnelling reed. Toen ik zei dat hij het domweg moest proberen deed hij dat en ja hoor, het zaakje werkte weer als voor zijn sloopactie. Zijn vrouw kreeg opdracht om een paar flessen bier uit de camper te halen en zo hebben we geproost op de goede afloop. 

Net weer bij de camper aangekomen kwam de 74-jarige aangelopen om zijn mobiel op te halen. Maar… dat had hij voortijd ook al gedaan. Wat bleek? Hij was naar de Burger King geweest om daar wat te eten en wilde toen hij terug was iets met zijn mobiel opzoeken. Onvindbaar. Toch wel ietwat paniek…. Wat nu? Alle net ingepakte tassen werden rigoureus omgekiept en de op de grond liggende inhoud werd geïnspecteerd. Geen mobiel… Zou die dan gejat zijn in de Burger King? Daar was het enorm druk en had hij een kwartier moeten wachten op zijn bestelling. Ik zag het geheel met lede ogen aan en had met de man te doen. 

Ik stelde voor om hem te bellen. In de consternatie gaf hij eerst een verkeerd nummer. De tweede opgave was wel correct en gelukkig ging de telefoon over en begon het ergens bij zijn tent te rinkelen. Gelukkig dus niet gejat. Lang verhaal kort maken…. Het ding lag onder het grondzeil van zijn tent. De 74-jarige was enorm blij met de vondst.

Na dit bijna onheil hebben we de 74-jarige uitgenodigd om samen met ons een glaasje wijn te drinken om wat meer over elkaar te weten te komen. Naam weet ik nog niet, maar wel dat hij in Noordwijkerhout woont.

Was een gezellig avondje.

Toen hij naar zijn tent ging zijn wij gaan rummikuppen. Ik had met 3:0 het geluk aan mijn zijde.

Vanmorgen na het ontbijt zijn we al om 9:15 uur op pad gegaan richting huis. De totaal af te leggen weg was 828 kilometer. We besloten om de tolweg te nemen en hadden vooraf al uitgezocht wat dat zou gaan kosten. Het was net als vorige keer weer zo dat we de ene keer in categorie 2 vielen en de andere keer in 3. Totaal aan tol waren we van Tours tot aan Lille, of was het nu Rijssel, € 74,00 kwijt. 

De Franse snelwegen zijn goed berijdbaar en het schiet ook lekker op. Fijn om op een traject van ongeveer 400 kilometer geen rotondes te hoeven nemen. Om langs en deels door Parijs te rijden ben je zeker een uur extra reistijd nodig.

Door Parijs…
Drukte alom
Een tunnel van 1,5 kilometer onder een deel van Parijs

Tegen een halfzeven kwamen we aan in Doornik of is het Tournai? En daar staan we nu op een supermooie camperplek midden in het centrum. Daar zijn we na installatie op de camperplaats nog even een stukje door het centrum gewandeld en op een terrasje hebben we een glaasje gedronken.

Een festival in het centrum van Doornik of Toernai
Doorkijkje op een deel van de kathedraal
Een lekker pilsje in een bijzonder glas.

Vandaag was dus een echte reisdag en morgen gaan we de laatste 400 kilometers van deze voorjaarsvakantiereis rijden. Vandaag was het weer wederom perfect zeker 25 graden en drukkend warm. 

Volgende week gaan we weer een aantal dagen op pad. We gaan naar Paasloo in de Weerribben. Daar heeft Elfriede een expositie met haar quiltgroep Texpressie.

Voor nu eindigt deze voorjaarsvakantie-blogsessie.

Tot een volgende keer. 

Voorjaarsvakantie mei 2022

Donderdag 2 juni 2022

Gisteravond zijn we na het eten nog een stukje langs de Loire gelopen. Toen we terug waren raakte ik met een 74-jarige man uit Noord-Holland aan de praat. Hij was op de fiets naar Tours gereden maar merkte hier dat het geen zin had om verder te gaan. De kracht om verder te fietsen was er niet meer. Hij vertelde dat hij naar Santiago de Compostela was gefietst met zijn vrouw en een jaar later naar Rome. Twee jaar geleden overleed zijn vrouw en hij wilde nu graag herinneringen ophalen. En dan moet je bedenken dat de man al 2 kunstheupen heeft en een vorm van kanker heeft doorstaan. En dan met 74 jaar in een tentje slapen en 25 kg bagage meezeulen op de fiets! Alle respect voor deze man. 

