Categoriearchief: Camperreisje naar Lottum en Harmelen, mei 2021

Camperreisje naar Lottum en Harmelen, mei 2021

Camperreisje naar Lottum en Harmelen, mei 2021

Zaterdag 15 mei 2021

We hebben afgelopen week het plan opgevat om naar Noord Limburg af te reizen. Om iets specifieker te zijn, we willen naar camperplaats (cp) “in de Verte” in Lottum. Schijnt een mooie cp te zijn. Ik had al even mailcontact met de eigenaar gehad want momenteel is zo afreizen naar een cp not done in verband met Corona en de drukte die dat op de cp’s met zich meebrengt. Dat bleek ook uit het feit dat ik diverse cp’s had gemaild of de vanaf zaterdag de 15e mei 1 of 2 nachten plaats voor ons hadden. Nee dus. Ook “in de Verte” had pas plaats voor ons vanaf zondag. Dus dat maar vast geregeld met de eigenaar. Echter, donderdagavond kreeg ik een mailtje van de eigenaar dat er een annulering was en dat we, als we dat zouden willen, toch al op zaterdag terecht konden. Direct doen natuurlijk!

De vriendelijke eigenaresse reserveerde, nadat we terug gemaild hadden dat we wel graag zouden komen op zaterdag, tot de woensdag voor ons. Super geregeld! Om 13:30 uur zetten we, via Coevorden waar onze favoriete bakker “De Loods” zit, koers richting Lottum en tegen 16:30 uur waren we ter plaatse in Lottum. We werden enorm hartelijk ontvangen en kregen als welkomstpresentje 2 vers gelegde eieren van hun eigen kippies.

De baas van de cp vertelde dat we de laatst beschikbare en mooiste plek kregen met een weids uitzicht. Inderdaad we kregen de laatste plaats (nummer 34) en de goede man had niets teveel gezegd. De cp is onlangs overgenomen door de nu huidige eigenaar en ziet er perfect uit. De sanitaire ruimte is erg netjes en ruim opgezet. Voor een overnachting betaal je 15 euro en dat is gezien de faciliteiten en ligging absoluut niet duur. 4 KWh stroom zit bij de prijs inbegrepen en voor iedere KWh meer betaal je het geldende KWh tarief.  Douchen kost 1 euro voor 10 minuten stortdouche!

Vanuit de camper kijk je uit over de velden en over een veld met kleine coniferen en buxus planten. Iets verderop ligt een groot aspergeveld en zie je een bosrand waar het Pieterpad aan langs loopt.

zicht op de cp vanuit de verte
wijdse blik vanuit de camper

Hieronder even wat informatie over Lottum

Lottum is gelegen op de westoever van de Maas, op een hoogte van ongeveer 19 meter boven NAP. Vanaf het natuurgebied Schuitwater stroomt de Siebersbeek via Lottum in de Maas. De omgeving van Lottum wordt vooral gekenmerkt door de rozenteelt en kweek van coniferen en heesters. Ook zit 1 van de grotere champignonkwekers in Lottum en bevinden zich in de omgeving veel aspergetelers.

Ruim 70 procent van de Nederlandse rozenteelt is afkomstig uit Lottum. In aantal betreft dat ruim 20 miljoen rozen volgens gegevens van de Nederlandse tuinbouworganisaties. Lottum is het “Rozendorp van Nederland”. Ieder even jaar vindt in Lottum rond de tweede zondag van augustus het Rozenfestival plaats. Er zijn dan tuinen met mozaïeken en kunstobjecten versierd met ontelbare rozenknopjes door heel Lottum te vinden. Het festival trekt telkens circa 50.000 bezoekers. Er is ook de Rozenhof met een kenniscentrum, waarin alle 65 rozensoorten te vinden zijn die ooit het predicaat “Toproos” hebben gekregen of het Duitse predicaat “ADR-rose”. Er is ook een rozenfietsroute, maar ook een aspergeroute!

Aan de andere oever van de Maas ligt Arcen met zijn wereldberoemde Kasteeltuinen en wat ook niet onbelangrijk is, hier bevindt zich ook de Hertog Jan bierbrouwerij. Een aanrader om het tegenover de brouwerij gelegen café-restaurant te bezoeken. Ze tappen daar een heerlijk glas bier voor je!

alle invalswegen zijn voorzien van een rozenboog

Tot zover de info over Lottum, met dank aan WikiPedia.

