Categoriearchief: Quiltfestival Noord Groningen

Quiltfestival Noord Groningen

Zondag 11 juni 2023

Vanmorgen hebben we gezellig samen met Evelyn in de zon zitten ontbijten. Na het ontbijt hebben we de deuren van de kerk weer geopend. De eerste bezoekster stond al voor de deur te wachten. Het was vandaag niet zo druk als gisteren maar we scoorden toch nog iets van 125 bezoekers. De verkoop van kaarten en tassen liep lekker tijdens de drie dagen. Elfriede kreeg allen maar leuke reacties op haar werken. In het gastenboek schreven veel mensen een leuk berichtje. Net na de middag werden we wederom verrast met speciaal bezoek. Mijn zusje Geertje met haar man Eric kwamen binnenlopen. Erg leuk en gezellig! wordt zeer op prijs gesteld!

Om halfvijf ben ik begonnen met het opruimen van de lampionnetjes en klokslag 5 werd de expositie gesloten. We kijken terug op een supermooie driedaagse, veel leuke mensen gesproken.

The end!

Elfriede gaat zich nu voorbereiden op de volgende uitdaging: Luxemburg, Wilwerwiltz.

Hieronder nog even de tentoongestelde quilts

Help
Sky scraper
Habitat ants
Working class heroes
Embryo ants
New Beginning
Pula
No time
Les cathedrales
Misty morning
deep, deeper, deepest
Empty
Mothballs
Rietveld Schröderhouse

Zaterdag 10 juni 2023

Vanmorgen hebben we al vroeg de deuren van de kerk geopend omdat er een paar kennissen en goede vriendinnen van Elfriede op bezoek wilden komen. Deze dames exposeren zelf ook dus ze moeten voor openingstijd hun bezoekjes afleggen.

En net als gisteren, begon het direct al te lopen.

De reacties die Elfriede krijgt op de tentoongestelde quilts en de kimono zijn geweldig. Wat gisteren al opviel is dat er ook veel mannen de expositie bezoeken. Ook zijn deze heren zeer geïnteresseerd in hoe en waarom de quilt gemaakt is. Van Elfriede’s collega quilters hoorde ik dat zij voor wat betreft de hoeveelheid mannelijke bezoekers hetzelfde beeld hadden. Het geschatte aantal bezoekers ligt op ruim 200!

Wat ook leuk was is dat we vandaag een gastvrouw in ons midden hadden die de bezoekers welkom heette en zo nu en dan een controle deed op het entreebewijs. Tanja: bedankt voor je medewerking, het was gezellig!

Vandaag waren ook tante Fenna uit Emlichheim en Gerda (nicht van Elfriede) aanwezig om de kunstwerken te bewonderen. Wij waarderen het heel erg dat ze de lange weg hebben gemaakt. Bij de camper hebben we om beurten even koffie met ze gedronken. Tegen een uur of drie belde Evelyn met de vraag of de kerk precies om 5 uur zou sluiten…. Ze was namelijk onderweg vanuit het snikhete Utrecht naar het koele Hogeland. Leuke verrassing! 

Ik had niets aan Elfriede verteld en toen Evelyn dan ook aan kwam lopen om kwart over vijf was ze blij verrast. Na een drankje en een hapje zijn we naar de kerk gegaan en kon Evelyn in alle rust de expositie bekijken.

muziek tijdes het buffet

Om 7 uur was er voor de exposanten een warm buffet in de evenementenhal in Warffum. Na een belletje met de familie Ruitenberg was ook Evelyn welkom en zijn we met de fiets naar Warffum gereden. Het is lang geleden dat mijn dochter bij mij achterop de fiets zat….

een lekker buffet
Moeder en dochter

We zaten met Claudia en Monika (twee Duitse quilters) aan tafel en hadden leuke gesprekken.

En ja: het buffet en de toetjes waren lekker. 

Terug bij de camper hebben we de “slaaporde” bepaald. Omdat ik meestal vroeg opsta mocht Evelyn bij haar moeder slapen en ben ik in het hefbed geklommen. Ik had daar nog niet eerder in gelegen maar ik moet zeggen dat je daar best goed in kunt slapen.

Met nog 1 dag voor de boeg kunnen we nu al terugkijken op een zeer geslaagde expositie.

Tot morgen.

Vrijdag 9 juni 2023

Even terug naar gisteravond. In de evenementenhal “Op roakeldais” vond om 20:00 uur de officiële opening van het Quiltfestival Noord Groningen plaats. Door Jessica van de organisatie werd verteld dat het quiltfestival in de huidige vorm stopt maar dat ze wel doorgaan in een andere opzet. Veel werd hier nog niet over verteld maar er werd wel gevraagd om nieuwe bestuursleden. We hopen dat zich daarvoor mensen opgeven want gezien de belangstelling voor dit evenement zou het jammer zijn dat dit ter ziele gaat.

