Categoriearchief: Niesmann & Bischoff Arto 79F Premium Clou Line

Kenteken en inbouw alarm

Dinsdag 25 januari 2022

Nadat we op vrijdag 7 januari de bpm hadden betaald verliep de rest van het importproces bijzonder vlot. Op maandagavond 10 januari zag ik op de site van het RDW dat onder onze naam 2 voertuigen stonden geregistreerd. Onze VW Polo en de Niesmann & Bischoff. Ik kon toen ook zien welk kenteken de camper was toegekend: N-721-ZF

Op dinsdag 11 januari werd door de post de kentekencard bezorgd en een dag later was ook de overschrijfcode binnen. Met de nieuwe kentekencard op zak ben ik naar Coevorden gegaan om daar 2 nummerplaten te laten maken. Kosten € 33,00 terwijl je in Duitsland voor 2 platen slechts € 20,00 betaald. Oorzaak van het prijsverschil zou de reflecterende verf zijn, onzin natuurlijk want ook de Duitse platen reflecteren in het donker als je er licht op schijnt…. 

het NL kenteken!

Omdat de belastingdienst niet zomaar geloofd dat je een camper op naam hebt laten zetten moet je aantonen dat het daadwerkelijk om een camper gaat. Dit moet je bewijzen door een formulier in te vullen met daarop het kenteken van de camper en je moet 6 foto’s bijvoegen waaruit blijkt dat er vaste bedden, zitplaatsen, kasten, keuken etc. aanwezig zijn. Eigenlijk raar omdat de camper gekeurd is door de RDW en ze van daaruit ook in contact staan met de belastingdienst. Als je niet zelf bij de belastingdienst aangeeft dat het om een camper gaat dan betaal je het volle tarief voor een bestelwagen. Aan de hand van de foto’s en het ingevulde formulier gaat de belastingdienst bepalen of je tegen het kwarttarief van de normale belasting de weg op mag. Je betaalt dan in plaats van € 400,00 per maand “slechts” € 100,00….Zaterdag 22 januari ontving ik van de belastingdienst bericht dat ze op 28 januari de eerste € 400,00 af zouden schrijven…. Na een telefoontje op maandag 24 januari bleek dat ze een blokkade op de betaling hadden gezet in afwachting van het al dan niet toekennen van het kwarttarief. Hoezo alles geautomatiseerd? Daar kunnen ze bij de fiscus dus nog wel wat winst halen inzake klantgerichtheid.

Maandag 24 januari de camper van stal gehaald, kentekenplaten aangebracht en van binnen schoon gemaakt. We hadden de hoes van het koudschuimmatras gehaald en gewassen en deze moest er weer omheen gemaakt worden. In Duitsland had ik een groene milieu sticker gekocht, dus deze ook maar op de voorruit geplakt. Tevens 2 gasfilters geplaatst zodat het gas dat we gebruiken voor de verwarming en koelkast gezuiverd wordt voordat het verbrand wordt. Dit is vooral van belang als er straks aluminium lpg-flessen worden geplaatst. Voorkomt schade aan het reduceerventiel en andere apparatuur. Overigens kost een fles vullen met propaangas momenteel al dik € 40,00 terwijl dit drie maanden geleden nog € 27,00 was.

Een lpg-fles vullen kost aan de pomp iets van € 15,00. Het is dus wel lonend om er lpg in te bouwen. Bovendien hoef je niet steeds naar een gasvulstation maar kun je gewoon bij tankstations lpg tanken.

Na de “gasactie” de fietsendrager in de garage gebouwd. Wel fijn dat de garage breder is dan in de vorige camper. Ik kan er nu naast onze twee stadsfietsen ook nog met gemak een gravelbike en racefiets in kwijt. 

Dinsdag 25 januari 2022 om halfzeven vertrokken naar Ede naar de firma Telpoint. Hier wordt het extra stuurslot en een SCM 3 alarm ingebouwd. Dit wordt door de verzekeraar Camperverzekerd vereist. Tot een bepaalde waarde is Bearlock vereist en kom je daarboven dan is ook nog eens SCM 3 met hellingshoekdetectie nodig.

Ik heb nog geen ervaring met camperverzekerd.nl voor wat betreft afhandeling schades maar weet wel al dat er veel en vaak onnodige mailtjes door hun worden verzonden. Ik heb het gevoel dat de ene hand niet weet wat de andere doet bij die verzekeraar. Ze komen bijzonder zeurderig over… Is natuurlijk niet onoverkomelijk maar wel vervelend.

