Categoriearchief: invierno español

Invierno Español 2022/2023

Dinsdag 21 februari 2023

Rummikub gisteravond was een gelijkspel met 2-2

Vanmorgen zijn we na het ontbijt verder gereden in noordelijke richting. Onder een echt erg schraal zonnetje reden we van de camperplaats af. We tankten in Girona nog even de dieseltank vol voor slechts € 1,559 per liter. In Frankrijk ligt de dieselprijs momenteel op ruim € 2,00 per liter dus zo dicht mogelijk voor de grens voltanken is het beste…

De reis naar huis is volgens de navigatie in totaal nog 1512 kilometer. Vandaag reden we 712 kilometer van dat totaal. Dus nog een klein stukje te gaan en we zijn weer op het honk.

We hebben veel vrij gestaan met de camper op plaatsen in de natuur of aan de Middellandse zee. We stonden in het begin 15 nachten op een camping in Los Molinos en daarna 4 dagen op Casa Huerta. Later nog een keer op een camperplaats bij Mojacar en Tabernas.

Wat opvalt is dat de campings en camperplaatsen veelal druk bezet zijn en dat dit de indruk wekt dat alles bomvol zit in Spanje. Echter als je een beetje om je heen kijkt is er altijd wel een plaatsje te vinden. Wij moesten er in ieder geval niet veel moeite voor doen.

Ach en lukt het aan het strand niet dan ga je iets verder landinwaarts en is er ruimte genoeg.

Vannacht staan we in het plaatsje Vougeot ongeveer 20 zuidelijk van Dijon. Een gratis plaats bij een wijnhandel. 

We kijken terug op 10 mooie weken “overwinteren” in Spanje. Eigenlijk is er geen sprake van “overwinteren” want we hadden constant mooi weer. Nou ja constant…. We hadden welgeteld 3 x regen en hooguit 5 dagen dat de zon wat minder aanwezig was. De rest was echt mooi voorjaarsweer oftewel bijna zomerweer zoals we dat in Nederland kennen.

Vanavond drinken we een glas wijn op deze reis en sluiten daarmee deze reis en de blog af. We zullen onze Rummikub-master Sterre nog wel even informeren over de afloop van onze wedstrijd van vanavond.

Ik wil iedereen bedanken voor het lezen van onze blogs en de reacties hierop.

Ook dank aan de Sander en de buurtjes Alting voor de goede zorgen aan- en om de woning tijdens onze afwezigheid.

Tot’n anermoal! 

Maandag 20 februari 2023

Gisteravond werd het 1-1

Vanmorgen weer met mooi weer opgestaan. Na het ontbijt reden we naar een camperplaats 46 kilometer richting het noorden naar Moncofa. Daar aangekomen bleek dat er geen plaats meer was. Eigenlijk niet zo erg want het leek ons geen leuke plaats om te staan.

We besloten na intern overleg om dan maar verder richting het noorden te trekken. Misschien willen we komend weekend in de buurt van Lloret de Mar zijn om daar nog even samen te zijn met Sterre want die heeft daar een fiets-clinic van een week in de bergen. Ze vliegt zaterdag vanuit Düsseldorf naar Barcelona en gaan van daaruit met de bus naar Lloret. 

Vanuit fietsclub de Peddelaars uit Hoogeveen wordt deze clinic georganiseerd.

We staan nu op een camperplaats aan de rand van het centrum van een grotere stad. Het is een zandvlakte waarop meerdere campers mogen en kunnen staan. 

zandvlakte…

Tja, veel rijden dus en weinig beleefd. Daarom laat ik het voor vandaag bij dit korte verslagje. Tot morgen!   

Zondag 19 februari 2023

En wederom won ik gisteravond! 2-0

Gisteravond hebben we, na de Rummicuppetitie, via Netflix een film gestreamd naar de tv in de camper. Was een leuke film met veel humor.

