Categoriearchief: Over winteren 2023/2024

Over winteren 2023/2024

Over winteren 2023/2024 dag 78

Woensdag 28 februari 2024

Gisteravond speelden we 4 rondes rummicup met ons drieën. De stand werd 2-2 voor Elfriede en mij.

Na de match keken we via Netflix naar aflevering 3 en een stukje van 4 van het 3e seizoen van Entrevias. Was weer spannend!

Vanmorgen was ik al vroeg wakker en constateerde, dat de zon al lekker boven de bomen stond te schijnen. Om iets over negen hadden we de camper vertrekgereed op het lozen van afvalwater en het bijvullen van schoon water na. 

We hebben ons kamp verplaatst naar een groot zand parkeerterrein achter een strandtent met de naam Dos Tomatos. In de zomer staat het hier vol met auto’s van strandgangers en nu staan er naar schatting circa 50 campers. 

De route die we af moesten leggen was 1,5 kilometer over een verharde weg en toen 1 kilometer over een gatenkaasweg. Het laatste stukje zandpad stond op sommige plekken zo ver onder water dat ik het gevoel had in een amfibievoertuig te zitten.

Op de camperplek aangekomen parkeerden we onze vehikels aan de rechterzijde van het terrein. Aan de linkerkant stond een grote camper van een Nederlands gezin die met hun 2 kinderen door Portugal trekken. Het zijn kinderen die “thuisonderricht” krijgen want normaliter zou je ze op school verwachten. We hebben dit al vaker gezien tijdens deze en onze vorige overwintering. Een eindje verderop staan 3 Duitse families met eveneens kleine leerplichtige kinderen. Ook hier zal wel sprake van thuisonderricht zijn. Een soort home-office voor kinderen zullen we maar zeggen.

De Nederlandse camper vertrok tegen halfelf. Omdat de plaats waar wij stonden, om 4 uur ‘s middags geen zon meer krijgt, besloten we de vrijgekomen plek in te nemen. Gevolg: de hele dag zon! 

Mooi stekkie in de zon!

Vanmiddag zijn we nog een strandwandeling gaan maken.

Tijdens deze strandwandeling waren we getuige van het feit dat een jongeman een vis ving. Knap werk om uit zo’n grote bak met water een vis te vangen!

Een gevaarlijk uitziende vis!

Terug bij de camper was het genieten van de zon bij een temperatuur van ver boven de 20 graden. En bovendien windstil weer!

Als het weer zo blijft dan blijven wij ook… op deze mooie plek. Een dag of 4 houden we het hier wel uit. Daarna reizen we nog wat verder langs de Portugese kust. 

Blijf ons volgen… dan hebt u altijd een alibi

Over winteren 2023/2024

Over winteren 2023/2024 dag 77

Dinsdag 27 februari 2024

We beginnen zoals altijd met de uitslagen. Rummicup 1-1-1 respectievelijk Elfriede, Lammert en Johannes.

Vannacht waaide het behoorlijk. Het schijnt dat dit te wijten was aan storm Louis. Een Portugese schone, in de supermarkt, vertelde mij dat Louis de oorzaak was voor in deze omgeving een behoorlijke storm was en dat het erg koud was vandaag. Tja, de wind was wel venijnig maar is geen vergelijk bij wat men bij ons een storm noemt en met 16 graden is het ook niet echt koud hier.

Om halftwaalf stapten we op de fiets. We wilden de route naar een parkeerplaats in de duinen even bekijken. Men vertelde dat het zandpad erheen onbegaanbaar zou zijn… 

Op genoemde parkeerplaats mag je nl 72 uur vrij staan. De GNR (soort boswachters) controleren 2 keer per dag of de boel netjes wordt gehouden en vragen je na 72 uur om te vertrekken. Ze controleren dit aan de hand van foto’s die ze maken van de kentekens van de campers die er staan. En het schijnt dat ze, als er niet te veel staan, ook meer dan 72 uur toestaan.