Vandaag wordt dus het alarm ingebouwd en daarna ontvang ik een Bearlock en SCM-certificaat. Deze moeten dan weer naar de verzekeraar worden gestuurd en dan is het hoofdstuk verzekering op de banden na afgesloten. Er moeten nl in verband met de te oude banden, nieuwe gemonteerd worden met een recente productie (DOT) code.

alarm inbouw: een behoorlijke operatie

Woensdag 25 januari hebben we de camper ingericht met onze kampeerspullen (potten, pannen, bestek etc.)  Op die manier maakten we het er ons eigen reisstekkie van. En eigenlijk is dan nu de camper gereed om een eerste tripje te gaan maken. We zijn al een beetje aan het plannen voor een grote reis…. Het zou zo maar eens kunnen dat we naar Albanië gaan. Alles hangt natuurlijk af van waar we heen mogen en kunnen en wat de beperkingen eventueel zijn door Covid-19.

Wordt vervolgd.

Rijksdienst Wegverkeer, RDW.

Donderdag 6 januari 2022

Gisteren heb ik rond het middaguur de camper uit de stalling gehaald en bij huis neergezet. 

Met tijdelijk 1 daags NL kenteken

Vanmorgen om 7:00 uur eerst onze logé-hond Jip uitgelaten en toen om even voor 8 op pad naar kleinzoon Teun. Hij wilde graag met mij mee naar Almelo. Het meerijden in de camper en dan ook nog voorin mogen zitten is een feestje. Ook voor mij was het leuk want Teun is een leuke gesprekspartner die over heel veel dingen mee kan praten. Of het nu het heelal is, de vlaggen van de landen op onze aardbol of over dinosaurussen, vraag het Teun en je krijgt een correct antwoord! En dat op achtjarige leeftijd!

Voordat ik kon gaan rijden moest ik de ijslaag, die op de voorruit zat wegkrabben. Tja, en bij een dergelijk grote lel van een voorruit in de NiBi ben je nog wel even bezig. 

Enfin, om kwart voor negen arriveerden we al op het RDW-terrein en konden ons direct aanmelden voor de keuring. 

Na het aftikken van € 168,55 keuringskosten, verwijderingsbijdrage en kentekenkosten mochten we voor hal nummer 4 gaan staan en wachten tot 9:15 uur. 

Hal nummer 4
Het fraaie achterwerk

Om 9:20 uur begon de daadwerkelijke keuring. Nou ja keuring, meer een administratieve handeling van 25 minuten. Het enige dat gecontroleerd werd aan de camper, was of het chassisnummer (VIN-nummer) klopte met de Duitse autopapieren. Verder was het alleen maar gegevens inkloppen in de computer. Vanuit de RDW gaat direct een signaal naar de belastingdienst dat er een voertuig gekeurd is waarover bpm moet worden afgedragen. Dus ze weten bij de belastingdienst dat er van het betreffende voertuig een bpm-aangifte binnen komt…

Binnen in het RDW keuringsstation

Overigens: De Duitse autopapieren worden ingenomen en 2 jaar opgeslagen bij het RDW. 

Duitse autopapieren

Om 9:45 uur zaten we weer in de camper en konden weer huiswaarts.

De hele invoerprocedure is een fluitje van een cent en is eenvoudig zelf te regelen. De website van de RDW is duidelijk en eenvoudig te doorlopen voor wat betreft de acties die je moet ondernemen.

Donderdag middag is de camper door een taxateur bekeken en zijn meerdere foto’s gemaakt. Zodra het kenteken afgegeven is door de RDW ontvangen we een taxatierapport. Op basis van dit rapport wordt de uiteindelijke verzekeringspremie en vereiste alarminstallatie bepaald.

Ik had op 5 januari via Cargo International B.V. de bpm-calculatie laten maken. Voor € 60,50 krijg je nadat je opgave doet van het type auto, km-stand, bouwjaar, motorinhoud en Pk’s een compleet ingevuld belasting bpm-formulier terug. Je hoeft enkel nog je bsn nummer in te vullen en je handtekening te zetten en het document op te sturen naar de belastingdienst in Heerlen. 

Doordat ik de bpm-aangifte al verstuurd had op 5 januari en de keuring op 6 januari was, werd op het moment van keuring ook de bpm-opgave al in behandeling genomen en kreeg ik al op vrijdag 7 januari per mail bericht van de belastingdienst dat ik de bpm moest betalen en dat daarna de kentekenkaart zal worden verstrekt. 