Vanmorgen scheen de zon volop en tegen 10 uur konden we buiten zitten. Gisteren hebben we via face-time onze kleinzoon Pyke gefeliciteerd met zijn 6e verjaardag en vandaag, zijn  broer Eise met zijn 9e verjaardag. 

Na de felicitaties en na de koffie zijn we even naar de 300 meter verderop gelegen super gelopen om daar stokbrood en spullen voor het avondeten te halen.

Na de boodschappen heb ik vuil water afgetapt en schoon water bijgevuld. Een makkie dit keer want de plaats waarop wij staan heeft een eigen schoonwatertap en een afvoer voor vuil water. 

Vandaag trokken veel mensen verder met hun camper. Het resultaat was dat er een tiental lege plaatsen ontstond. Echter, terwijl ik dit schrijf staat alles weer vol en wat opvalt is dat het overwegend Engelsen zijn die erbij zijn gekomen. In verhouding tot andere camperplaatsen staan hier meer Engelsen. Wellicht om een bezoek te brengen aan Valencia?

En verder? Elfriede is wat een het hobbyen geweest en ik heb wat zitten puzzelen en we hebben plannen gemaakt voor het vervolg van onze reis. We mogen wel stellen dat we op de terugreis zijn. Morgen gaan we richting Moncofa en van daaruit gaan we de komende dagen verder richting Tarragona. We proberen zoveel mogelijk de wegen langs de kust te volgen. Begin volgende week willen we in de buurt van Lloret de Mar zijn. 

Straks, tegen een uur of 5 gaan we buiten eten koken en daarna de camper weer in want     ’s avonds koelt het hier nog steeds snel af. Maar vooralsnog zitten we de hele dag al lekker buiten in het zonnetje!

Zo dadelijk gaan we een zomibo drinken!Proost en tot morgen

Zaterdag 18 februari 2023, niet Invierno maar INFERNO!!!

Gisteravond viel het kwartje weer mijn kant op, het werd 2-0.

Na een koude nacht waarbij de temperatuur daalde naar 3 graden bleef de zon eerst achter de wolken steken. Niet zo erg, want we gingen op de fiets naar het centrum van Valencia. 

Elfriede had uitgezocht dat daar op de Mercado Central een grote markt in een oud gebouw is op de zaterdag. 

Om 10:30 uur stapten we op onze fietsen en reden via een fietspad dat op 500 meter vanaf de camping begint naar de binnenstad. Totaal zou het volgens Google Maps 11 kilometer zijn maar wij maakten er bijna 15 van door af en toe iets om te rijden. Wij fietsen harder dan Google Maps kan reageren en daardoor krijg je dat. Onderweg kwamen we langs een stuk land dat vol staat met rodekool. En wat voor kolen! Rodekolen! Mooi om te zien. 

Rode kool, ik denk dat niet voor eigen gebruik is…

Even verderop waren ze druk bezig met de bosuienoogst. 

Oogsten van bosuien

Tijdens de rit kwam de zon erbij en werd het mooi fietsweer. Tegen een uur of 12 waren we ter plaatse.

In het oude marktgebouw was het echt goed druk. Er waren bijzonder veel fruit- en groentekramen met diverse mooie soorten groenten en fruit. Zo waren er bijvoorbeeld witte aardbeien. Met de mooie naam “frozen strawberry”.

Mooie kleur aardbei!

Verder kon je Aloë Vera, venkel, tuinbonen in diverse soorten en kleuren, en natuurlijk tomaten, uien en alle andere soorten groente en fruit kopen. 

Aloë Vera
Venkel
Tuinbonen

Kramen te kust en te keur. Ook de slagers zijn er in grote  getale aanwezig met de mooiste Jambon hammen, stukken vlees, en worst. 

Wat ze bij ons niet hebben maar in Spanje wel, is een soort theezakje, waarvan je soep kunt trekken. Er zit dan geen thee in maar diverse soorten vlees. 

Het “soepzakje”

Ook waren er weer eieren en ganzeneieren te koop. Hier waren de ganzeneieren € 6,50 per stuk! Dus in dit geval een meer commerciële gans dan die gans in Alicante, want daar kostten ze € 5,50 per stuk. 