Nadat we de camper op zijn plaats hadden gezet, zijn we direct een eind gaan wandelen door de velden en pakten ook een stuk Pieterpad mee. Gelukkig was het weer op dat moment redelijk. Terug bij de camper hebben we onder het genot van een glaasje wijn een broodmaaltijd gegeten. 

Omdat deze reis ook in het teken staat van het testen van onze “energiecentrale” en “energieopwekapparatuur” wilden we ook gebruik gaan maken van de televisie in de camper. Daarvoor had ik van huis het digitenne-modem en bijbehorende antenne meegenomen. Het installeren op de tv ging eenvoudig en het beeld is super en dat terwijl de antenne in een afgesloten kastje naast de tv staat. We kunnen met digitenne NPO 1,2 en 3 ontvangen. Voor ons is dat voldoende. Indien we wat anders willen zien kijken we op de laptop of streamen de uitzending via Chromecast naar de tv. Allemaal stroomverbruikertjes dus…

Super B epsilon 90 Ah accu
100 Watt zonnepaneel

Bedoeling is dat we niet aan de landstroom gaan staan en willen kijken hoe lang we op onze 2 Epsilon Super B lithium accu’s kunnen draaien. (totaal 180 Ah) De koelkast werkt op gas, geleverd via de LPG installatie. De verlichting in de koelkast gaat wel via de boordaccu’s. 

Dit geldt uiteraard ook voor de verlichting in de camper, de aanjager van de Truma kachel, waterpomp etc. Maar ook het opladen van de laptops, i-Pads, i-Phones, tandenborstels gaat door middels van de accu’s. Uiteraard wordt ook de accu van de E-bike van Elfriede van zelfgemaakte stroom voorzien. Om alles op te kunnen laden kunnen we deels via de 12 Volt van de camperinstallatie opladen. Echter de E-bike- en tandenborstel lader moeten worden aangesloten op 230 Volt laders. Daarvoor hebben we een omvormer geplaatst die van 12 Volt een zuivere sinus 230 Volt maakt met een maximum van 1000 Watt. Ook een koffiezetapparaat van 500 Watt zoals wij in de camper gebruiken werkt er perfect op.

Zaterdagavond begon het testen dus met het zetten van koffie, het kijken van tv, opladen i-Pads en i-Phones, kachel aan, licht aan enzovoorts. Tegen een uur of 11 ’s avonds gaf de SuperB app aan dat de accu’s nog voor 88% vol zaten! Ik mag stellen dat ik super tevreden ben met deze energieoplossing aan boord. Uiteraard hebben we nog een paar spelletjes rummikub gespeeld voordat we in den rust gingen.

Zondag 16 mei 2021

Ben vroeg opgestaan en direct na de sanitaire stop dik 9 kilometer gaan wandelen. Ik he het dorpje Lottum en omgeving verkend. 9 kilometer was het resultaat. Na terugkomst samen ontbeten en plannen voor de dag gemaakt.

We zijn de rozenroute gaan fietsen. Nog geen 3 kilometer vanaf de cp kwamen we “de Theetuin” op ons pad tegen. We dronken daar op het terras koffie met als extraatje een stuk heerlijke taart. Na deze pauze fietsen we verder en kwamen bij een veerpontje die je voor 1,80 euro naar de andere zijde van de Maas brengt. Laat daar nu ook toevallig de brouwerij van Hertog Jan zijn! Mijn favoriete biermerk… Uiteraard ook daar de fietsen aan de kant gezet en het terras bezocht. Elfriede nam een soort rosé bier en ik een Grand Prestige van de tap.

Hertog Jan Brouwerij

Grand Prestige

Na deze onderbreking zijn we verder gefietst via het dropje Arcen naar Grubbenvorst. Om in Grubbenvorst te komen moet je weer met het veer over de Maas worden gezet. In Grubbenvorst hebben we bij de Witte Dame (restaurant) met een etentje gevierd dat het mijn eerste AOW dag was.  het eten nog even bij het plaatselijke ijscafé een lekker ijsje gescoord en toen richting camper. Nog 6 kilometer te gaan. 