De camper staat nu weer op stal en komt er weer uit op het moment dat ik er mee naar Ede moet om in ieder geval Bearlock (extra stuurslot) in te laten bouwen. Uiteraard moeten er dan wel de uiteindelijke nummerplaten opzitten.

Over de Bearlock, eventueel het alarm inbouwen en het kentekenbewijs schrijf ik in een volgende blog.

Die Übergabe.

Maandag 20 december 2021

Vanmorgen zijn we op precies 7:30 uur vertrokken naar Hude.

Het is André helaas niet gelukt, om op mijn naam en met een kopie van mijn paspoort, een vijf-daagse verzekering te kopen. Dus ik zal zelf naar de LVB (verzekeringsfirma) moeten om dit te regelen.

Doordat er weinig verkeer was, waren we al om 9:15 uur in Hude. We besloten om het centrum in te rijden om alvast uit te zoeken waar ik de LVB en de Zulassungstelle kon vinden.

Inderdaad aan de ene kant van de straat de LVB en aan de andere kant de Zulassungstelle voor het scoren van het vijfdagen (Kurzzeitkennzeichen) kentekenbewijs.

Omdat we toch tijd genoeg hadden ben ik de LVB binnengelopen en heb eerst de verzekering voor 5 dagen afgesloten. Start verzekering 20 december, eind verzekering 24 december 2021. Mij werd nogmaals op het hart gedrukt dat de verzekering alleen binnen Duitsland geldt… Maar werd wel geholpen door een uiterst vriendelijke Duitse mevrouw.

Toen naar het huis van de familie Lisser. 

We werden ontvangen met een lekkere kop koffie. Begrijpelijk naast de woning en niet binnen i.v.m. met corona en de kwetsbare gezondheid van mevrouw Katja Lisser.

André gaf een snelle maar duidelijke uitleg over de camper en ingebouwde apparatuur. 

Na de uitleg ben ik met de autopapieren naar de Zulassungstelle gereden en kon daar het tijdelijke kenteken scoren. Met het tijdelijke kenteken moest in weer naar de LVB om daar de nummerplaten te laten drukken. Gewapend met nummerplaten weer terug naar de Zulassungstelle. Daar werden op de platen nog stickers geplakt en kon ik terug naar huize Lisser waar de NiBi op ons stond te wachten. Elfriede was inmiddels in een druk gesprek met Katja Lisser. Zij stond in de deuropening van hun huis en Elfriede in de deuropening van de NiBi. Voor André en Katja hadden we nog een presentje meegenomen in de vorm van een mooie vaas met een rozenarrangement en een kistje met daarin diverse soorten Hertog Jan bier, kaas, droge worst en nootjes. Een geschenkje met Nederlandse producten.

En toen, tegen 12:30 uur nadat ik de nummerplaten had aangebracht, tegen kon de reis naar Dalen, de nieuwe Heimat van de NiBi worden gestart. 

Onderweg hebben we bij een restaurant langs de Autobahn een hapje gegeten. Om het in Duitse sferen te houden werd het Pommes frites mit Currywurst. 

En toen weer door richting huis. Omdat er vaak controle staat langs de A37 net na de grensovergang besloten we dat ik via Twist en Emlichheim naar Dalen zou rijden om de af te leggen afstand door Nederland zo kort mogelijk te houden. Immers in Nederland rijden met het Kurzzeitkennzeichen is niet toegestaan. En natuurlijk mazzel dat we dit zo deden want onderweg naar Twist belde Elfriede, dat er inderdaad controle stond bij Klazienaveen aan de A37.

Net voordat het donker werd kwamen we bij huis aan. Reis goed verlopen. 

de NiBi in zijn neue Heimat
zijaanzicht
snuitje
kontje

Dinsdag 21 december 2021

Vanmorgen al vroeg op pad naar Hardenberg om de boosterprik te halen. Direct na de prik terug naar huis en aan het programmeren met de verwarming in de camper. Omdat deze camper is voorzien van een Alde verwarming (vloeistofverwarming) in tegenstelling tot de Laika, waar een soort heteluchtverwarming in zat, behoeft het nog wel even wat uitzoekwerk om alles lekker aan de loop te krijgen. Maar het lukte perfect en na een poosje werd het lekker warm in de camper. Elfriede heeft het keukendeel van de camper even heel goed schoongemaakt en ik ben in de garage van de camper aan het hobbyen gegaan. Heb er alvast het reservewiel ingebouwd en de stoelen en tafel erin vastgezet. De stelling met kunststof bakken heb ik eruit gehaald omdat dit naar mijn idee te veel ruimte kost. 