De vishandelaren waren ook goed aanwezig met meest uiteenzwemmende vissoorten…

Uiteraard weer kramen met olijfolie, koffie en theesoorten. Te veel om alles op te sommen.

Na een uur of drie op de markt te hebben gelopen reden we weer camperwaarts. 

Toen we vlakbij de camper waren zagen we dikke rookpluimen opstijgen en een politieauto met zwaailichten staan. Toen we dichterbij kwamen zagen we dat er een soort rietkraag in de hens stond tegenover onze camperplaats en veel rook veroorzaakte. Er was nog geen brandweer bij aanwezig. Ruim een kwartier later stond er een blusvoertuig bij het fikkie maar de spuitgasten lieten het vuur gecontroleerd uitbranden. Gevolg was wel dat er veel zwarte “vliegroet” op de campers en camperplaats neerdaalde en dat we dik in de rook zaten. Ramen en deuren hadden we gelukkig gesloten…

Een fikkie
Toch even nablussen
Ramen en deuren dicht!

Tja, dat was dan de dag van vandaag. Leuke dag gehad en genoten van de markt en de vriendelijkheid van de marktkooplieden. Ze proberen echt met je te praten in het Engels en vinden het super als je probeert te communiceren met hun in het Spaans en verbeteren je als je iets verkeerd zegt. En dat blijft hangen zodat je niet dezelfde fout nog weer maakt.

Morgen gaan we een dagje niksen. Niet dat we u veel doen……

Vanmorgen stond ik met een Nederlands camperaar te praten uit de buurt van Purmerend die vertelde dat hun volgende stop Finca Famila zou zijn. Ik vroeg hem de groeten te doen aan een Duitser (Hij wil graag een halve Nederlander zijn) met een Laika met kenteken NOH-JSxxx. Zou hij doen!

Ik kreeg net bericht van Johannes dat hij de groeten gekregen had…toeval dat je op deze manier een groet kunt (laten) overbrengen. 

Tot morgen.

Vrijdag 17 februari 2023

Ik won gisteravond met 1-0….. 

Vanmorgen scheen de zon volop. Het was wel een koude nacht want de temperatuur daalde tot 3 graden!

Ik ben de dag begonnen met het indienen van een bezwaar op de door onze fijne gemeente Coevorden opgelegde WOZ-waarde van de woning. Verleden jaar gingen ze de fout in met een verhoging van 25 % en dit jaar ging het weer fout. De rekenmeesters van de gemeente verhoogden weer met ruim 20%. Dus als burger wordt je weer opgescheept met stommiteiten van ambtenaren die hun werk niet goed doen….

Sorry maar deze frustratie moest er even uit.

Na het ontbijt en de cursus Spaans ben ik lekker in het zonnetje buiten gaan zitten. Er stond nog wel een koele wind maar het was goed te doen.

Na de koffie en na de nodige werkzaamheden in en om de camper zijn we op de fiets naar een haventje net voor Valencia gereden: Port de Saplaya. Onderweg kwamen we velden met groene kool tegen.

Ook zit hier behoorlijk wat aardappelteelt. Wat opviel is dat ze hier 2 rijen aardappelen op 1 vore poten terwijl dat bij ons 1 rij is. Ook sinaasappelteelt zie je hier veel.

2 rijen op 1 vore

We reden over de boulevard en kwamen in het havengebied terecht op een leuk terrasje. Helaas was de bediening superonvriendelijk…

Bij het begin van de boulevard zagen we dit bord:

Spaans voor geen Gossens?

Zou dat betekenen dat de Gossens hier niet mogen komen?

Na wat gedronken te hebben reden we via een supermarktje terug naar de camper. We fietsten in totaal net geen 15 kilometer….

Helaas is er over de dag van vandaag verder niet zoveel te melden.

Morgen gaan we waarschijnlijk op de fiets naar Valencia. Het weer schijnt goed te worden!

