Categoriearchief: Quiltfest Suderburg augustus 2022

Quiltfest Suderburg, augustus 2022

Dit reisverslag begint iets verder naar beneden. Namelijk bij donderdag 18 augustus. Dus om het in de juiste volgorde te lezen moet u even naar beneden scrollen.

Zondag 21 augustus 2022

Vanmorgen lekkere broodjes gehaald bij de plaatselijke bakker. Daarna hebben we ontbeten en zijn na de koffie naar de expo ruimte gegaan. Ook vandaag worden er cursussen gegeven en lopen er dus al behoorlijk wat cursisten rond om van tevoren even de exposities te bekijken. Elfriede ging samen met Hilde de exposities van anderen bekijken en ik mocht chef de mission spelen. Tja, en dan moet je ook uitleggen aan de mensen hoe de quilts zijn ontstaan. Gelukkig is mijn Duits, al zeg ik het zelf, van uitzonderlijk excellente kwaliteit zodat conversaties met de bezoekers geen enkel probleem is. 

De dag verliep goed en de kaartverkoop en de tassenverkoop idem. Gisteren verkochten we 5 tassen en vandaag ook nog 1. Gevolg is dat 1 van de 8 tassen weer mee mocht naar Dalen. 

Het was vandaag beduidend minder druk dan gisteren maar dat gaf wel de gelegenheid om meer met de bezoekers te praten. Om 17:00 uur was de expositie ten einde en konden we met de afbouw beginnen.

alles weer opgeruimd

Klokslag 18:00 uur lag alles in de camper en konden we vertrekken. Dat het vertrek pas halfzeven werd lag aan het feit dat de dames Elfriede en Hilde nog weer aan te klets gingen….

Onderweg naar huis hebben we nog lekker bij een Griek gegeten en wederom klokslag 24:00 uur stond de camper in Dalen bij ons thuis op de oprit.

Morgen een uitpak- en opruimdag.

We kijken terug op een inspirerend en prachtig weekend waarbij Elfriede zich van haar Art en Artiesten kant heeft laten zien en bewezen heeft echt op topniveau mee te kunnen doen. Maar dat heb ik ook al eerder geschreven. Veel mensen gingen met blije gezichten haar exporuimte uit. Of zou dat laatste ook een beetje aan mij hebben kunnen liggen (zo van daar zijn we weer vanaf, of wat een leuke, enthousiaste man hebben we gesproken).

Zaterdag 20 augustus 2022

Op tijd het bed uit om te ontbijten en daarna nog even een paar boodschappen bij de Edeka supermarkt doen. Op de parkeerplaats, waar we ons kamp hebben opgebouwd, staan inmiddels in totaal 8 campers. Hulde aan de Duitse politie en handhavers die dit toestaan en er geen probleem van maken dat er zelfs overnacht wordt. 

Om 9:30 uur al naar het lokaal, waar Elfriede `s expositie plaats vond.

Omdat er ook cursussen worden gegeven lopen er al veel dames rond die vooraf alvast een kijkje nemen bij Elfriede. Het is fijn om te zien dat de mensen genieten van hetgeen mijn kunstenares heeft gemaakt. De complimenten zijn niet van de lucht en het zitten wordt voor haar met het uur moeilijker. De kaarten verkopen als broodjes bij de bakker en de tassen verkopen zich ook vanzelf. 

Tijdens de coronatijd volgde Elfriede een onlinecursus bij Isabelle Wiessler, een textielkunstenaar uit Stegen in Duitsland. Na deze cursus heeft ze een quilt gemaakt op basis van het geleerde. Isabelle was dit weekend ook in Suderburg aanwezig om les te geven en kwam vooraf Elfriede ‘s werken bekijken. Totaal enthousiast vertelde ze haar cursisten dat ze een kijkje moesten nemen bij Elfriede omdat daar een quilt te zien was, die ontstaan was door haar onderrichtte technieken.

