Categoriearchief: Jungfernfahrt NiBi april 2022

Jungfernfahrt NiBi april 2022

Woensdag 13 april 2022

De dag begon met minder zon dan gisteren. Niet zo erg want ons plan was om naar Obelink in Winterwijk te fietsen om nog wat spulletjes voor in de camper te kopen. Om 10:30 uur waren we al bij Obelink. Al veel auto’s en campers op het parkeerterrein en toch, toen we binnenkwamen vernam je niets van de drukte die je zou verwachten. We kochten een opvouwbare afwasbak, een 600 Watt elektrisch straalkacheltje en een 500 Watt waterkokertje. Dit gaat zeker schelen in het gasverbruik en stroom. Op deze manier dragen we een klein beetje bij aan het minder gas verbruik, want we hebben 3 dikke accu’s aan boord en de twee zonnepanelen op het dak.

Na een kop koffie zijn we weer naar de camping gefietst konden nog een poosje buiten zitten. Weliswaar met een jasje aan maar het was redelijke goed te doen.

Vanavond nog weer een paar rondes rummikuppen en misschien morgen nog ergens een plakje zoeken voor 1 nacht en dan op huis aan. Of toch naar huis? Wordt vervolgd.

Zeker is dat we morgen nog even langs Obelink rijden en daar (als ze er nog zijn) 2 aluminium lpg-flessen met aansluitmateriaal en buitenvuller halen. Voor zover ik berekend heb kan het wel uit om die investering in geld en materiaal te doen omdat een propaan vulling al tegen de € 60,00 euro zit en LPG op € 25,00 per flesvulling. Bovendien kan ik bijna overal onderweg lpg tanken bij tankstations terwijl het laten vullen van een losse fles lang niet overal kan. 

Dinsdag 12 april 2022

Na het ontbijt de camper vertrekgereed gemaakt en de rekening voor 3 nachten betaald. € 55,50 moest ik aftikken. Kun je echt niets van zeggen voor een camperplaats als deze!

Omdat we Maastricht toch maar niet gingen bezoeken reden we richting de Achterhoek waar we via de mail een plaatsje hadden gereserveerd bij Anke ten Have van minicamping ’T Olde Baôten. 

We waren om 12:30 uur ter plaatse en kozen een mooi plaatsje onder oude eikenbomen met een weids uitzicht over de landerijen. De minicamping ligt op het landgoed ’T Olde Baôten vlakbij het plaatsje Aalten en wordt gerund door Anke ten Have en haar man. De camping straalt rust en natuur uit. Hier kun je echt onthaasten. Er zijn 20 plaatsen beschikbaar voorzien van water, afvoer en stroom. Het sanitair is loepzuiver schoon en modern. Anke is supervriendelijk en staat altijd voor een praatje open en weet veel over de omgeving te vertellen. Voor meer info zie: MinicampingTOB.nl

Een weids uitzicht
Opgeknapte schuur met daarin het moderne sanitair

Na installatie op ons plekje zijn we nog even Aalten in gefietst en dronken iets op een terrasje. Aalten is een gezellig plaatsje. Na Aalten zijn we richting Bredevoort gefietst. Bredevoort wordt ook wel de Boekenstad genoemd. Je ziet en op veel plaatsen afdakjes en kraampjes staan met tal van boeken die te koop zijn voor +/- € 2,00 per stuk.

Boekenstalletje in Bredevoort

Na de fietstocht heeft Elfriede een koningsmaaltijd gekookt, asperges met saus, hamburgertjes van de Wagyu-farm en hardgekookte eieren. Lekker glaasje wijn erbij en de dag kon niet meer stuk. We zaten buiten tot 19:30 uur. De rummikub-competitie verliep in het voordeel van Elfriede: 3-2

Maandag 11 april 2022

De serie Euer Ehren waarvan gisteravond de laatste twee delen werden uitgezonden had een verrassend einde. Ik neem aan dat deze serie te zijner tijd wel op Netflix komt dus voor diegene die wil… let hierop.

De competitie gisteravond liep teleurstellend voor mij af. Van de 5 partijen won mijn wederhelft er maar liefst 3.