Het zandpad erheen is echter goed berijdbaar, dus morgen verkassen we daarheen. Een bijkomend voordeel van die plek is dat je slechts 100 meter van de Atlantische Oceaan af staat. Dus als het morgen inderdaad de 17-18 graden wordt, die ze beloofd hebben en de wind is wat minder snijdend, dan wordt er gezwommen.

Na het bekijken van ons nieuwe stek reden we door naar de jachthaven van Vilamoura. Ondertussen was ook de wind wat gaan liggen en deed de zon wat beter zijn best. Daar, in het kleine café bij de haven, dronken we koffie. Na de koffie haalde ik bij Vodafone een data-simkaart voor onbeperkt internet. Dit kaartje heb ik in een oude iPhone gestopt en deze als hotspot ingesteld. Elfriede, Johannes en ik kunnen nu zoveel online als we maar willen.

We kunnen nu ook de Netflix serie Entrevias (3e jaar) kijken zonder dat we, met ons telefoonabonnent, uit de databundel lopen.

Op terugweg haalden we nog even wat boodschappen en nadat we dit bij de camper hadden gebracht reden we naar een tapas-eetgelegenheid. In Portugal hebben ze een gerecht dat oorspronkelijk uit Porto komt. Het heet Francesinha en is opgebouwd uit twee dikke sneden brood dat rijkelijk is belegd met meerdere soorten vlees waaronder chorizo, rundvlees en ham. Over het brood, met genoemd beleg, komt gesmolten kaas en daarover een gebakken ei. Het geheel ligt in een dun badje lekker gekruide saus. Een absolute aanrader om te eten als je een keer in Portugal bent.

Francesinha

Zo heb je ook de Pastel de Nata, dit zijn kleine taartjes van laagjes krokant bladerdeeg die daarna gevuld worden met creamy custard gemaakt van eierdooiers, slagroom, melk en vanillesuiker, over de vulling komt een heel dun laagje kaneel. Je kunt deze taartjes in Nederland bij de Lidl kopen, maar deze zijn geen vergelijk met de echte P de N hier in Portugal. Dus nu weten jullie ook wat wij, tot nu toe iedere dag, dat we in Portugal zijn, bij de koffie eten.

Pastel de Nata

Het leven is goed hier en we genieten van elke dag!

Blijf ons volgen… dan hebt u altijd een alibi.

Over winteren 2023/2024

Over winteren 2023/2024

Maandag 26 februari 2024 dag 76

En wederom werd er rummicup gespeeld. De uitslag was 2-1-0. Elfriede won en ik werd tweede.

Afgelopen nacht was er veel wind en het regende een poosje stevig door.

Doordat het in Portugal een uur vroeger is dan bij ons, was ik al om halfzeven wakker en stond ik om 7 uur op. Een mager zonnetje kwam net boven de bomen uit. 

Het weer in de ochtend was niet echt bijzonder, veel wind, af en toe een regenbui en weinig zon. Na de middag begon de wind wat te luwen en kwam de zon er ook goed door. Tijd om een fietstocht of strandwandeling te maken. De keuze viel op een strandwandeling.

Gisteravond maakten we ook al een korte strandwandeling en we waren toen al onder de indruk van het mooie strand met kliffen en duinen. De kliffen zijn hier niet van steen maar van een rotsachtig rode/witte mengeling van zand en steen, wat makkelijk afbrokkelt. Er staan dan ook met enige regelmaat borden dat je niet te dicht bij de soms overhellende kliffen moet komen. 

Een camperbuurman hier, vertelde dat het strand in dit stuk van Portugal het op 1 na mooiste strand van Europa is. Het strand heet Praia da Falésia.

Dus vandaag besloten we om al dit moois nogmaals te bekijken van zowel bovenaf als vanaf het strand zelf. Onze strandwandeling werd in totaal 7,4 kilometer. De hieronder geplaatste foto’s zeggen meer dan ik kan schrijven.