Bark is healing

Op de expositie hing ook de quilt met de naam “Lippenstift”. Deze quilt is gemaakt naar aanleiding van een weekendje Berlijn. Aan de hand van een foto gemaakt door Wim Schutte van de glas-in-loodramen in de toren van de Gedächtniskirche. Deze kerk is in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en de ruïne is later waterdicht gemaakt maar verder niet gerestaureerd. Om kerkdiensten te kunnen houden, is naast de ruïne een toren gebouwd. De Berlijnse bevolking verzint graag synonieme woorden en al snel werden deze bouwwerken betiteld als “Lippenstift und Puderdose.”

Lippenstift

Een aantal mensen stonden aandachtig naar deze quilt te kijken maar konden geen connectie leggen naar de naam van de quilt. Toen Elfriede het uitlegde kregen ze een Aha Erlebnis….. en wat bleek, dat waren mensen die uit Berlijn kwamen.

De zaterdag ging snel voorbij. Heel veel dames maar ook heren namen een kijkje en wilden soms weten hoe een quilt gemaakt was. Vooral de bijenquilt “New beginning” trok veel kijkers maar ook Misty Morning, No time en Les Cathedrales kregen veel aandacht. En dat gold natuurlijk ook voor de quilts Empty, Do not en Help.  Veel mensen kregen de kriebels toen ze de “mierenquilts” en de reuzenmieren eromheen zagen. 

Working class heroes
No time
Misty morning
Help
Empty
Les Cathedrales

Als je wilt weten hoe bijvoorbeeld Les Cathedrales is ontstaan en opgebouwd en hoe Misty Morning is ontstaan, kijk dan eens op de website www.clothincommon.com

Ook www.quittuin.nl is de moeite waard om te bezoeken en om je daarop te abonneren. (Kosteloos!)

Do not
Sky scraper

Voor mij is dit weekend weer duidelijk geworden dan Elfriede een echte textiel artiest is en dat ze zich bij een select gezelschap aan excellente art quilters mag scharen. Iets waar ze bijzonder trots op mag zijn. Ik ben het in ieder geval wel al laat ik dat niet altijd merken……

De eerste expo dag werd om 18 uur afgesloten met een lekker koud pilsje en een glaasje rosé. Na het drankje zijn we op de fiets gestapt en naar een 6,5 kilometer verderop gelegen dorpje gereden waar een patchwork menu was voor exposanten en organisatie. Het eten was niet sensationeel van kwaliteit maar het was erg gezellig. Ik heb gezellig zitten praten met de man van Hilde van Schadenburg. Hij is hoogleraar in de Reumatologie en werkt in het AMC. Voor mijn doen een gesprekspartner op niveau waarvan ik veel opgestoken heb op het gebied van gezond leven. Dirk Jan heeft samen met Wendy Walrabenstein een boek geschreven over gezonde voeding: “Food Body Mind”.

Ik heb het boek besteld en hoop daarin handvaten te vinden om bijvoorbeeld oog- en darmziektes zo lang mogelijk tegen te gaan.

Tegen een uur of 10 waren we weer bij de camper en hebben nog even nagezeten en zijn toen ons nest ingedoken.

Vrijdag 19 augustus 2022

Vandaag is dus de grote opbouwdag.

Uiteraard had mijn artiest en kunstenares Elfriede de nodige voorbereidingen getroffen en ook een plattegrond van de ruimte gemaakt met daarop getekend wat waar zou moeten staan of hangen. Echter de echte situatie was iets anders dan vooraf verteld was. Dus hier en daar aanpassingen en concessies doen was het gevolg. Uiteraard kent Elfriede meerdere mensen uit de quiltscene en dat kwam weer goed van pas bij het inrichten. Monika Hülsebusch uit Rodenkirchen, Hilde van Schaardenburg uit Hilversum gaven wat tips en trucs en ik mocht het resterende werk doen. Quilts uitpakken, haken in de wandjes drukken en quilts ophangen. Dat soort werk ben ik goed in en natuurlijk in dom ouwehoeren.

Lege ruimte bij begin
de tassen
Tassen, vogels en kaarten

Om een uur of 5 in de middag was de ruimte ingericht en Elfriede was tevreden met het resultaat en kon zich opmaken voor de prijsuitreiking om 18 uur. Elfriede had zelf ook een quilt in kunnen leveren maar omdat ze zelf in de jury deelnam werd dit logischerwijs niet toegestaan. Iedere schijn van partijdigheid werd vermeden!