Tja, vandaag zouden we richting Maastricht verkassen maar omdat het weer mooi zou worden besloten we om nog een dag in Lottum en omgeving te vertoeven. We dronken

’s morgens eerst koffie bij de camper, wandelden vervolgens bijna 4 kilometer door het bos en vertrokken daarna voor een 36 kilometer lange fietstocht richting de Maas. De route die we uitgezocht hadden was niet een van de mooiste want het ging veel langs weilanden en over een groot industrieterrein. Het laatste stuk ging door een bosgebied en dat was dan wel weer een mooi stuk fietsen. Onderweg, toen we door Grubbenvorst reden zagen we dat ijssalon Clevers open was. En zoals bekend trekt mijn fiets altijd in die richting waar ook de beste ijssalons zijn. En laat nu toevallig Clevers een bijzonder goede te zijn. 

Op terugweg van Grubbenvorst naar Lottum kwamen we bij een aspergeboer langs. We konden het niet laten om een kilo van deze dure groente te kopen…. Tegen een uur of 4 waren we weer bij de camper en konden nog een uurtje van de zon en een goed glas wijn genieten.

’s Avonds hebben we via Digitenne naar Hunted into the wild gekeken. Ik had de antenne provisorisch in de camper geplaatst en had een zeer goede ontvangst en dito beeld. Na deze uitzending zijn we weer gaan rummikuppen met voor mij dit keer een gunstige uitslag: 2-0

Zondag 10 april 2022

Even terug naar gisteren. Het lijkt erop dat de reset van de Alde verwarming en de instelling van de pomp heeft geholpen. De verwarming blijft nu constant en gaat niet steeds aan en uit.

Wat ook werkt is de Chrome cast via de iPad. Ik kan nu streamen vanaf Ziggo.nl op de iPad naar de Chromecast achter in de tv in de camper. Dat het in Veulen niet lukte lag dus duidelijk aan de instellingen van het aangeboden wifisignaal van de camping.

Gisteravond konden we nog even genieten van de zonsondergang die een fraai beeld gaf over het veld en de bosrand in een mooi licht zette.

het einde van de dag begint…
een verlicht bos

Op ARD is gisteravond een miniserie van 6 aflevering gestart, de serie heet Euer Ehren en gaat over een rechter en zijn zoon. Zoonlief veroorzaakt zonder dat hij een rijbewijs heeft een ernstig auto-ongeluk en gaat er vandoor zonder zich om het slachtoffer, een motorrijder, te bekommeren. Aanvankelijk wil de vader zijn zoon aangeven bij de politie maar komt er, terwijl hij op het politiebureau zit, achter dat de betrokken motorrijder een gezinslid is van de drugsmaffia. Vader besluit dan andere wegen te bewandelen die niet bij een rechter passen. Rete-spannende serie. Gisteravond waren er 4 delen en vanavond zijn de laatste 2 delen.

Na de 4 delen hebben we nog even 1 spelletje rummikub gedaan. Ik had wederom mazzel.

Vanmorgen om halfnegen eerst een boswandeling van dik 5 kilometer gemaakt. Het zonnetje scheen al en het was fijn om te lopen bij droog en bijna windstil weer. Ook liep ik weer net als verleden jaar langs uitgestrekte aspergevelden. door het koude weer van de laatste 2 weken wordt er helaas nog niet geoogst.

een nog maagdelijk aspergeveld

Terug bij de camper hebben we een broodje gegeten en hebben even een poging gedaan om buiten te zitten. Helaas was dat iets te ambitieus en zijn we toch maar binnen gaan zitten.

Om 12 uur besloten we om een stukje te gaan fietsen. We zetten koers richting de Hertog Jan brouwerij in Arcen. Bedoeling was om daar een paar soorten bier te scoren maar helaas was het soort dat ik zocht niet meer voorradig en wordt ook niet meer gemaakt. Jammer. 

Na Hertog Jan kwamen we in het plaatsje Arcen terecht, tijd voor koffie. We kozen voor het terras waar we verleden jaar ook al eens hadden gezeten. Na de koffie werd het buiten toch wat te fris en zijn we naar binnen gegaan. We besloten, om daar een hapje eten in deze gezellige, prettig drukke ambiance.

Het werd pulled pork met salade en frietjes. Een Grand Prestige van HJ en een rosé maakten het maaltje eten echt compleet.

broodje met superlekkere frietjes

Verwonderlijk was dat op de bierkaart wel het HJ Hoppig en Blond stond en bij de kroeg dus wel voorradig is… 1 flesje kost € 4,50… was me iets te duur. Volgens de ober had de groothandel nog een partij staan en daarvan hadden zij volop ingekocht. Maar wel onder het motto: op is op.

De terugtocht, bij geweldige zonneschijn, was heerlijk. Eenmaal terug bij de camper heb ik de fietsen binnen gezet en nog een klein uurtje buiten in de zon gezeten.