Mimosa

Al met al weer een mooie dag met veel indrukken!

Blijf ons volgen… dan hebt u altijd een alibi!

Over winteren 2023/2024

Over winteren 2023/2024 dag 75

Zondag 25 februari 2024

Gisteravond weer rummicup gespeeld. We deden 4 rondes. De stand werd 2-2-0 voor respectievelijk Elfriede, Lammert en Johannes.

Vanmorgen om 8 uur was het bewolkt. Na het ontbijt vertrokken we om kwart over negen naar Portugal. De af te leggen afstand was iets meer dan 100 kilometer. Het weer bleef de hele reis wat bewolkt. Onderweg tankten we de lpg-tanks weer vol, er ging 18 liter in. Conclusie is wederom dat we voor afwassen, koken en koelkast met 1 liter gas per dag uitkomen. We hebben nu 46 liter gas aan boord en daar komen we de dagen dat we nog aan het overwinteren zijn wel mee uit.

Opvallend is dat de bouwstijl van de Portugese woningen heel anders is dan die in Spanje. De huizen hier zijn sierlijker en zien er ook meer verzorgd uit. Er wordt hier redelijk veel met gekleurde tegeltjes gewerkt en dat geeft een veelal frisse uitstraling. 

Ook langs de wegen is alles veel netter en schoner. Maar de wegen zijn niet veel beter dan in Spanje.

In Portugal is een tijdverschil van 1 uur met Spanje. We gingen terug in de tijd! Toen we, via een grote brug, over de grens Spanje-Portugal reden ging even later de tijd terug van halftien naar halfnegen.

Deze brug is in het midden (dwars gezien) de grens tussen Spanje en Portugal

We zouden dus redelijk op tijd bij de camperplaats in het plaatsje Alfa Mar kunnen zijn. Dit plaatsje ligt onder de rook van Albufeira, een drukbezochte plaats door vakantiegangers en overwinteraars. De camperplaats waar we heen wilden was “completo” en zou pas morgenochtend weer plaatsen vrij hebben. Oorzaak dat het er bomvol stond, was dat er vlakbij hardloopwedstrijden waren. 

We reden 100 meter verder naar de volgende camperplaats Motorhome Park Acoteias.

Toen ik het terrein opliep kwam de beheerder al aangescheurd op zijn scooter. En jawel hij had nog wel twee plaatsen vrij bovenop een berg achterop het terrein. En daar staan we nu. We hebben een riant uitzicht over het landschap hier in de omgeving. De kosten voor deze mooie plaats zijn 8 euro’s per nacht.

Een perfect uitzicht!

We zitten op 5 minuten lopen vanaf het strand. Het schijnt dat je 150 traptreden af moet om aan het strand te komen. 

In Alfa Mar haalden we nog even brood en dronken koffie bij de plaatselijke pizzaboer. Intussen begon het te miezeren, maar toen de koffie op was, en we weer camperwaarts gingen kwam de zon erdoor en werd het weer aangenaam weer…

Einde middag lopen we nog even naar het strand.

Vandaag was dus deels een reisdag en deels een verkendag. 

Blijf ons volgen… dan hebt u altijd een alibi!

Over winteren 2023/2024

Over winteren 2023/2024 dag 74

Zaterdag 24 februari 2024

Rummicuppetitie 2-1-0 oftewel Elfriede-Johannes-ik

Vanmorgen was het tot een uur of 11 te koud om buiten te zitten.

Zonsopkomst boven Isla Cristina

Met een trui en een vest aan was het te doen maar het ging niet van harte. Na 11 uur kwam de zon erdoor en konden we wel buiten zitten. Echter om een uur of 12 viel er een bui en ging iedereen weer in zijn hut. Na de bui was het goed vertoeven op ons camperterras!