Tot morgen.

Donderdag 16 februari 2023

Gisteravond won Elfriede met 2-1….

Het was vandaag mooi weer met een stralende zon. 

We vertrokken om een uur of twaalf richting Valencia. We hebben daar op camperplaats “Nomadicvalenciacampingcar” een plaatsje tot 20 februari met de mogelijkheid om enkele dagen te verlengen.

De route die we reden liep door natuurgebied Albufeira en we kwamen onderweg langs veel sinaasappel- en citroenplantages. Ook kwamen we langs rijstvelden. Ik dacht altijd dat rijst uit China kwam maar dus ook uit deze streek van Spanje.

Leeg geoogste rijstvelden

Om ongeveer halftwee reden we Valencia binnen. Een drukke stad met veel rotondes waarop je je maar moet reden want strepen op het wegdek kennen ze in Valencia niet. Althans niet op de rotondes. Je rijdt op een rotonde zeker met 6 rijen dik naast elkaar. Het is dus echt oppassen en voorzichtig zijn.

We kwamen om twee uur aan op de camperplaats. Toen we de camper op de plek hadden gezet en ons hadden ingeschreven was het de bedoeling om van de zon te gaan genieten. Echter toen ik de camper op de levelpoten had gezet en deze nog iets wilde bijstellen gingen alle poten naar binnen behalve die van linksvoor…. De camper stond dus weer op de achterwielen maar de hefpoot linksvoor bleef naar beneden staan. Voor balanceerde de camper dus op 1 been…. Doe het maar eens na!

Balanceeract!

Tja, hoe krijg je zo’n poot weer omhoog? Gebeld met Willy Oosting een AL-KO dealer in Stadskanaal (AL-KO is het merk levelsysteem) Deze supervriendelijk man nam direct contact op met AL-KO Nederland en zorgde ervoor dat ik een noodprocedure kon uitvoeren. Ik had inmiddels ook al de alarmcentrale van Camperverzekerd gebeld en deze uitgelegd wat het probleem was. De alarmcentrale zorgde ervoor dat er een monteur ter plaatse kwam. 

De monteur kroop onder de camper en constateerde dat de pomp niet werkte. Onzin want ik hoorde de pomp wel degelijk lopen. Ik kon voorkomen dat hij de pomp eronder weg ging slopen. Ik heb de monteur de noodprocedure uitgelegd en samen hebben we de poot weer in ruststand gekregen. 

Servicedienst
De poot wordt omhoog gedrukt

Eind goed al goed. Deze vakantie wordt in geen geval het levelsysteem weer gebruikt.

Onze dank is bijzonder groot naar Willy Oosting Caravan uit Stadskanaal! Ook de alarmcentrale van Camperverzekerd leverde goed werk!

Na de “pootoperatie” aten we Paella zoals het in de provincie Valencia gemaakt wordt. Enorm lekker! We bestelden dit bij de receptie en konden het om 18:00 uur ophalen. Net toen de monteur wegreed kwam de Paella eraan! Goede timing dus.

Paella volgens Valencia recept

Morgen gaan we in plaats van vandaag een dag rustig aan doen…. Hopen we tenminste.

Tot morgen.

Woensdag 15 februari 2023

Helaas verloor ik gisteravond met 2-1…

Gistermiddag hadden we de camper bij een sportcomplex aan de rand van het parkeerterrein neergezet. Toen we er net stonden kwam er een Franse camperaar aan en parkeerde pontificaal midden op het parkeerterrein. Hij nam met die actie zeker 12 parkeerplaatsen in beslag. Ik vond het asociaal parkeren… Schijnbaar vond dat ook de beheerder van het sportcomplex want ik zag dat deze driftig aan het bellen sloeg toen hij de situatie zag. Inmiddels kwamen er steeds meer mensen met auto’s het parkeerterrein op om met hun kroost naar voetbal en tennis te gaan. Het duurde ongeveer een uurtje tot de policia arriveerde. Ik was in de veronderstelling dat we allemaal het parkeerterrein af moesten maar het ging dus enkel om de “asociale” parkeermethode van de Fransman.