Vanavond dus de laatste 2 afleveringen van de serie Euer Ehren bekijken, we zijn benieuwd hoe dit afloopt.

Zaterdag 9 april 2022

Gisteravond weer met onze competitie verder gegaan. 3 rondes gespeeld met 2 keer winst voor mij. Kennelijk zit ik weer in de geluk modus… afwachten of dat zo doorgaat

Vanmorgen na het ontbijt in alle rust de boel vertrekgereed gemaakt. Water bijvullen en vuil water lozen had ik gisteren al gedaan. Tijdens het ontbijt hebben we besloten om richting Lottum te gaan naar camperplaats “Indeverte”. In 2021 zijn we hier ook geweest, zelfs 2 keer! Lottum ligt vlak bij Arcen en in Arcen zit de Hertog Jan brouwerij. Laat dat merk bier nou net mijn lijfdrank zijn? Morgen gaan we kijken of we daar wat speciale biertjes kunnen scoren. 

Om 11:00 uur reden we de minicamping in Veulen af. We moesten de geweldige afstand van ruim 21 kilometer overbruggen en wilden dat in 1 keer zonder stop of overnachting doen. 

Onderweg kwamen we erachter dat we wel even wat boodschappen moesten doen. We reden daarvoor Horst in en parkeerden de camper, na enig zoekwerk naar een parkeerplaats, bij de brandweerkazerne. We liepen het stadje in naar de supermarkt van Jan Linders.

Na het bezoek aan de supermarkt kochten we op de markt nog wat voor bij de koffie. We kwamen toevallig langs een chocolaterie waar we verleden jaar lekkere chocolademelk dronken en een stuk vlaai aten. Dus…. Dat hebben we vandaag maar weer gedaan. Bepaalde goede gewoontes moet je erin houden.

Om ongeveer 13:00 uur reden we de camperplaats op en konden weer gaan staan op plekje 34 waar we verleden jaar ook stonden. 

Plekje 34

Omdat het weer niet erg meewerkt hebben we een deel van de middag in de camper doorgebracht. Elfriede met lezen en ik met het uitvoeren van een reset van de Alde ketel. 

De ketel sprong naar mijn idee best vaak aan en ging dan even later weer uit. Na enig speurwerk vond ik op internet de website van ScandicCaravans. Het bedrijf zit in Anloo en is gespecialiseerd in onder andere Alde verwarmingssystemen. Dus mailtje gedicht en appje gestuurd. Kreeg per omgaande advies om de ketel spanningsloos te maken en opnieuw in te stellen en de pomp op continu te zetten en niet meer afhankelijk te laten zijn van de thermostaat. 

Ik ben benieuwd of het stookgedrag nu constanter wordt en of het frequente aan- en uitgaan nu afgelopen is. Indien ja dan is dat mats en indien nee dan breng ik binnenkort even een bezoekje aan ScandicCaravans.

Na deze technische ingreep en na de koffie heb ik nog een boswandeling gemaakt van een kleine 5 kilometer. Ik moet tenslotte wel iedere dag mijn trainingsringen vol maken.

Vanavond gaan we weer verder met onze competitiestrijd en morgen is er weer een nieuwe dag en nieuw blog.

Vrijdag 8 april 2022

Gistermiddag besloten we om na lang in de camper te hebben gezeten de benen nog even te gaan strekken. Bij een behoorlijk snijdende koude wind liepen we toch nog een afstand van ruim 6 kilometer door de Peel. Na de wandeling hebben we lekker in de camper gegeten.

Gisteravond hadden we hier behoorlijk storm. Het waaide dusdanig hard dat bij een camper van een Belgische familie de garagedeur openvloog en met een klap op de zijkant tot stilstand kwam. Zo op het oog geen schade maar wel de nodige schrik bij de eigenaar. Even later werd ook de tv schotel op het dak een prooi van de wind. De schotel ving dusdanig wind dat hij door zijn scharniermechanisme ging en onder een hoek van 30 graden op het dak stond. Met behulp van een ladder en de nodige spierkracht werd de schotel weer in het fatsoen gedrukt. Den Belg had dusdanig de pest in dat hij hals over kop vertrok. Tja, ook niet erg verstandig om bij dergelijke wind de schotel uit te draaien. 