Ons terrasje

Vandaag hebben we niet veel anders gedaan dan een beetje relaxen, camper verzorgen en niet te vergeten zijn we nog even op de jeu de boules baan geweest om een paar rondes te spelen. Johannes was daar zonder meer de betere in, gevolgd door zijn zus.

Hier op de camperplaats is het een komen en gaan van campers. Vanmorgen vertrok om 8 uur de eerste camper al, even later gevolgd door nog 4 die tegenover ons stonden. Tegen 4 uur vanmiddag was de camperplaats weer zo goed als vol. Opvallend is dat er nu, tijdens het weekend, veel jongere Spanjaarden zijn. Door te week is het een mix van Engelsen, Duitsers, Nederlanders, Fransen en af en toe een Spanjaard. 

Verder valt er, behalve dat het een mooie rustige dag was, over vandaag niets te vermelden. 

Blijf ons volgen… dan hebt u altijd een alibi!

Over winteren 2023/2024

Over winteren 2023/2024 dag 73

Vrijdag 23 februari 2024

De Rummicuppetitie vindt de laatste avonden steeds plaats met drie deelnemers. Zo ook gisteravond. Helaas kon de, zich net als grootmeester ontpopte nieuwe rummicup-ster, geen standhouden in zijn reeks van overwinningen. Elfriede werd na 3 matches tweede en Johannes, the “rising star” moest genoegen nemen met een derde plek. Maar gelukkig smaakte de wijn hem er niet minder om!

Het weer in Spanje, en dan met name waar wij nu zijn, begint iets slechter te worden. Gisteren konden we nog de hele dag buiten zitten en van het weliswaar magere zonnetje genieten maar daar is nu wel wat verandering in gekomen.

Vanmorgen gingen we na het ontbijt naar Isla Cristina. Daar zou een markt zijn. En ja, dat was ook het geval maar dan wel een overdekte markt. Een stuk of 6 viskramen, een groenteboer, een drietal slagers en een bakker waren van de partij. Niet echt een bijzondere markt. 

Na het korte bezoek aan deze markt dronken we koffie. Elfriede en Johannes reden naar het strand om schelpen te zoeken. Schijnbaar hebben ze “Nachholbedarf” om dit als broertje en zus samen te doen. Met een grote buit en een gevarieerd assortiment aan schelpen kwamen ze bij de camper terug. Ik ging al na de koffie terug naar de camper.

een kleurrijke woning
Heel veel schelpen

Toen het tweetal terugkwam begon het te regenen. Dus snel de fietsen binnengezet. 

Na de lunch, klaarde het weer op en konden we weer buiten zitten. Direct weer zon dus ook direct weer warm. Na twintig minuten begon het weer te regenen. Stoelen weer naar binnen en wij ook. Zo ging dat vanmiddag een keer of 6 door. 

Tegen het einde van de middag bleef de zon echter wat meer schijnen. Het is overigens wel vermakelijk om te zien, dat ook anderen aan hetzelfde hop-on-hop-of spel doen. Bij de eerste regendruppel verdwijnen ze naar binnen om bij de geringste zonnestraal weer uit het hok te komen. 

Ondanks het wat mindere weer hadden we weer een mooie dag en verveelt het overwinteren ons nog lang niet!

Blijf ons volgen… dan hebt u altijd een alibi!

Over winteren 2023/2024

Over winteren 2023/2024 dag 72

Donderdag 22 februari 2024

De rummikubwedstrijd gisteravond verliep twee keer in het nadeel voor Elfriede en mij. De derde match werd gewonnen door Elfriede. Het is nu klip en klaar, dat onze nieuwe opponent op rummikub gebied geveinsd heeft, dat hij het spel niet kende. 

Vanmorgen was er een mager zonnetje te zien en stond er meer wind dan gisteren. Eigenlijk bleef dat de hele dag zo. We konden het buiten prima uithouden maar toch werd het lang niet zo warm als gisteren.