Tussen de werkzaamheden door hebben we koffie in de camper gedronken en de navigatie omgeprogrammeerd naar de Nederlandse taal. 

Na de koffie het water afgetapt en de camper op stal gezet bij de familie Boesjes in Dalen. 

Inmiddels zijn de vervolgafspraken gemaakt die nodig zijn om de camper op een Nederlands kenteken te krijgen. Op 6 januari moet ik om 9:15 uur bij de RDW in Almelo zijn voor de keuring. Diezelfde dag gaat de bpm-aangifte op de bus naar de Belastingdienst in Heerlen. Normaliter heb je, na de keuring en na de bpm-aangifte en betaling daarvan, binnen 14 dagen het kentekenbewijs thuis en mag je de weg op. ’s Middags komt er een taxateur om de camper op waarde te taxeren. Dit is een voorwaarde van de verzekeraar en tevens bepalend welke alarmering erin gebouwd moet worden. Zeker is al dat dit een Bearlock, soort extra stuurslot, moet worden. Waarschijnlijk moet er ook nog een SCM3 alarm ingebouwd worden. 

Om naar het RDW-keuringsstation te mogen rijden heb ik een ééndagskenteken aangevraagd. In Nederland is niet veel gratis maar dit wel… het kentekennummer mag op karton met watervaste viltstift worden gezet. Het nummer dat ik kreeg is S-50-51.

Omdat alles voor 31 januari gereed moet zijn i.v.m. de verzekering heb ik ook de inbouw van de alarmen alvast voorlopig gepland op 25 januari. Hiervoor moet ik echter naar Telpoint in Ede. 

In een volgende blog schrijf ik meer over de zesde….

Voorbereiding “Übergabe”

Zondag 19 december 2021

De afgelopen week hebben we veel contact gehad met André Lisser de huidige eigenaar van de Niesmann & Bischoff. We hebben het koopcontract via mail en WhatsApp opgesteld en de betalingen geregeld. Ook de datum “für Übergabe” is vastgelegd op 20 december 2021. 

We spraken af dat we de koopsom in drie gedeeltes zouden betalen via de app van onze bank. Om zeker te zijn dat ik het juiste banknummer van André had ingevoerd maakte ik eerst € 1,00 over. Van een buitenlands banknummer worden naam rekeninghouder en rekeningnummer niet met elkaar gecontroleerd. Dus maak je een foutje bij het invoeren van het rekeningnummer dan gaat het geld, dat je daarna overmaakt naar de verkeerde persoon. En dat kan erg vervelend zijn….

Een dag later kwam bericht van André dat hij de euro had ontvangen. Toen op vrijdagavond een behoorlijk groter bedrag overgemaakt. Een half uur later gebeld met André. Geen geld ontvangen. En dat terwijl de ING zei dat het geld hoogstens een kwartier later bij de ontvanger zichtbaar moest zijn…. Enfin, zaterdag niets, zondag niets, maandag weer gebeld met de ING… tja meneer, dat kan drie werkdagen duren….. en als er na drie dagen niets is ontvangen starten we een onderzoek. 

En toen, gelukkig maar, kwam om 12:00 uur maandagmiddag een appje van André dat hij het geld had ontvangen. Deze grappenmakerij van de ING kost mij een week van mijn leven.

Maar goed, de camper is inmiddels geheel betaald en we zijn in het bezit van een getekend koopcontract. Via de website van camperverzekerd.nl hebben we de Niesmann inmiddels verzekerd met ingang van 20 december. 

André is deze week druk geweest met het uitruimen en schoonmaken van de camper. De man is akelig precies. Nadat hij maandag 13 december naar de TÜV was geweest heeft hij de camper weer helemaal gewassen en ook na uitruimen binnen in nieuwstaat gebracht. Toen hij ontdekte dat van de buitendouche slang een stukje van de zilverkleurige lak was afgesleten heeft hij nog een nieuwe slang gehaald en gemonteerd. De Zenec navigatie heeft hij gereset en al voorzien van ons huisadres. Hiervan stuurde hij zelfs een filmpje. Erg betrokken en een vriendelijke man. 