Na de prijsuitreiking aan de winnaars van de quiltwedstrijd kwam de burgemeester aan het woord om het officiële startschot voor het festival te geven. De goede man stond met ambtsketen op het podium.

Na een flitsende toespraak over het Hogeland en over de bekendheid van het Hogeland, die alleen maar groter is geworden mede door het Quiltfestival begon hij op te noemen waar Marianne en Rob Ruitenberg zich de afgelopen decennia voor ingezet hadden. Na een lange opsomming kwam eindelijk het hoge woord eruit. Het had de koning behaagd om Marianne te decoreren met een lintje. Ze werd lid in de orde van Oranje-Nassau. Haar man Rob werd, omdat hij ook nog internationaal bezig was geweest, een treetje hoger in de orde gedecoreerd. Hij werd ridder in de orde van Oranje-Nassau. De verrassing voor beiden was groot!

Alle genodigden in de zaal waren inmiddels voorzien van een glas sekt om te toasten op de kersverse gedecoreerden. 

Na de “plechtigheid” was er nog even de gelegenheid om de wedstrijdquilts te bekijken en daarna gingen we camperwaarts. Het was alweer laat dus er werd wederom niet aan Rummicuppen gedaan.

Vanmorgen is Elfriede direct na het ontbijt naar Usquert gereden om daar een mede-exposant te helpen met de laatste werkzaamheden aan haar expositie. 

Ik moest dus de honneurs waarnemen op Elfriede’s expositie. Om halftien heb ik de kerkdeuren geopend. Een half uur eerder dan het festival van start zou gaan. Ik had net de deuren geopend en had toen ook al de eerste gast. Niet veel later kwam nummer twee en vanaf dat moment “stroomde” het constant door. Het was echt gezellig druk en alle bezoekers waren onder de indruk van de Art-quilts die tentoon gesteld zijn. In het gastenboek is door veel mensen een lovende tekst geschreven. Tegen een uur of drie vanmiddag zaten we al boven de 200 bezoekers en ben ik maar gestopt met turven. Brandstof op…

Gezellig druk!

Rond een uur of vier kwamen er 2 bezoekers binnen die eerst aandachtig de quilts bekeken. Een poosje later liepen ze naar de kunstenares en gingen met haar in gesprek. Eigenlijk hadden ze dat met mij moeten doen want ik ben natuurlijk haar trouwste fan en impresario.

Tja, waar ging het nu om? Deze twee mensen kwamen helemaal met hun automobiel uit Luxemburg en waren op zoek naar exposanten voor het Luxemburgse Quiltfestival dat 1 keer in de twee jaar wordt gehouden in 4 dorpjes in de regio Wilwerwiltz.

In 2024 is dit 4 daagse quiltfestival ergens eind mei. En ja, Elfriede is dan van de partij!

En ik? Ik mag weer mee voor de hand en spandiensten.

We zien wat vandaag betreft weer terug op een bijzondere dag waarop we leuke en vriendelijk gasten hebben mogen ontvangen en waar we leuke, geanimeerde gesprekken mee hebben gevoerd. Het blijft leuk als mensen het werk van Elfriede mooi vinden en als ze vragen hoe en waarom het tot stand is gekomen en welke materialen er gebruikt zijn. Vooral de kleine mieren die op een paar quilts te zien zijn en die door ons Marian zijn geprint, roept veel vragen op en werden bewonderd. Ook de Bijenquilt roept veel vragen op. Kortom veel gespreksstof met de mensen en niet alleen maar quiltstof!

De ware publiekstrekker is “Empty”, door de plaats waar deze hangt valt het zonlicht op de achterkant van de quilt en lijkt het alsof de zilverdraden en de naaldgaatjes licht geven. 

De publiekstrekker van 2023

Tot morgen.

Donderdag 8 juni 2023

Vanwege drukke werkzaamheden werd er gisteravond geen Rummicuppetitie gehouden.

Vanmorgen zijn we direct na het ontbijt op de fiets naar Warffum gereden. Het zonnetje scheen al volop en het beloofde een mooie dag te worden. En dat werd het!!

Om 10 uur werd in Warffum in de “Op Roakeldais” evenementenhal de aftrap van het Quiltfestival gehouden. Wel te verstaan de aftrap voor de exposanten en vrijwilligers. Dus nog niet voor het publiek. In Drenthe hebben we een Drents kwartiertje. Dat wil zeggen dat in veel gevallen iets pas een kwartier later begint dan is afgesproken of gepand. In Groningen hebben ze het Gronings halfuurtje….

Veel bekende exposerende Art-quilters en -kunstenaars kwamen bij elkaar en het was al snel erg gezellig, net een grote familie die iets te vieren heeft….