Na de prijsuitreiking werden de aanwezigen in de gelegenheid gesteld om de tentoonstelling al te bekijken. Overigens, de eerste prijs was voor onderstaande quilt. Een subliem mooie quilt die actie en snelheid laat zien en voldoet aan het thema “Wasser in Bewegung”.

De winnende quilt

Elfriede had tussen 2018 en nu een aantal mooie tassen gemaakt en een groot aantal mooie kaarten. En ja hoor, de eerste kaarten gingen direct al over de toonbank maar ook een mooie tas verwisselde van eigenaar!

Na de succesvolle opening zijn we gaan eten bij de Griek waar we gisteravond wat gedronken hebben. Terug bij de camper nog even wat nagepraat en toen het bed in, want morgen is het weer vroeg dag.

Donderdag 18 augustus

Afgelopen maandag heb ik de camper uit de stalling gehaald zodat we in alle rust de tentoon te stellen quilts en andere attributen konden inladen. Omdat we 4 dagen op pad zijn en we autark willen staan (dat wil zeggen vrij staan, zonder stroom, watertap gelegenheid, douche et cetera), nemen we 200 liter water mee. Wel veel, maar we zijn meestal tussen de 25 en 30 liter water per 24 uur nodig. Dus we hebben wat reserve aan boord.

Dinsdag zijn we naar Utrecht geweest om daar het Rietveld-Schröderhuis te bekijken. Het nieuwe thema van de Art-quiltgroep Cloth in Common is “erfgoed” en Elfriede wil iets met het Rietveld-Schröderhuis in een quilt verwerken. Dat we deze bezichtiging samen deden kwam doordat we naar de 90ste verjaardag van Kea, de quiltmoeder, van Elfriede gingen. Zij vierde deze mijlpaal op landgoed Beeckestijn in Velsen.

Woensdag heb ik de camper vertrekgereed gemaakt en kleding en proviand ingeladen. Voor de tentoonstelling gingen 22 quilts, een grote staander van betonijzer en voorzien van gedroogde kronkelhazelaar, 8 tassen, 100 kaarten en diverse andere zaken in de garage van de camper.

Terug naar vandaag.

Vanmorgen de laatste spullen ingepakt en nog even naar onze kleinzoon Nout gelopen om hem te feliciteren met zijn 12de verjaardag. Na de koffie met appeltaart (door Elfriede gebakken) zijn we rond de klok van 12 op weg gegaan naar het 294 kilometer verderop gelegen Suderburg. 

Het weer was aanvankelijk goed maar toch werden we onderweg op wat regenbuien getrakteerd. Vanwege het feit dat Elfriede als assistent jury lid mocht acteren reden we zonder pauze door en kwamen we om klokslag 16:00 uur aan op de parkeerplaats naast de Ostfalia school in Suderburg.

Op ongeveer 8 kilometer afstand van de school is een mooie camping maar omdat we graag dichtbij de school en bij de expositieruimte wilden staan besloten we om op de parkeerplaats ons kamp op te bouwen.

Elfriede vervoegde zich bij de juryleden die al druk in de weer waren met het beoordelen van 45 quilts. Ik heb intussen het lokaal, waar Elfriede ‘s quilts kwamen te hangen, bekeken en de 22 quilts daar neergelegd. 

Tegen 19:00 uur was de jury het met elkaar eens en konden we nog even lekker buiten zitten. Na een hapje en een drankje besloten we om nog een stukje te gaan wandelen door Suderburg en kwamen we langs een Grieks restaurant. Daar hebben we op het gezellige terrasje nog wat gedronken en zijn terug bij de camper ons bed in gedoken.

Vrijdag mag vanaf 9:00 uur begonnen worden met de inrichting van de lokalen waar de artiesten hun kunstwerken tonen.

Quiltfest Suderburg augustus 2022

28 juli 2022

Wat ging eraan vooraf:

In 2018 werd door Grit Kovacs voor de eerste keer een Festival der Quiltkunst in Suderburg georganiseerd. In het gebouw van de Ostfalia Hochschule für angewandte Wissenschaften aan de Herbert Meyer Strasse 7 in 29556 Suderburg vond het festival plaats.