Omdat we het verblijf in Duitsland de 20ste zo kort mogelijk willen houden in verband met Omikron heb ik André gevraagd of hij direct na het afmelden van zijn kenteken voor ons het vijfdagenkenteken wil regelen. Ik hoop dat dat gaat lukken want het scheelt mij een aantal contactmomenten. Gezien de Duitse “Gründlichkeit” en ambtenarij zal het moeilijk worden maar het is de poging waard..

Als dat niet lukt moet ik het zelf even regelen. De afspraak is uit voorzorg al gemaakt op 11 uur 20 december. Afwachten dus.

Zo dadelijk ga ik een digitale Einreiseanmeldung inschieten om morgen zonder problemen Duitsland in te kunnen rijden… Corona en de nieuwe Omikron variant maken het er niet gemakkelijker op. 

Nederland heeft miv vanochtend 5:00 uur een volledige Lock down afgekondigd en Duitsland is bezig met het sluiten van de grenzen voor hoog risicolanden waaronder ook Nederland valt. Gelukkig wordt ook gekeken naar het percentage Omikron besmettingen en dat maakt dat Nederland nog wel mag inreizen en doorreizen. Als voorbeeld: Engeland heeft een veel hoger percentage Omikron en daardoor mogen vanaf heden geen Engelsen meer inreizen in Duitsland. Datzelfde kan over een paar uur of over enkele dagen ook Nederlanders treffen. We halen dus net op tijd ons nieuwe mobiele onderkomen op!

Morgenvroeg vertrekken we rond 7:30 uur richting Hude. 

In de volgende blog ga ik schrijven over de overdracht, de thuisreis en over de acties die verder worden ondernomen om de camper te keuren, op naam te zetten, bpm-zaken, taxatie en inbouw alarm. 

Invoeren Niesmann & Bischoff

18 december 2021

Toen wij in 2011 onze eerste camper vanuit Hannover haalden kon je in Emlichheim (Duitsland) net over de grens bij Coevorden bij het Strassenverkehrsamt een zogenaamd vijfdagenkenteken halen. Ook kon je nadat je de camper opgehaald had een afspraak maken met het RDW voor keuring en aanvraag Nederlands kenteken en kon je daar ter plekke de bpm-aangifte afgeven bij de douane. Je kreeg dan een dag of twee later een seintje dat de bpm overgemaakt kon worden en vervolgens kreeg je het kentekenbewijs thuisgestuurd. 

Helaas is dat nu allemaal niet meer zo eenvoudig. In Emlichheim kan ik geen vijfdagenkenteken meer halen omdat daar in het verleden fraude mee werd gepleegd. Je moet nu in de plaats waar het voertuig staat geregistreerd het bewuste kenteken halen. In ons geval is het kenteken afgegeven in Hude uit Kreis Oldenburg. De huidige eigenaar moet eerst het voertuig afmelden en dan kan ik op dezelfde dag een vijfdagenkenteken oftewel een Kurzzeitkennzeichen halen. Je moet dan vooraf een verzekering EVB afsluiten bij een bank of verzekeringsmaatschappij. Gelukkig hebben ze dat in Duitsland zo geregeld dat het Strassenverkehrsamt, de verzekeringsmaatschappij en de nummerplatenproducent tegenover elkaar zitten. Dus afmelden voertuig, straat oversteken en verzekering afsluiten, straat weer oversteken en verzekeringsbewijs tonen en kentekenbewijs voor 5 dagen halen en weer terug om de nummerplaten te laten maken. Je krijgt dan een nummerplaat met daarop bijvoorbeeld: OL-01101 (OL staat voor Oldenburg) en dan rechts op de plaat een geel vlak met daarin 18, 12, 21. Dat wil dan zeggen dat vanaf de 18e dag in de twaalfde maand van 2021 dit kenteken 5 dagen geldig is. Omdat de Duitse verzekering alleen maar een WA-dekking heeft is het verstandig om het voertuig alvast te verzekeren bij de maatschappij waar je deze ook verzekeren gaat nadat het NL-kenteken is afgegeven. Je verzekert dan tijdelijk op chassisnummer en meldcode. Zodra je het NL-kenteken hebt moet je even de verzekeraar inlichten en dan gaat het over op onder andere kenteken.