Na de aftrap ging het in rap tempo terug naar de camper en van daaruit naar de kerk. We moesten nog diverse zaakjes uitvoeren en de bewegwijzering regelen. Ook hebben we vanaf de parkeerplaats de looproute naar de kerk voorzien van mooie door Elfriede zelf gemaakte lampionnetjes.

Lampionnetjes die wapperen in de wind…

Aan de achterzijde van de kerk hebben we een viertal mieren aangebracht die langs een stangenstelsel tegen de muur oplopen.

Mieren op de achtergevel
Close up mieren…

Om ongeveer halfvier hadden we alles in gereedheid voor de komende drie dagen. Tassen voor de verkoop uitgestald, kaarten klaarliggen, kortom ready for go!

kaarten…
Tassen min 1!
Ng meer mieren

Elfriede is na het inrichten van “haar” kerk op pad gegaan om even bij haar collega exposanten te gaan kijken. Ik ging nog even terug naar de kerk om waarschuwingslint klaar te leggen voor morgen. Toen ik net in de kerk was, kwam er een echtpaar aan, dat de kerk wilde bekijken. Geen probleem natuurlijk. Altijd leuk om te pronken met andervrouws veren…. Toch?

De vrouwelijke helft van het echtpaar was direct verknocht aan de tassen die Elfriede had gemaakt en vroeg of ze er 1 van mocht kopen. En zo geschiedde het dat al voor de officiële opening van de expositie 1 tas van eigenaar wisselde. 

De vrouw was zichtbaar blij met de tas en verliet met een grote lach op het gezicht de kerk om op de fiets weer terug te gaan naar hun zomerhuisje in de buurt van Winsum. 

Vanavond gaan we naar Warffum waar de prijsuitreiking van de ingezonden wedstrijdquilts zal plaatsvinden. Toevallig hebben wij al kennis gemaakt met de eersteprijswinnaar. Ze staan vlakbij ons op camping “de Breede”.

Tot morgen!

Woensdag 7 juni 2023

Vanmorgen om 9 uur hadden we de afspraak met de kerkvorstin. Een erg vriendelijke en gastvrije vrouw. Gastvrij in de zin van: je mag alles doen in de kerk dat nodig is om jouw expositie goed tot zijn recht te laten komen. Wel werd gevraagd om voorzichtig te doen met de kroonluchters die aan het plafond hangen want die zijn kwetsbaar en de glazen bollen die erop zitten zijn nergens meer verkrijgbaar. 

Na het gesprek met de dame is Elfriede naar de evenementenhal “Op Roakeldais” in Warffum gefietst. Haar dag wordt voor een groot deel besteedt aan het assisteren van de juryleden. 23 quilts moeten gejureerd worden. 

Ik heb me beziggehouden met het uitladen van de spullen en het brengen van deze spullen naar de Breede kerk.

De Breede Kerk maakt deel uit van een 40-tal kerken die beheerd worden door een stichting. De kerk waarin Elfriede haar expositie houdt is dag en nacht open en wordt bezocht door veel wandelaars en fietsers. Je kunt het kerkje bezoeken en eigenlijk is het ook een rustpunt voor de bezoekers. In de kerk is een klein keukentje waar je een kopje koffie kunt maken of een kopje soep kunt nuttigen. En ja, er wordt veelvuldig gebruik van dit aanbod gemaakt. Ik trof vanmorgen, terwijl ik aan het standaards in elkaar zetten was, een man en twee vrouwen. Ze waren een wandeltocht aan het maken en vertelden dat ze zeker terugkwamen om komende dagen de expositie te bezoeken.  Vanmiddag trof ik 3 broers van onze leeftijd die een fietstocht aan het maken waren. In 2000 waren ze samen met hun inmiddels overleden vader tijdens een fietstocht in de Breede kerk geweest. Ze maakten, toen hun pa nog leefde, ieder jaar een fietstocht naar een kerk in het Groninger Hogeland. En nu, nu pa niet meer leeft zetten de broers de traditie voort en bezoeken nu, als een soort herdenkingstocht ieder jaar een kerk waar ze vroeger met z’n vieren waren geweest. Dit jaar was Breede aan de beurt. Ik had de eer om van de 3 broers een foto te mogen maken. 

Tja, en zo krijg je weer een beetje het camino gevoel, steeds weer bijzondere verhalen en leuke mensen treffen. 

Even na vijf uur was Elfriede terug op de camping. Nadat we wat gedronken en gegeten hadden zijn we met een lading quilts naar de kerk gelopen en begonnen we met het inrichten van de expositie. In totaal hangen er nu 14 quilts en staat er op een standaard een mooie kimono van ruim 10000 hexagonen. We hebben de kerk in tijd van ruim 4 uur omgebouwd tot een mooie expositieruimte. 