Bij de camper aangekomen direct de fietsen in de garage gezet vanwege de donkere wolken die aankwamen…. Ik had net op tijd de boel binnen en toen kwam de regen bij bakken naar beneden. De fietsscore vandaag was bijna 30 kilometer.

’s Avonds onder het genot van een drankje rummikub gespeeld.

Maandag 17 mei 2021

Wederom op tijd opgestaan en een wandeling gemaakt. Niet zo ver als gisteren vanwege de aanhoudende regenval. Verder vandaag veel in de camper gezeten en bezig geweest met mijn website “reizenmetdecamper.nl ” en met de aanpassingen aan de website van Elfriede, Quilttuin.nl 

Omdat je niet vaak inlogt op deze sites, om verhalen te plaatsen of aanpassingen te doen, ben je niet erg bedreven in de procedures die je moet volgen om iets te veranderen. Ik heb daarom een overzicht gemaakt van de volgorde die je moet aanhouden bij de diverse aanpassingen. Tot overmaat van ramp was Elfriede haar site door de provider Webreus geblokkeerd vanwege een poging tot hacken. Gevolg was dat ik via een inlog op de Webreus Portal diverse zaken moest aanpassen om weer in te kunnen loggen. Maar het belangrijkste is dat het lukte en dat we verder konden.

Ik heb de reisverslagen van ons weekend Castricum, Hogeland in Groningen en Oldenzaal de Hulsbeek geschreven en geplaatst. Ben je toch gauw een aantal uren druk mee maar dan heb je ook wat en is het voor het nageslacht vastgelegd. Tussen de buien door nog samen een wandeling gemaakt van bijna 4 kilometer en ’s avonds wederom rummikub gespeeld.

Dinsdag 18 mei 2021

Na het opstaan direct naar buiten om te gaan lopen. Score 6 kilometer. Wel weer regenachtig weer. Ook niet echt warm maar wel te doen.

Na het ontbijt samen op onze fietsen naar Horst. 

Horst is een leuke plaats op bijna 7 kilometer afstand van de cp. We troffen het want er was markt. Wel bijna afgelopen maar wel leuk om even over te lopen. In de winkelstraat zagen we een leuk Italiaans ijscafé waar ook koffie en vlaai op de kaart stond. Tja, als je toch in Limburg bent moet je ook vlaai eten. We namen een lekker stuk vlaai met hete chocolademelk. Elfriede nam caramelchocolade en ik melkchocolade. We kregen ieder een grote beker met hete melk en een bakje met kleine caramel en chocolade stukjes. Dat moest je in de hete melk doen en dan roeren. Het mooie aan het roerijzer was dat het ook tegelijk een rietje was.

Na deze versnapering zijn we nog even bij supermarkt Jan Linders wezen shoppen en toen camperwaarts gefietst. Ook nu weer mazzel, net de fietsen onderdak staan en weer regen.

Na het eten heeft Elfriede naar het songfestival gebeuren gekeken en ik heb een serie op ARD gekeken. Nog steeds staan we zonder aansluiting op de landstroom en tappen dus voortdurende uit de Super B accu’s en de zonnepanelen. Super systeem dat Super B.

Kan ik alleen maar aanraden met de ervaring die we tot nu toe hebben. Zelfs bij geringe zon en tijdens bewolking laden de accu’s nog voldoende bij. En dat met 2 x 100 Watt zonnepaneel op het dak. Ik kan nog uitbreiden met een paneel van 100 of 140 Watt maar ik denk niet dat dat nodig is. Ook is de leverancier CaravanCamperComfort uit Hengelo zeer aan te bevelen. Jeroen en Bas zijn lieden die weten wat ze leveren, wat goed voor jouw situatie is en installeren dat ook nog een netjes en goed!