Met dit kenteken mag je 5 dagen onbeperkt in Duistland rondcrossen. Het is verboden om ermee in Nederland te rijden. Je moet dus ergens groene platen zien te regelen om van de grens tot aan huis door te rijden of het risico nemen om vanaf de grens via kruipdoor sluipdoorweggetjes bij huis te komen. (Zo deed ik het…)

De kosten voor de WA-verzekering voor 5 dagen bedraagt € 78,00, de nummerplaten € 20,00 en het vijfdagenkenteken € 13,10. Dus een dikke € 110,00 totaal

Het is dus even wat regelwerk om het allemaal voor elkaar te krijgen maar dan heb je ook wat. 

Nadat het voertuig bij huis staat moet je binnen 6 weken de RDW-keuring, invoer, taxatie en inbouw alarm en diefstalbeveiliging regelen. 

Om van huis naar het RDW te rijden kun je een 1-daags kenteken aanvragen bij het RDW. Dit is gratis en je mag het verstrekte nummer op een plaatje wit karton schrijven en voor en achterop het voertuig plakken. Daarmee en met het oude Fahrzeugschein deel 1 en 2 ga je naar een RDW-keuringslocatie. (Zwolle in ons geval) Uiteraard gaat dit enkel op afspraak. 

Bij het RDW kijken ze of het chassisnummer klopt met het meegebrachte Fahrzeugschein en of de wielbasis klopt. Verder nemen ze de Duitse APK (TÜV) over. Dat wil in ons geval zeggen dat we twee jaar na afgifte van het nieuwe kentekenbewijs weer een APK-keuring hebben, terwijl dit bij een diesel voertuig normaliter twee jaar na eerste afgifte, ieder jaar is. Dus onze nieuwe aanwinst is ruim vier en een half jaar oud en zou dus ieder jaar APK moeten hebben. Maar doordat de looptijd bij de Duitse APK overgenomen wordt moeten wij in december 2024 pas weer apékaen. We hebben bij de koop inbedongen dat de huidige eigenaar de camper nog zou laten voorzien van een nieuwe TÜV en die is dus 2 jaar geldig.

Na de RDW-keuring gaat er een seintje naar de belastingdienst in Heerlen en krijg je opdracht om bpm-aangifte te doen. Als je dit gedaan hebt moet je de bpm die nog verschuldigd is afdragen aan de belastingdienst en moet je foto’s opsturen waaruit blijkt dat het een camper is want anders betaal je 100% wegenbelasting in plaats van het kwarttarief. En dat scheelt nogal een slok op een borrel.

Zodra de belastingdienst het geld heeft ontvangen geven zij een seintje naar het RDW en kun je het kenteken aanvragen. Als je dit document en de kentekenkaart hebt kun je nummerplaten laten maken en mag je de weg op. 

Na dit alles moet in ons geval een Baer Lock extra stuurslot en een SCM 3 alarm worden ingebouwd. Hiervoor ga ik naar Telpoint in Ede. Dit alarm moet voorzien zijn van helingshoekdetectie. Dat wil zeggen dat indien het alarm is ingeschakeld en met zou het voertuig op een dieplader willen laden er dan een alarm afgaat. Dat dit allemaal moet heeft te maken met de verzekeringswaarde. 

En dan als laatste moet de camper getaxeerd worden door een onafhankelijk taxateur en zijn alle hobbels genomen om ermee op pad te gaan. 

Hoe al deze acties zijn verlopen schrijf ik in de volgende blog. Wat ik wel al vertellen kan, is dat ik vandaag het koopcontract per WhatsApp kreeg en dat we nog in december 2021 de overdracht gaan doen.

Niesmann & Bischoff Arto 79F Premium Clou Line

Zaterdag 4 december 2021

Vandaag gaan we weer op pad om een Niesmann & Bischoff 79F te bekijken. Op 30 november zag ik op een Duitse website een advertentie staan van een Niesmann Bischoff van de vierde maand van 2017. En ook nog eentje met de 3 liter 177 PK Fiat motor erin die in plaats van een distributieriem een distributieketting heeft! Dus niet elke 4 of 5 jaar hoge kosten om de riem en waterpomp te vervangen. Fiat schrijft 5 jaar voor maar met een voertuig van dit kaliber voor wat betreft gewicht is 4 jaar wat safer. Maar goed bij deze is dat dus niet nodig. Bovendien heeft deze motor een betere souplesse dan de huidige 2,3 liter 160 PK motoren en een veel mooier en hoger koppel zodat rijden meer een feestje wordt.