Het was een prettige plaats om te staan want vannacht was het er werkelijk heel stil.

Vanmorgen bij het opstaan scheen er een schraal zonnetje. Na een uurtje werd het echter beter. Na het ontbijt reden we richting onze volgende stop: Cullera. De afstand die we moesten rijden was ongeveer 35 kilometer. Onderweg keken we nog even binnen bij de Decathlon. Daarna weer door naar ons einddoel. In Cullera kun je parkeren op een terrein tegenover de Bombers (brandweer) en het plaatselijke kerkhof. 

Ons plekkie voor de komende nacht
Bijzondere wortelgroei

Je staat er tevens dicht bij de Lidl en de Carrefour.

Na aankomst dronken we eerst koffie en zijn toen op het kerkhof gaan kijken. Het kerkhof is er 1 zoals je wel in Spaanse films ziet. Hoge muren met nissen erachter waarin de kist wordt geschoven. Er wordt op dit kerkhof “5 hoog gestapeld”.

Het oude deel van het kerkhof

Het nieuwere deel

Ook zijn er familiegraven te zien voor de gestorven beter gesitueerde Spanjaard.

De bloemen bij de graven zijn veelal van kunststof. Af en toe zie je echte bloemen maar dat is voor zover wij kunnen beoordelen bij de recent overleden personen. Wat ook anders is dan bij ons is dat op de grafstenen wel de sterfdatum wordt geschreven maar niet de geboortedatum. Wel wordt de leeftijd genoemd van de overledene. 

Wat wij niet wisten is dat het kerkhof tussen 13:00 uur en 15:00 uur niet voor publiek toegankelijk is en dus wordt afgesloten met een hek. Er ging om 13:00 uur wel een sirene maar ik dacht dat die van de buren, de Bombers, was. Gelukkig had een begraafplaatsopzichter mij zien lopen…. Elfriede was echter in geen velden of wegen te bekennen. Ik heb haar maar even gebeld zodat ze zich naar de uitgang kon spoedden. 

Intussen kon ik even met de begraafplaatsopzichter praten. Hij vertelde me dat er 230.000 overleden personen op de begraafplaats aanwezig zijn. Indrukwekkend!

Na dit bezoek zijn we naar het centrum van Cullera gefietst. Net buiten het centrum in de buurt van de boulevard zagen we ook een terrein waar behoorlijk wat campers stonden. Wij reden een stukje langs de boulevard en na wat boodschapjes zijn we weer richting de camper gefietst. Het weer was vandaag niet echt optimaal maar wel goed te doen. 

Morgen zal het beter worden….. hoop ik!

Tot morgen.

Dinsdag 14 februari 2023

Gisteravond was ik met 1-0 de verliezer met rummikub.

We kijken terug op een aantal fijne dagen die we samen mochten beleven. 

Het wordt vervelend maar wederom vanmorgen geen zonnetje, die scheen. Na het ontbijt maakten we de camper gereed voor vertrek. We reden vandaag verder in noordelijke richting. 

Ongeveer een kilometer na de uitrit van de camperplaats is een tankstation waar ze ook gas verkopen. Dankzij de app: myLPG.eu was deze makkelijk te vinden. We tankten 24 liter gas. Dat wil zeggen dat de ene tank zo goed als leeg was en dat we met 24 liter 11 volle dagen de koelkast en s’ morgens en ’s avonds de verwarming aan konden hebben. 

We reden door richting Denia. Aan Elfriede was verteld dat je hier aan het strand mag staan met de camper. Wij konden echter enkel een parkeerplaats bij de ferry vinden en even verderop een parkeerplaats bij een restaurant. Door de regenval van afgelopen week stond het hier echter zo’n beetje blank.