Natuurlijk was ook Elfriede aanwezig. Als bezoeker wel te verstaan. Tijdens het bezoek kwam ze in gesprek met Grit Kovacs en naar aanleiding van dit gesprek en een presentatie van haar portofolio fotoboek werd ze gevraagd om in 2020 een lokaal in te richten met door haar gemaakte quilts. Dus exposeren in Duitsland! Kijk voor meer info op www.quiltfest.de

Thuisgekomen na deze quiltreis werd er direct een plan gemaakt over hoe en wat allemaal te exposeren en begon ook de productie van een serie mooie quilts. 

Intussen werd Elfriede ook nog gevraagd om deelneemster te worden in een selecte groep internationale art-quilters. De groep bestaat uit 12 personen. Deelneemsters komen uit de hele wereld. Iedere 2 maanden moet er een quilt worden gemaakt die binnen een vooraf bepaalde categorie moet passen. Een voorbeeld van een categorie is “light”. Je staat versteld wat de 12 deelnemers voor verschillende ideeën hebben bij “light”. Om een indruk hiervan te krijgen kun je kijken op de site www.clothincommon.com

Kijk dan vooral bij “Musings” en bij “Galleries”!

Helaas ging in 2020 het Quiltfest vanwege Covid19 niet door en zou dit verplaatst worden naar 2021. Echter ook in 2021 was de wereld nog in de ban van Covid19 en werden grote bijeenkomsten en evenementen niet toegestaan.

Maar nu, in 2022, gaat het Quiltfest wel plaatsvinden en is er ook weer is een challenge uitgeschreven. Elfriede werd gevraagd om deel uit te maken/assistentie verlenen van de jury. Met het gevolg, dat haar wedstrijdquilt aan de expositie wordt toegevoegd en niet mee doet met de wedstrijd, om onpartijdig te kunnen zijn.

Nu naar het heden (en toekomst):

Alle tentoon te stellen quilts en andere zaken zijn inmiddels gesorteerd en de inrichting van het lokaal is op papier al gemaakt.

De camper staat startklaar in de schuur. We proberen om net als in 2018 op het parkeerterrein bij de Ostfalia Hochschule te bivakkeren. In 2018 was dit toegestaan door de burgermeester van Suderburg en we hebben, behalve dan een parkeerplekje, niets nodig omdat we zelfvoorzienend zijn met onze camper. 

Vandaag over 3 weken op donderdag 18 augustus vertrekken we na de middag naar Suderburg. Op vrijdag 19 augustus gaan we samen de expositieruimte, die Elfriede is toegewezen, inrichten. Er worden door Elfriede 21 quilts en nog diverse andere van stof handgemaakte artikelen getoond. Hierbij kun je denken aan vogels, tassen en kaarten.

Het Quiltfest opent voor het publiek op zaterdag 20 en zondag 21 augustus om 10:00 uur haar deuren. 

Op zondagavond gaan we de expositie weer afbouwen en rijden we weer huiswaarts of blijven we, als het laat wordt, nog een nachtje staan.

Na het Quiltfest gaan we nog een week of 3, 4 op vakantie. Waar de reis naartoe gaat weten we nog niet, kan Duitsland worden maar eventueel ook Frankrijk. Maar ook in Nederland blijven is mogelijk. Dat we na het Quiltfest niet direct in Duitsland blijven om daar verder op vakantie te gaan komt doordat we de garage achterin de camper redelijk vol hebben liggen met expositiemateriaal en dat dit nogal kwetsbare spullen zijn.

Dat we mogelijk in Nederland blijven ligt aan het feit dat we een warmtepomp hebben besteld en deze wordt met een beetje geluk in september geleverd. De installatie van leidingen, bekabeling en plaatsing warmtepomp, buffervat en boiler doe ikzelf. Het aansluiten en inregelen wordt door de installateur gedaan. 

Mocht vakantie in september door de installatie van de warmtepomp niet doorgaan dan is er een kans dat we in oktober, november of december richting Spanje of Portugal reizen. 

Tot zover deze blog en uiteraard volgen er van de reis naar Suderburg, de 2 expodagen ook weer blogs.