Bovendien ook nog eens een automaat! Het toelaatbare gewicht van deze camper is opgewaardeerd naar 4,8 ton en het onderkomen heeft een lengte van 7,93 meter. Eigenlijk wel iets aan de grote kant maar dan heb je ook wat.

Wat uitrusting betreft mankeert het aan niets, er zit een cabine airco in maar ook een airco voor het woongedeelte, er zitten 3 stuks 95 Ah gell accu’s in voor het woongedeelte, 2 zonnepanelen op het dak een 3000 Watt omvormer die automatisch omschakelt van landstroom naar omvormerstroom (dus via de accu’s).  Vervolgens ook nog hydraulische hefsteunen om de camper stevig en waterpas neer te zetten. De camper beschikt over Alde verwarming met net als in huis vloeistof gevulde radiatoren die onzichtbaar zijn weggewerkt en ook nog eens over vloerverwarming. Er zit net als in de Laika een koelkast met separate diepvries in maar ook nog een (nooit gebruikte) oven. Er zit een separate toiletruimte in met een echt keramisch toilet en wastafel. Een aparte douchecabine met echt glazen deuren. 

De watervoorraad die je mee kunt nemen is maar liefst 200 liter en bovendien kun je op een camping waar je een kraan bij de plaats hebt ook nog aansluiten op een zogenaamde city-adapter. Je tapt dan in de camper geen water meer uit de tank maar rechtstreeks vanaf de watervoorziening van de camping. De garage die erin zit bevindt zich onder het queensbed en is ruim genoeg om zeker 3 fietsen mee te nemen. De garage meet 1,25 meter hoog, 2,15 meter lang en 1,4 meter breed en is voorzien van een opbergsysteem met kunststof kratten. 

In de garage zit een doucheaansluiting…. Als je van het strand komt en je hebt zand aan de voeten kun je die daar afspoelen. En zelfs met warm en koud water…. Niet dat je er wat aan hebt maar toch. In het woongedeelte van de camper zit een tv maar in het slaapgedeelte ook. De schotel op het dak van de camper heeft een duo LNB zodat je op beide tv’s tegelijkertijd naar verschillende zenders kunt kijken. Wij zijn geen tv-kijkers als we op vakantie zijn maar goed, het zit er nu eenmaal in.

Verder zitten er nog heel veel technische snufjes aan die weer veel uurtjes uitzoekwerk en gewenning gaan opleveren. De navigatie die erin zit is net een jaar oud en is een maand of twee geleden voorzien van alle updates die beschikbaar waren. Het is een Zenec 3766. Als je hem niet in de navi modus zet zie je hetzelfde beeld als op je iPhone als je die gekoppeld hebt. Stoelverwarming in de cabine en elektrisch instelbare stoelen en een voorruit verduistering die je elektrisch kunt bedienen. De spiegels en de zij skirts zijn voorzien van carbon wat een mooi sportief uiterlijk geeft. En last but not least, achteraan de camper zit een trekhaak! Mooi voor als we de caravan een mee willen nemen.

Voor degene die meer wil weten over Niesmann & Bischoff:

https://camping-world.at/pdf/NibIM6032_Preisliste2017_Arto_AT.pdf

Lange intro over een aan te schaffen camper…. Vrijdag had ik na wat heen weer geapp met de verkoper André Lisser uit Hude bij Oldenburg een afspraak gemaakt om als eerste geïnteresseerde de camper te bezichtigen. Ik had hem verteld van de debacles die we beleefd hadden in Hochstadt an der Aisch en in Burg Steinfurt. Tijdens ons geanimeerd gesprek was er eigenlijk direct een klik en kwam ook ter sprake dat de camper verkocht zou worden vanwege ernstige ziekte van zijn vrouw. Na het langdurige telefoongesprek heb ik hem geappt dat ik de reden van verkoop bijzonder aangrijpend vind en dat ik snap dat het hun erg moeilijk valt om deze beslissing te nemen. Immers ernstig ziek zijn en dan in deze coronatijd ook nog meer vrijheid moeten inleveren is niet te bevatten. 