Helaas konden we dus geen geschikte plaats vinden en daarom reden we richting Oliva om daar een plekje te zoeken. Ook niets. Dan maar door naar Gandia naar een officiële camperplaats.

En toen? Ja natuurlijk vol bezet. De eigenaar kwam direct naar ons toe en gaf aan dat we in de straat konden parkeren en dan morgen, zodra er een plekje vrijkomt, daar kunnen parkeren.

Toen we de staat inreden zagen we een groot parkeerterrein van de plaatselijke tennisvereniging. Daar staan we nu ik dit schrijf geparkeerd. Straks gaan we nog een strandwandeling maken en morgen kijken we waar we dan naartoe gaan of dat we hier nog een nachtje blijven.

Gewoon ergens op een parkeerplaats gaat ook prima!

De meeste campings en officiële camperplaatsen aan de kustlijn zitten ramvol en zijn alleen beschikbaar als je gereserveerd hebt. Ga je iets verder het binnenland in dan is er plaats genoeg. Het aantal overwinteraars is explosief toegenomen door corona en de gestegen verkoop van campers. Ook zijn veel overwinteraars in Spanje gebleven omdat het weer in Portugal minder mooi was. 

Wij trekken deze week verder in de richting Valencia en hebben daar een aantal nachten een plaats op een camperlocatie gereserveerd. Het weer in die buurt wordt de komende dagen goed met temperaturen van dik 17 graden. 

Tot morgen!

Maandag 13 februari 2023

Si, gisteravond weer begonnen met de competitie. Ik had mazzel want ik won met 2-0

Gisteravond zijn we met een leuk stel met twee pubers uit eten geweest bij El Campo. Het was erg gezellig en gruwelijk lekker wat ze ons daar voorschotelden!

Vanmorgen scheen er wederom een mager zonnetje. Niet zo erg want ik had het plan op gevat om met een super goede fietser een mountainbike parcours van ruim 20 kilometer te gaan fietsen. We besloten om bij “Snakebite” 2 mountainbikes te huren. De eigenaar van deze zaak is een Nederlander en hielp ons bijzonder vriendelijk. Op 1 van de fietsen kregen we een navigatie mee. We begonnen met de fietstocht om 12 uur en waren om 14 uur terug.

De route bestond uit veel keien paden en begon met een klimmetje van 15% gevolgd door een rotsen pad dat gedeeltelijk spiegelglad was door de regenval van afgelopen week. Verder liep de route door bossen en wijnvelden. 

Een peddelaar in de verte

Het bleek al snel dat de sterfietster die voor mij reed niet bij te houden was. De techniek die zij heeft is niet te evenaren, althans niet door mijn persoon. Ze was zelfs zo snel dat de navigatie niet mee kon komen. Gevolg: we moesten regelmatig omkeren en een ander pad nemen. Het was ook fijn dat ik van mij medefietster enkele waardevolle tips kreeg die mij bij verdere afdalingen goed van pas kwamen. Een welgemeende dank hiervoor.

Elfriede genoot elders, tijdens onze fietstocht, van een heerlijke jacuzzi bad. 

We werden na de fietstocht met de auto weer opgehaald en zijn daarna naar het natuurpark Montgo gereden. Dit park ligt in de provincie Alicante en de regio Valencia centraal tussen de kustplaatsen Denia en Javea. Het natuurpark omvat het Montgomassief en heeft een oppervlakte van ruim 21 vierkante kilometer met een kustlengte van ruim drie kilometer. Het natuurgebied ligt dicht bij zee op een hoogte van 753 meter en heeft een ruig landschap met onder andere kliffen, grotten, grotschilderingen en restanten van Iberische en Arabische nederzettingen. Het Montgomassief wordt ook wel de “slapende olifant” genoemd, de lange en lage uitlopers van de berg naar zee lijken wel wat op de slurf van een olifant.