Woensdag 19 mei 2021

Opgestaan en direct 8 kilometer gaan lopen. Ik kwam voorbij een aspergeveld waar een meneer aan het asperges oogsten was. Ik raakte met hem aan de praat en hij vertelde me dat er per aspergeplant tussen de 5 en 8 asperges groeien. In sommige gevallen staat het kopje van de asperge al boven de grond. Je ziet aan de zwarte folie die over de bedden ligt dan een puntje. Zo weet je dan dat daar een asperge de kop opsteekt. Of de asperge nog inzetbaar is als eet-asperge ligt eraan hoelang hij zo heeft gestaan. Vaak breekt de asperge waar hij de grond uitkomt af en is dan enkel nog geschikt om soep van te maken. Ook lekker!

De aspergesteker ziet aan de grond van het bed waar de asperges zich onderaards bevinden. De grond vertoont op zo’n plak barsten. Hij woelt dan met zijn handen wat grond weg en ziet waar de asperges zich verstopt hebben. Met een ijzeren stang met aan de onderkant een scherp mes steekt hij de asperge los. Mooie exemplaren krijgen de A-status en worden momenteel verkocht voor rond de 8 euro per kilo. Per dag levert een bed van circa 120 meter een kilo of 10 asperges op. 

Als een asperge onafgedekt zijn kop boven het maaiveld uitsteekt en een paar dagen blijft staan wordt hij groen. Voordeel is dat je deze niet hoeft te schillen. Dat moet je met de witten wel. De groene asperges vinden gretig aftrek in de Scandinavische landen.

De aspergeoogst loopt van april tot circa 25 juni. Dus maximaal 3 maanden. Dit jaar valt tot nu toe de oogst tegen vanwege het koude weer. De telers moeten dus in 3 maanden hun omzet halen. Vanaf dan liggen de planten 9 maanden in diepe rust om zo voor volgende jaar weer te kunnen leveren. Per plant wordt per seizoen 1 keer geoogst. Het gesprek met de aspergeteler was voor mij verhelderend en informatief.

asperges nog in de grond
de asperge wordt onder de grond afstoken
en dit is dan de afgestoken asperge
en dit de oogst van 1 bed

Direct na thuiskomst zijn we gaan ontbijten en hebben plannen voor vandaag gemaakt.

Door de versoepelingen zijn er meer mogelijkheden om ergens heen te gaan. Zo behoren ook de kasteeltuinen in Arcen tot de mogelijkheid om te bezoeken. Je moet wel vooraf via hun website reserveren en aangeven hoe laat je wilt bezoeken. Je kunt kiezen uit tijdblokken vanaf 10:00 uur tot 15:00 uur. (Oplopend met steeds een uur) Hoe lang je blijft maakt niet uit (uiteraard moet je bij sluitingstijd wegwezen). Reden dat je aan moet geven hoe laat je wilt bezoeken is dat ze geen file bij de kassa krijgen. Er kunnen dus een x aantal mensen om 10, 11, 12 uur enz. in de rij staan. De kaarten krijg je per mail toegestuurd met een QR-code.  Betalen doe je online, bij de kassa laat je de kaart zien op je smartphone, QR-code wordt gescand en je kunt doorlopen. Hoe simpel is het. 

Kastel Arcen
de eerste roos in bloei in 2021
waterval in de kasteeltuin

Helaas stonden de rozen in het park nog niet in bloei… welgeteld 1 roosknop was open. Verder waren de rododendrons mooi om te zien en de vele thema’s in het park waren het bekijken waard. In de grote kas waar je binnen mocht met muilkorfje op hebben ze een binnenbad voor prachtige koi karpers. Het schijnt dat het park een aantal van deze vissen als geschenk van een Japanse keizer heeft gekregen. Helaas hadden we regelmatig een beste regenbui maar we wisten steeds net op tijd even onder dak te staan. Het was er niet druk…

Na het bezoek aan de kasteeltuinen zijn we nog even Arcen ingegaan en hebben daar op een terrasje iet gegeten en gedronken en toen weer via het voet- en fietsveer naar de Lottumzijde van de maasoever en terug naar de camper. Omdat we al gegeten hadden waren we al vroeg aan het rummikuppen.

fiets en voetveer

Donderdag 20 mei 2021

Wederom vroeg op pad voor de ochtendwandeling. 9 kilometer bij droog weer maar wel wat mistig. Ontbijtje met een cp eitje. Daarna samen met Elfriede nog een wandeltocht door het bos gemaakt. Weer ruim 4,5 kilometer erbij. 