Enfin, zaterdagmorgen om 9 uur reden we richting Oldenburg en om 11 uur waren we ter plaatse om de camper te bewonderen. Welnu, André had in zijn advertentie en in ons gesprek niets teveel gezegd of overdreven. Wat we zagen was een gloednieuwe N & B 79 F waarop en waarin geen smetje te bekennen was. Geen krasje, geen deukje, alles als nieuw en super schoon en netjes. Enthousiast werden we rondgeleid door en om de camper. Hij vertelde dat zodra ze arriveerden op een camping of camperplek dat hij eerst de camper aan de voorzijde ging wassen zodat de vliegen die hij onderweg had verzameld weer weggepoetst waren. Natuurlijk waren ook wij zeer onder de indruk van deze prachtige camper. T’ja en dan komt het op onderhandelen aan. Ik vroeg hem waarop hij zijn vraagprijs gebaseerd had. Het antwoord was eigenlijk vrij simpel omdat hij alle extra’s die aangebracht waren verdisconteerd had in de vraagprijs. Ik vertelde hem eerlijk ons budget wat wij in gedachten hadden. En dat was beduidend veel minder dan hij vroeg. Maar zei hij, ik heb met mijn vrouw overlegd dat als de camper in goede handen terecht komt en net zoals ik dat deed onderhouden wordt, wil ik er 10.000 euro af doen. En dat terwijl hij een lijstje had met daarop 13 geïnteresseerden na ons waarvan er 4 op de eerste 2 dagen komende week stonden. En dat de man niet overdreef hebben we de laatste weken 4 keer aan levende lijve ondervonden, we waren nl na de 2 debacles nog 2 keer te laat en kwamen op een wachtlijst bij de verkopers te staan. Gevolg was ook toen, te laat, geen camper…..

Bovendien vond hij het belangrijk om een klik te hebben met de kopende partij. 

We zagen best in dat deze camper een unicum is en deden een tegenbod. Je kunt wel zeggen een sloot water bij de wijn in plaats van een beetje. Hij zou erover nadenken. 

Wij begonnen met een goed gevoel aan onze terugreis en deden in Oldenburg nog even wat boodschappen bij de Famila XXL. Toen met gezwinde pas naar huis. 

Onderweg naar huis kreeg ik een berichtje dat er een liefhebber voor de jeep de L J 80 was. Afspraak gemaakt voor ’s avonds 18:00 uur en om 18:30 was deze verkocht. Wordt de komende week opgehaald. 

Zaterdagavond rond een uur of negen kreeg ik een berichtje dat ze ons bod nog iets te gering vonden. Dus in conclaaf met z’n tweeën en in een telefoongesprek met Evelyn tot bezinning gekomen dat we maar 1% uit elkaar lagen qua vraag en bod. 

Dus nog maar een appje eraan gewaagd en gevraagd of we zondag nog maar even met elkaar konden bellen. Het antwoord was kort: Klar…Gerne.

Zondag 5 december 2021

De ontknoping….

De dag begonnen met een wandeling van 8 kilometer en toen aan de koffie en wachten op het telefoontje met een ja of een nee. Om 11:30 uur kwam het bewuste telefoontje binnen.

Negatief…. Dus geen overeenstemming. Er moest nog iets bij. Nu was ik in de veronderstelling dat ik in 2022 de distributieriem zou moeten laten vervangen maar André vertelde dat er een ketting in zit dus bespaar ik 1000 euro… Als ik die nu eens bij het bod opdoe, ben ik daar waar we beide willen maar dan moet hij nog een nieuwe APK betalen. In Duitsland is de APK namelijk 2 jaar geldig en dan hoef ik pas in december 2023 weer naar de keuring. Dus dit voorgesteld. André vond dit vermakelijk en zei dat ik een “toller Typ” kerel was waarmee hij zich kon voorstellen gezellig samen een pilsje te drinken. En wederom was het ijs gebroken. Even later vroeg hij me om per mail even te bevestigen wat we afgesproken hadden en was de koop beklonken. We zijn dus vanaf vandaag 5 december 2021 om 12:49 uur de trotse bezitters van de Niesmann & Bischoff Arto 79 F Premium Clou Line. Volgende week krijg ik het door hem opgestelde contract per mail.

Ook gaat volgende week de camper naar de TÜV en Gas Prüfung en daarna gaan we een afspraak maken om hem op te halen.

Normaliter waren we in deze coronatijd niet op pad gegaan maar om deze unieke kans niet aan onze (nog geen snot) neuzen voorbij te laten gaan hebben we een uitzondering gemaakt. We hopen van harte dat ons de toegang tot Duitsland ook de komende 2 weken nog toegestaan wordt, zodat we voor de kerstdagen ons mobiele onderkomen op de oprit hebben staan.

Daarover, over de voorbereidingen voor transport, importkenteken, bpm-berekening, RDW-keuring en over de overdracht schrijf ik in een volgende blog.