Nog lege staanders
Het recht hangen van een quilt
Een kleine impressie van de expositie

Morgen gaan we nog wat kleine dingen bijplaatsen en dan zijn de werkzaamheden afgerond en kan Elfriede vrijdagmorgen de kerkdeuren wijd opengooien.

We hopen op veel publiek. We zijn al verzekerd van de komst van minimaal drie mensen. 

Elfriede ‘s quiltmoeder Kea is natuurlijk van de partij, en wat ons ook bijzonder verheugd is dat Gerda (uit Göttingen) en tante Fenna uit Emlichheim op bezoek komen. 

Tot morgen.

Dinsdag 6 juni 2023

Gisteren hebben we al een groot deel van de spullen, die op de expositie tentoongesteld worden, ingepakt. Vanmorgen hebben we de rest ingepakt. Omdat het een behoorlijke vracht is nemen we ook onze auto mee. Zowel de camper als de Polo zijn tot het dak volgeladen. Zo rond de klok van 11 vertrokken we richting Breede. Elfriede is iets eerder vertrokken omdat zij een quilt voor de wedstrijd moest inleveren. 

Onze afzonderlijke reizen verliepen goed. Elfriede nam de in Groningen de ring rechtsom, dus bij Ikea en het stadion langs. Ik ging linksom, dus eigenlijk richting Leeuwarden. Ik kwam in een omleiding terecht en moest de omleiding met de 8 volgen. Op zich heel goed te doen. Doordat Groningen 1 grote bouwput is (voor wat betreft toegangsweg vanaf de A28) rijdt je een kilometer of 10 om…

Tegen 13 uur kwam ik op de camping aan waar Elfriede al 5 minuten eerder was gearriveerd. We kregen plekje nummer 11 vlak naast het hekje in het paadje naar de kerk. Vanaf de camping kunnen we de kerk zien.

plek bij het hek!

Na de koffie en de lunch zijn we naar de kerk gelopen om te kijken of alles nog zo was als in 2018 en 2021. Het was alsof de tijd had stilgestaan. Alles nog als voorheen.

Na wat gefilosofeer over het hoe en waar plaatsen van de spullen werd de contactpersoon van de kerk gebeld. Elfriede sprak af dat ze morgen om 9:00 uur zouden doorspreken wat er allemaal mag en mogelijk is. 

Na het kerkbezoek zijn we op de fiets naar Warffum gereden. Een afstand van wel 5 kilometer! We deden wat boodschappen bij de buurtsuper voor ons avondmaal. Kijk, als je naar de kerk gaat spreek je ook over het avondmaal in plaats van avondeten. Zodoende noem ik het ook in deze blog maar even avondmaal….

Terug bij de camper hebben we nog een poosje in de zon gezeten onder het genot van een wijntje.

Om 19:00 uur zijn we naar binnen gegaan omdat het te koud werd om buiten te zitten. Je verneemt echt dat je vlakbij de Waddenzee zit. Het waait hier beduidend meer dan bij ons in Drenthe en de temperatuur is volgens de mensen die hier wonen een graad of 5 lager dan bij ons.

Na onze taallessen, Elfriede Engels en ik Spaans zijn we aan het rummikuppen gegaan. Er was dit keer geen verliezer: 1-1

Morgen volgt weer een blog!

Quiltfestival Noord Groningen 9, 10 en 11 juni 2023

Zondag 4 juni 2023 

Het is bijna zover. Elfriede gaat exposeren in de Breede kerk in Breede.

Dit is een buurtschap of plaatsje onder de rook van Warffum. Eigenlijk zou ze haar quilts al in 2020 exposeren maar door corona is het uitgesteld tot dit jaar. Tussen 2020 en nu is er wel een digitale versie van het Quiltfestival geweest maar in het eggie is het toch mooier. We gaan dit het komende weekend 9, 10 en 11 juni beleven.

Afgelopen twee weken is er druk gewerkt aan de inrichting (op papier) van de kerk en welke quilts mee mogen naar Breede. Bij ons thuis en in de tuin hebben we proefopstellingen gemaakt met de staanders die we gemaakt hebben waaraan de quilts komen te hangen. Zoals het lijkt gaat alles naar behoren en wens functioneren. 

Morgen gaan we de camper inpakken en op dinsdagmorgen vertrekken we richting Breede. We gaan met de camper op camping Breede staan. Deze camping ligt pal naast de kerk. Woensdag gaat Elfriede als assistent-jurylid op pad, donderdag gaan we de kerk inrichten en vrijdagmorgen gaat de expositie van start! 

Ook nieuwsgierig geworden? Neem dan de moeite en kom naar de Breede kerk om deze prachtige expositie te bezoeken. Overigens kun je op maar liefst 21 locaties genieten van quilts en andere kunstwerken gemaakt van stof. Voor meer informatie verwijs ik graag naar www.quiltfestival.nl en neem ook eens een kijkje op www.quilttuin.nl