Ik wilde gisteravond via mijn smartphone het nieuws streamen via een Chrome cast naar de tv maar dat is me niet gelukt. Ik krijg steeds de melding dat ik in locatievoorziening de locatie aan moet zetten voor de app Google Home. Heb ik gedaan maar het werkt niet. Niet op de iPhone XS, niet op de iPad en niet op een oude iPhone 5S.  Dus we hebben het nieuws maar gekeken op de MacBookAir. Naar mijn idee moet het liggen aan het internet op de camping.

Later op de avond speelden we nog 3 spelletjes Rummikub waarvan ik er ditmaal 2 won.

En dan naar vandaag. Vanmorgen was het zwaar bewolkt dus ben ik maar wat aan de studie gegaan om de Alde verwarming nog wat beter te leren kennen. Elfriede begon met het lezen in een nieuw boek en gaat daar helemaal in op. Leuk!

Tegen 13:00 uur zijn we op de fiets gestapt om een knooppuntenroute van ongeveer 30 kilometer te gaan rijden. 

We kwamen door een bos “de Paardekop” genaamd. Dit is het hoogste gebied van de Peel. Vroeger werd de Paardekop ook wel de “herders peel” genoemd. Op de toen nog uitgestrekte heide werden ’s nachts, in de vele schaapskooien, honderden schapen ondergebracht van de overdag rondtrekkende kuddes. Van de schaapskooien is niets meer over maar de heide is er nog volop. En schapen lopen er ook volop.

Even later reden we door het dorpje Griendtsveen. In dit dorpje staan bij de ingang nog een zestal woningen waarin vroeger het “betere” personeel van de veenderijen woonde. Het dorp Griendtsveen werd in 1855 gesticht door de broers Eduard en Josef van de Griendt, zonen van de stichter van het Helenaveen. In veel boeken van Toon Kortooms wordt over deze plaatsen geschreven. Niet verwonderlijk want Kortooms kwam uit Griendtsveen en er is daar zelfs een museum met zijn naam. Wij wilden er kijken maat helaas was het gesloten.

de oprichter

Tijdens de fietstocht kwamen we door het plaatsje Ysselsteyn. Tijd om een kop koffie te drinken. Op de hoek van het marktplein zagen we een café. Toen we daar de fiets parkeerden kreeg ik een Aha Erlebnis. Toen ik in 2019 naar Santiago de Compostela ging heb ik daar op 11 april koffiegedronken en een stuk abrikozen vlaai gegeten. Dus 3 jaar geleden bijna op dezelfde datum en ook nog bijna op dezelfde tijd op dezelfde plaats. Toen ik dat zei, keek Elfriede mij ietwat ongelovig aan. Gelukkig kon ik mijn bewering met behulp van een foto van de koffie en vlaai van destijds staven! En wat wil het toeval, ook de ober was dezelfde persoon als in 2019. Hij heeft aan de hand van de foto mijn bewering bevestigd. 

Tja, en wat neem je dan bij de koffie? Juist, ja, abrikozenvlaai.

Na dit intermezzo zijn we de route verder gaan volgen en kwamen we weer op de camping uit. Na een versnapering en het vertrek gereed maken van de camper (morgen reizen we nl verder) zijn we naar de Wagyu vleesfarm gereden en hebben daar onze waardebon “vervleesd”. (Verzilveren zou een verkeerde benaming zijn)

Vanavond gaan we onder het genot van een hapje en een drankje weer verder met onze competitie.

Donderdag 7 april 2022

Om kwart voor acht opgestaan. Even het nieuws gelezen en de krant gedownload. De veertjes zouden om 10 uur ingebouwd worden maar om halfnegen stond de eigenaar van de zaak al aan de deur met de vraag of het ook nu al kon. Uiteraard!  Na anderhalf uur was het klusje gefikst en konden we op pad richting Veulen. Tijdens de operatie konden we de nieuwste Nibi’s in de showroom bewonderen. Ook Morelo en Concorde behoren tot het dealerschap van deze Niesmann importeur. 

Van Oss naar Veulen. Een afstandje van dik 50 kilometer. Een beestenbende. Mede vanwege de plaatsnamen maar ook vanwege het weer. Vanmorgen in Oss een hoosbui van minimaal een uur en nu ik dit schrijf in Veulen een stormachtige wind.

Waarom Veulen??? Welnu, voor kerst kregen we van de kinderen een waardebon voor Wagyu vlees, te besteden bij Mister Wagyu in Veulen. Je kunt bestellen en laten opsturen maar omdat we toch al in de buurt zaten (Oss) ontstond het plan om zelf maar te halen. Helaas was er niemand thuis en zijn we doorgereden naar de minicamping van de familie Knapen, “de Knapenhoeve”. 