Morgenvroeg om 6:30 uur gaat hij met de trein terug via Parijs, Tournai (Doornik) en Antwerpen naar Rotterdam. In Tournai (aankomst 18:30uur) verblijft hij nog 1 nacht op een camping en gaat dan zaterdag door naar Rotterdam. Daar stapt hij dan weer op zijn stalen ros en rijdt hij naar Noord-Holland.

De treinreis van Tours naar Tournai duurt maar liefst dertien uur door de vele overstappen die hij met fiets en bagage moet maken. 

Onze Rummicuppetitie gisteravond neemt voor mij een goede vorm aan. Ik versloeg mijn Rummicuprivale met maar liefst 4:1!

Vanmorgen was het aanvankelijk bewolkt. Klopte ook met de weersverwachting. Na het ontbijt heb ik de fietsen van stal gehaald en zijn we richting de oude binnenstad van Tours gefietst. Tijdens onze fietstocht die deels langs de Loire ging werd het weer mooier en mooier. De zon kwam erbij en begon uitbundig te schijnen. 

In Tours bekeken we het oude station, schijnt een bijzonder bouwwerk te zijn. Technisch gezien is het dat ook vanwege de grote overspanning van de overkapping. Mooi is echter iets anders in onze ogen. 

Oude station Tours

Even later dronken we koffie met een overheerlijk gebakje bij een patisserie. De smaak was uitstekend maar de prijs ook… toen de koffie op was bezochten we nog de kathedraal Saint Gatien van Tours. Deze kathedraal heeft prachtige glas in lood gebrandschilderde ramen. 

Mooie lichtval door zonlicht op de ramen

Na het station reden we naar een markt, het betrof hier een groente, vlees en kaasmarkt. Op de markt aangekomen zagen we 2 politieagenten. Ik vroeg of ze op onze fietsen wilden passen. Helaas hadden ze geen tijd maar gaven ze wel aan dat we de fietsen aan elkaar en aan een boom moesten ketenen in verband met de vele diefstalen.  

Na over de markt te zijn gestruind ging het verder naar een stadsdeel waar veel oude vakwerkhuizen staan. Mooie bouwstijl met voorover hangende gevels. Dat ze niet omvallen is een wonder! De vakwerkhuizen staan rondom een plein, vol met terrasjes. Hier hebben we een drankje genuttigd. Bij een buitentemperatuur gaat een pilsje en een ice tea er wel in. Toen op de fiets naar een markthal. Hier kun je je vergapen aan allerlei lekkere Franse producten. Van kip tot kaas en van brood tot gebak. Supermooi uitgestald en het lijkt ook allemaal gruwelijk lekker.

Toen weer terug naar het plein met de vakwerkhuizen eromheen. Daar hebben we lekker zitten eten. Zeg maar een soort galgenmaal omdat we met onze laatste dagen bezig zijn (vakantiedagen welteverstaan)

De Loire met zandstrand

Om 15:30 uur stapten we weer op de fiets om de 8,5 kilometer vanaf het plein naar de camper te rijden. Om 16:00 uur waren we ter plaatse. Toch in totaal weer 25 kilometer weggetrapt. 

Dadelijk de fietsen inpakken en water bijvullen zodat we morgen tijdens het tweede deel van de reis naar huis niet zonder water komen te staan.

Oh ja, onze allerliefste tante Fenna (en tevens een erg betrokken volgster) uit Emlichheim vroeg of de wijnvelden die we gezien hadden enkel voor de productie van rode wijn is. Welnu, er zijn velden met wijnstokken die blauwe druiven gaan dragen maar ook wijnstokken die witte druiven gaan dragen. Ze maken er normale rode wijn, superieure rode wijn, witte wijn, een soort champagne, rosé maar ook witte en rode druivensap zonder alcohol van. 

In de normale rode wijn zitten 4 verschillende druivensoorten verwerkt zoals Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Pinot Noir. In de superieur zitten echter maar 2 soorten, de Merlot en de Cabernet Sauvignon. Maar dan wel de beste kwaliteit. En zo heb je dat ook bij de witte wijn maar dan uiteraard van de lichtgroene druiven. De Pinot kleurt aan de druivenstok echter ietwat grijs. Bovenstaande heeft betrekking op de wijnproductie van Chateau la Peyraude in Blasimon Frankrijk.  

En ik kan je verzekeren dat de Bordeauxwijn lekker is, maar dat is een goede Riojawijn uit Spanje ook.

Morgen volgt er weer een blogje. Zal wel zo’n beetje de laatste zijn want tijdens de thuisreis beleef je (hoop ik) niet veel. 

Tot morgen.