We liepen daar met 6 personen een soort hike vanaf de parkeerplaats tot ver boven in Montgomassief. Mij werd het te hoog en Elfriede hield het ook voor gezien. De anderen klommen door tot boven en wij keerden terug naar ons basiskamp…

Een bloemetje in de bergen

Na deze sportieve uitspattingen werden we bij de camper teruggebracht en hebben we een lekkere maaltijd genoten.

Morgen trekken we verder noordwaarts. We willen proberen nog een paar dagen aan het strand van de Middellandse zee te staan en hopen dat het weer weer warmer gaat worden. De temperatuur van vandaag was in ieder geval prima voor de activiteiten die we deden.

Tot morgen.

Zondag 12 februari 2023

Weer geen rummikub! Het wordt wat “langweilig so ohne”

Vanmorgen was het zonnig. Niet uitbundig maar toch was het weer weer dusdanig dat de zonnepanelen hun werk goed deden.

Na het ontbijt ben heb ik de nodige werkzaamheden aan de camper verricht. Vuil water aftappen, maar liefst 90 liter schoon water bijgevuld. En uiteraard de “pot” geleegd! Het schone water hier op de plaats is ontzilt en gefilterd water. Het schijnt zo zacht te zijn dat er extra kalk wordt toegevoegd.

Na het volgen van een paar lesjes Spaans ben ik op de fiets gestapt en naar “boven” gereden.

Van daaruit zijn we naar een kartbaan gegaan en hebben we een kartsessie van ongeveer een half uur gereden. Ik, oude knar, moest het opnemen tegen een autocoureur en een motorfanaat. Geen schijn van kans dus. Terwijl zij dik 40 en 36 ronden reden kwam ik uit op een schamele 31 rondjes. Maar…. Wel leuk om te doen. Heren bedankt dat ik mee mocht doen!

Na deze zinderende wedstrijd reden we terug via de bergen van Xàbia, Javea. Mooie uitzichten zijn hier gegarandeerd.

Er wordt in deze streek veel gebouwd en veel Britten en Nederlanders hebben hier hun superluxe huizen voorzien van zwembad en alle denkbare luxe. Momenteel wordt er in de buurt van de “Slapende olifant” veel gebouwd. Dit is een berg die er op afstand uitziet alsof er een olifant ligt te slapen. Het uitzicht vanuit de hier te bouwen of reeds gebouwde woningen is subliem. Ze kijken allemaal uit op de Middellandse zee! Een optrekje hier begint bij minimaal 1,3 miljoen euro.

Wat opvalt is dat de woningen hier allemaal worden gebouwd zonder ook maar enige vorm van isolatie toe te passen en dat ze enkelsteens zijn. Wel met een steendikte van circa 30 centimeter maar toch…. Ik sprak mensen die al zeker 15 jaar overwinteren in deze streek. Zij zeiden dat de winters ‘s nachts steeds kouder worden. Naar mijn idee zouden de Spanjaarden er dus goed aan doen om ook eens aan isolatie te gaan denken omdat hier ook de klimaatverandering langzaam maar zeker zijn intrede doet!

Wij zeggen weleens dat er iets met de Franse slag wordt gemaakt maar de Nederlanders hier spreken over de Spaanse slag. De Spanjaarden bouwen snel en goedkoop maar na de bouw zijn ze weg en garantie kennen ze niet…..

Wat wel gezegd mag worden is dat er uiterst modern en stijlvol wordt gebouwd. Groot en ruim van opzet. Supermooi om te zien. Veel tegelwerk, wit stucwerk en zwembaden waar je u tegen zegt. De huizen zitten vol met techniek, warmtepomp, airconditioning per ruimte regelbaar, alarminstallaties, bedenk het en het zit erin. Als de mensen vanuit Nederland vertrekken naar hun huis in Spanje, zetten ze alvast de verwarming voor het zwembad aan en speelt de favoriete muziek als ze de woning binnentreden. Hoe mooi wil je het hebben?

Vanavond gaan we uit eten bij El Campo. Dat is het restaurant tegenover de camperplaats. Morgen ga ik een mountainbike route rijden.

Daarover volgt in een volgende blog meer.