Na de wandeling koffie gedronken en daarna fietsen van stal gehaald en op pad naar rozenkweker Rosarium in Lottum waar Elfriede een paar rozenplanten ging inkopen. Erg vriendelijke baas en zeer informatief over het onderhoud van de planten. De rozen staan voor ons geparkeerd met een label eraan en we halen ze morgen op als we richting Harmelen verkassen. De man gaf ons nog een adresje waar je lekkere asperges kon kopen dus daar zijn we op de terugweg maar even langs gefietst. Behalve asperges werd ook een bak aardbeien gescoord. 

Verder vandaag wat zitten puzzelen bij de camper en dit verslag bijwerken vanaf zondag tot vandaag. Elfriede is bezig met haar website. 

Uiteraard hebben we heerlijk van de asperges gegeten en besloten we om morgen nog maar wat asperges en aardbeien op te halen. Vanavond geen rummikub vanwege deel 2 van het songfestival.

Vrijdag 21 mei 2021

Net als voorgaande dagen vroeg uit de bedstee en na de gebruikelijke ochtendrituelen aan de wandel. Vandaag bijna 9 kilometer gelopen. Mooie boswandeling. Wat opviel is dat er om 7:45 uur al veel mensen aan het hardlopen, wandelen of hond uitlaten waren. Net voor 9:00 uur was ik weer bij de camper en hebben we samen ontbeten en na het ontbijt de boel vertrekgereed gemaakt. 

Bij het servicestation van de cp hebben we het vuile water geloosd en reden even later richting de aspergeteler en de rozenkweker. 

Wat wel apart is dat we 6 nachten op 1 en dezelfde cp in Lottum hebben gestaan…. We beginnen wat te lijken op caravannerts….(mooie woordspeling, even doordenken)  Je kunt uit die 6 nachten concluderen dat Lottum en omgeving zeer de moeite waard zijn om langere tijd te verblijven. Je hoeft dus niet van Lottum getikt te zijn om langer dan 1 of 2 nachten daar te verblijven! Een leer voor de volgende keer is wel dat ik de cyclocrosser meeneem want de bospaden in de omgeving zijn talrijk en uitermate geschikt om te mountainbiken of te cyclocrossen.

Na het inladen van de rozen zijn we op pad gegaan richting Harmelen. In Harmelen zit cp Polderhaan aan de Haanwijk 23, we hebben daar een plaatsje gereserveerd. Harmelen ligt op een kleine 15 kilometer afstand van Utrecht, de woonplaats van onze dochter Evelyn met haar partner en 2 zoontjes. Morgen gaan we op de fiets van Harmelen naar Utrecht. Tenminste als het weer dat toelaat want terwijl ik dit verslag zit te schrijven stormt het bijna. Ik moet er wel even bijzetten dat we midden in de polder staan en dat de wind vrij spel heeft. De camper schudt heen en weer.

Zo rond de klok van 1 in de middag arriveerden we na een winderige tocht in Harmelen. Het welkom was allervriendelijkst en we mochten zelf bepalen waar we wilden staan. Er was veel keuze want het regende annuleringen i.v.m. het slechte weer dat voorspeld was. We kozen een plekje naast een hoge heg met mooi uitzicht over de polder. 

uitzicht cp Harmelen

Na installatie op de plaats zijn we even naar het 1 kilometer verderop liggende centrum van Harmelen gelopen om nog wat boodschapjes te doen. 

Terug in de camper heb ik Digitenne weer even geïnstalleerd zodat we vanavond het nieuws en Nick, Simon & Kees in de wereld van ABBA kunnen kijken. Digitenne is leuk maar je moet als je vanuit regio Limburg komt het hele ding resetten en dan pas kun je de regio waar je bent weer installeren. Maar goed dat is ook weer gelukt.

Morgen eerst weer een eind lopen en daarna gaan we dus zoals geschreven naar Utrecht en zondag breken we op om naar huis te gaan. Tot nu toe kunnen we terugkijken op een leuke week waarin we veel gezien hebben, gefietst hebben, gelopen hebben, vlaai gegeten hebben, lekker aan de Websites gewerkt hebben en gelukkig elkaar nog hebben.

Tot zover dit reisverslag.