Zaterdag 18 februari 2023, niet Invierno maar INFERNO!!!

Gisteravond viel het kwartje weer mijn kant op, het werd 2-0.

Na een koude nacht waarbij de temperatuur daalde naar 3 graden bleef de zon eerst achter de wolken steken. Niet zo erg, want we gingen op de fiets naar het centrum van Valencia. 

Elfriede had uitgezocht dat daar op de Mercado Central een grote markt in een oud gebouw is op de zaterdag. 

Om 10:30 uur stapten we op onze fietsen en reden via een fietspad dat op 500 meter vanaf de camping begint naar de binnenstad. Totaal zou het volgens Google Maps 11 kilometer zijn maar wij maakten er bijna 15 van door af en toe iets om te rijden. Wij fietsen harder dan Google Maps kan reageren en daardoor krijg je dat. Onderweg kwamen we langs een stuk land dat vol staat met rodekool. En wat voor kolen! Rodekolen! Mooi om te zien. 

Rode kool, ik denk dat niet voor eigen gebruik is…

Even verderop waren ze druk bezig met de bosuienoogst. 

Oogsten van bosuien

Tijdens de rit kwam de zon erbij en werd het mooi fietsweer. Tegen een uur of 12 waren we ter plaatse.

In het oude marktgebouw was het echt goed druk. Er waren bijzonder veel fruit- en groentekramen met diverse mooie soorten groenten en fruit. Zo waren er bijvoorbeeld witte aardbeien. Met de mooie naam “frozen strawberry”.

Mooie kleur aardbei!

Verder kon je Aloë Vera, venkel, tuinbonen in diverse soorten en kleuren, en natuurlijk tomaten, uien en alle andere soorten groente en fruit kopen. 

Aloë Vera
Venkel
Tuinbonen

Kramen te kust en te keur. Ook de slagers zijn er in grote  getale aanwezig met de mooiste Jambon hammen, stukken vlees, en worst. 

Wat ze bij ons niet hebben maar in Spanje wel, is een soort theezakje, waarvan je soep kunt trekken. Er zit dan geen thee in maar diverse soorten vlees. 

Het “soepzakje”

Ook waren er weer eieren en ganzeneieren te koop. Hier waren de ganzeneieren € 6,50 per stuk! Dus in dit geval een meer commerciële gans dan die gans in Alicante, want daar kostten ze € 5,50 per stuk. 

De vishandelaren waren ook goed aanwezig met meest uiteenzwemmende vissoorten…

Uiteraard weer kramen met olijfolie, koffie en theesoorten. Te veel om alles op te sommen.

Na een uur of drie op de markt te hebben gelopen reden we weer camperwaarts. 

Toen we vlakbij de camper waren zagen we dikke rookpluimen opstijgen en een politieauto met zwaailichten staan. Toen we dichterbij kwamen zagen we dat er een soort rietkraag in de hens stond tegenover onze camperplaats en veel rook veroorzaakte. Er was nog geen brandweer bij aanwezig. Ruim een kwartier later stond er een blusvoertuig bij het fikkie maar de spuitgasten lieten het vuur gecontroleerd uitbranden. Gevolg was wel dat er veel zwarte “vliegroet” op de campers en camperplaats neerdaalde en dat we dik in de rook zaten. Ramen en deuren hadden we gelukkig gesloten…

Een fikkie
Toch even nablussen
Ramen en deuren dicht!

Tja, dat was dan de dag van vandaag. Leuke dag gehad en genoten van de markt en de vriendelijkheid van de marktkooplieden. Ze proberen echt met je te praten in het Engels en vinden het super als je probeert te communiceren met hun in het Spaans en verbeteren je als je iets verkeerd zegt. En dat blijft hangen zodat je niet dezelfde fout nog weer maakt.

Morgen gaan we een dagje niksen. Niet dat we u veel doen……

Vanmorgen stond ik met een Nederlands camperaar te praten uit de buurt van Purmerend die vertelde dat hun volgende stop Finca Famila zou zijn. Ik vroeg hem de groeten te doen aan een Duitser (Hij wil graag een halve Nederlander zijn) met een Laika met kenteken NOH-JSxxx. Zou hij doen!

Ik kreeg net bericht van Johannes dat hij de groeten gekregen had…toeval dat je op deze manier een groet kunt (laten) overbrengen. 

Tot morgen.

2 reacties op “

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.