Na de middag stapten we op de fiets en reden door alweer een natuurgebied naar het strand. Onderweg dronken we koffie op een terrasje en gingen daarna door naar Isla Cristina. In totaal reden we bijna 23 kilometer.

Op het strand van de Atlantische Oceaan zochten we schelpen. De voorraad schelpen wordt steeds groter en er zijn echt mooie exemplaren bij.

Op verzoek van Johannes blijven we nog op deze camperplek tot zondag. Daarna verkassen we naar Portugal. Het schijnt in Portugal wat moeilijker te zijn om een mooie plek te vinden waar je ook mag overnachten. De camperplaatsen zijn overvol en totaal uitgeboekt. Je mag in Portugal wel vrij staan maar dan voor maximaal 2 x 24 uur op 1 en dezelfde plaats. 

We gaan het meemaken!

Blijf ons volgen… dan hebt u altijd een alibi!

Over winteren 2023/2024

Over winteren 2023/2024 dag 71

Woensdag 21 februari 2024

Tja, en dan was er weer een Rummicupwedstrijd gisteravond. De strijd ging tussen 3 personen. 1 van de drie zou “angeblich” onervaren zijn maar wederom bleek, dat deze persoon meer ervaren was dan hij wil toegeven. De eerste match werd door deze persoon, Johannes genaamd, glorieus gewonnen. Elfriede en ik hadden het nakijken. De tweede match won ik…

Wederom scheen de zon vandaag weer uitbundig. Vanmorgen zaten we met camperbuurtjes gezellig in de zon koffie te drinken. Omdat op de camping een wasmachine en droger aanwezig zijn heeft Elfriede er even een dikke lading wasgoed doorgedraaid. We komen nu de tijd die ons nog rest in Spanje en mogelijk Portugal wel door met onze voorraad schone was. 

Vanmiddag besloten we om op de fiets naar Ayamonte te rijden. We zagen op diverse thermometers in die plaats dat de temperatuur tussen de 25 en 31 graden lag. Te mooi om waar te zijn… maar wel mooi om mee te maken.

Broertje en zus worden ook al wat bruin!
En ik ook!

De zeemonding, die door Ayamonte stroomt, vormt de grens tussen Spanje en Portugal. 

In Ayamonte reden we langs de jachthaven en besloten om in het centrum wat te gaan drinken. Ik vatte het snode plan op om Johannes te trakteren op een tweede pul bier zodat hij vanavond iets minder geconcentreerd is tijden de Rummicupwedstrijd. Hopen dat dit effect heeft op mijn winstkansen.

De tocht naar Ayamonte ging langs een bijna 10 kilometer lang uitgestrekt natuurgebied. Natuur puur, veel kaktussen langs de weg. Maar ook veel watervogels zoals de lepelaar, reigers, eenden en ook ooievaars van enig kaliber zijn daar te zien. Het valt mij op dat hier veel ooievaars te zien zijn, terwijl die toch eigenlijk naar andere oorden zijn getrokken. Of zouden dat bejaarde ooievaars zijn die overwinteren in Spanje en Portugal?

Stekelig spul!
En dan nog de zonsondergang van gisteravond!

Vandaag was weer een dag om door een ringetje te halen. Perfect weer met veel zon!

Blijf ons volgen… dan hebt u altijd een alibi!

Over winteren 2023/2024

Over winteren 2023/2024 dag 70

Dinsdag 20 februari 2024

Na de 3 rummikubtrainingen gistermiddag speelden we ’s avonds ook nog 2 keer het inmiddels beruchte spel. Wat ik al vreesde werd de bittere waarheid. Johannes won 1 van de 2 matches en Elfriede de andere. Ik verdenk Johannes ervan dat hij donders goed weet en wist hoe het spel gespeeld moest worden, want anders had hij nooit kunnen winnen.

Vanmorgen was de zon weer net als ik vroeg op. Hij scheen weer lekker en bleef ons de hele dag vergezellen. Om 10 uur vertrokken we naar onze volgende bestemming. We reden naar het 101 kilometer verderop gelegen Ayamonte naar Camper Park Playas de Luz.