We werden ontvangen door Yvonne, de eigenaresse en kregen een verharde plek achter de schuur met een weids uitzicht over de Peel toegewezen. De Peel is bekend van de boeken van Toon Kortooms. Geweldige schrijver!

het gras was te drassig, dus maar op de betonplaat
De Peel, weids uitzicht

Morgen maar een nieuwe poging doen op een partijtje vlees te scoren. 

En nu staan we dus in de wind met af en toe wat regen in Veulen. Gelukkig zitten we droog en warm in de camper. Terwijl Elfriede een boek aan het lezen was, schreef ik dit verslag van de afgelopen dagen. 

Woensdag 6 april 2022

Vanmorgen eerst mijn kleding ingepakt en daarna ontbeten. Na het ontbijt heeft ook Elfriede haar spullen ingepakt en voor het nodige proviand gezorgd.

Zo rond een uur of twee vertrokken we richting Oss. Bij de Niesmann+Bischoff importeur/dealer had ik voor de toegangsdeur een veertje voor de slotvanger besteld en die wordt morgen ingebouwd. Het weer was onderweg niet best. Veel regen en zware windstoten. Onderweg kwam Elfriede op het goede idee dat we in Oijen bij een bierbrouwerij zouden overnachten. Oijen ligt maar een kleine 10 kilometer van Oss.

Echter daar aangekomen konden we wel wat eten en drinken maar niet overnachten. Ze hadden nl de camperplaats op een andere plaats op hun terrein aangelegd en de oude al ingericht als parkeerplaats maar nog geen vergunning voor de nieuwe plaats gekregen. Tja, hoe stom of voortvarend kun je zijn…..

We hebben er wel wat gegeten en wat alcoholvrij spul gedronken en zijn naderhand maar doorgereden naar Oss. Bij de NiBi dealer mag je namelijk op het parkeerterrein overnachten. Geen voorzieningen en niet gezellig maar voor 1 nacht goed te doen. De avond brachten we door met rummikub waarbij ik 4 keer het onderspit moest delven en slechts 2 keer won…..

Dinsdag 5 april 2022

Het is bijna zover….. Echter voordat we op pad gaan hebben we op dinsdag bij Banden Petersen in Coevorden nog 4 nieuwe banden laten monteren. We kozen voor All season banden zodat we met onze wintervaste NiBi ook eventueel in de winter op pad kunnen gaan. 

Banden Petersen kon voor € 222,00 per stuk de banden leveren. Elders kosten deze banden ruim € 245,00. Het zijn Continental 225/70R16 banden geworden met een Q120/121 code. Deze code staat garant voor de draaglast die elke band moet kunnen hebben passend bij een Totaal Toelaatbare Massa van de camper van 4,8 ton. De DOT-code is 0622 hetgeen wil zeggen dat ze in de zesde week van 2022 zijn geproduceerd, terwijl ik elders alleen banden kon krijgen van medio 2021. Voor de verzekering is dit van belang want die schrijven voor dat de banden om de maximaal 6 jaar vervangen moeten worden. De montage en het uitbalanceren verliep perfect en binnen het uur kon ik met 4 nieuwe sloffen de garage in Coevorden verlaten. Vriendelijke en vakkundige mensen daar bij Banden Petersen en ze hebben daar lekkere koffie. 

Na de bandenmontage naar huis gereden en met het instructieboek in de hand de watertank alle leidingen en boiler doorgespoeld. Na deze actie de schoonwatertank voor een deel gevuld en de waterhuishouding getest op werking. Alles was naar wens. Daarna de gasflessen geplaatst en wederom met het instructieboek erbij de Alde 3020 warmwaterverwarming ingeregeld. Het mooie van dit systeem is dat er een warmtepatroon in zit die op 230 Volt werkt. Je kunt dus de verwarming en boiler stoken op gas of 230 Volt. Het is zelfs mogelijk om prioriteit te geven aan datgeen jezelf het beste vindt. Ook kun je tijdblokken invoeren zodat overdag de verwarming tot bijvoorbeeld 19 graden gaat en ’s avonds op tijdstip x naar 15 graden zakt. Mooi systeem.

Toen dat alles klaar was heb ik de Digitenne aangesloten op een 12 Volt kabel en tevens een Chrome cast geplaatst zodat we tv-programma’s en Netflix kunnen streamen als we dat willen. 

Op de kleding na staat de camper nu klaar voor de Jungfernfahrt.

Morgen dus proviand en kleding inpakken en dan op pad.