Dit is een vrij nieuwe camperplaats die via de Top Platz app te bekijken is. De wijk waar de cp ligt heet Pozo del Camino. 

Vanaf de cp kijk je uit op een soort moerasgebied, een overblijfsel van een vroegere zoutwinning. Er lopen daar veel flamingo’s.

Moerasgebied met flamingo’s

Op de cp aangekomen kregen we de plaatsen 47 en 48 toebedeeld. Toen ik de camper op de plek wilde zetten kreeg ik aanwijzingen van een vriendelijke Duitse camperaar. Omdat het pad tussen de campers smal is moest ik een paar keer voor en achteruitrijden, waarbij ik over een waterslang van een Hork Duitser reed, die direct begon te foeteren. Meneer heeft een Morelo camper en denkt daarmee dat hij de directeur van de camperplaats is. Ik kon niet laten om hem te vertellen, dat te groter de camper is, te grotere mond men heeft tegen andere camperaars. (Geldt niet voor mij hoor…) Later op de middag bleek dat meerdere camperaars zich storen aan het gedrag van deze Hork Duitser.

Na de lunch gingen we op de fiets naar het 4,5 kilometer verderop gelegen Isla Cristina.

We reden langs een strandweg en zochten in de branding onder een brandende zon naar schelpen. We vonden weer enkele mooie exemplaren.

Op een terras dronken we een verkoelend drankje. Er waren enkele gasten, die op het terras iets wilden eten. Het was bijzonder om te zien, dat de ober uit een grote koelkast een dienblad met verse vis haalde en dit aanbood aan tafel. Na een keuze te hebben gemaakt werd de vis door de chef-kok eetklaar gemaakt.

heerlijk helder…

Wederom een mooie dag met dito weer.

Blijf ons volgen… dan hebt u altijd een alibi.

Over winteren 2023/2024

Over winteren 2023/2024 dag 69

Maandag 19 februari 2024

Gisteravond speelden we met ons drieën rummikub. Elfriede won alle partijen.

Gisteren, tegen het einde van de middag, liepen we nog naar het strand van de Atlantische Oceaan. Hoge golven en niet zulk helderblauw water als dat van de Middellandse zee. Door de hoge golven wordt er veel zand meegesleurd waardoor het water bruiner lijkt. 

Elfriede was al wat eerder op verkenning gegaan dan Johannes en ik en ontdekte dat boven op een duinweg meerdere campers stonden. En jawel, met uitzicht over de duinen op de oceaan. Om op die weg te komen moet je met de camper een smal doodlopend rul zandpad volgen. Er was geen plaats meer om onze beide campers er neer te zetten. Maar ook al had het gekund dan was er nog het probleem om met een bak van dik 8 meter te keren als je weer weg wilt. Dus besloten we gewoon om beneden te blijven staan.

Mooie zonsondergang

Vanmorgen kwam, om even over 9, de zon boven de bomen uit en werd het lekker warm. Mooi weer om buiten koffie te drinken.

Na de koffie maakten we een boulevardfietstocht van een kilometer of 10.

Allemaal vakantiewoningen langs de boulevard
Het zandstrand van de Atlantische Oceaan
Hoge golven

De zon scheen helderop en de temperatuur bereikte zeker 25 graden! Op de terugweg nog even wat inkopen gedaan voor ons gezamenlijke avondmaal. 

Terug bij de camper zijn we aan het rummikuppen gegaan. Johannes wordt zo langzaamaan ook al een ervaren rummikuppenist en houdt aan het einde van de rit steeds minder punten over. Het is een kwestie van tijd en hij speelt Elfriede en mij van tafel.

Vanavond gaan we zeker nog een paar rondes rummikuppen! Het was weer een mooie dag met zoals als geschreven perfect weer.

Blijf ons volgen… dan hebt u altijd een alibi!