Categoriearchief: camperreis Zuid Zweden 2015

Vakantie Zuid Zweden 2015

Vakantie Zuid Zweden 2015.

Wetenswaardigheden:

Overtochten via ferry’s of bruggen;
Het vrije gevoel van camperen is niet alleen dat je (natuurlijk binnen de perken) kunt gaan en staan waar je maar wilt maar dat je ook kunt reizen wanneer je maar wilt. (uiteraard wanneer, indien je nog werkt, de baas en tijd het toestaat) Als je echter aangewezen bent op bijvoorbeeld een overtocht naar Zweden dan moet je eigenlijk wel van te voren een overtocht boeken. Dit kan bij bijvoorbeeld Stena-line of TT Lines, er zijn echter meer ferry maatschappijen. Nu wordt er vaak gezegd dat vroegboeken een prijsvoordeel met zich meebrengt. Omdat wij tot een paar dagen voor vertrek nog niet wisten of we richting Zuid-Zweden of het warme zuiden zouden vertrekken heb ik ruim voor vertrek de site van Stena-line regelmatig bezocht. Ik heb tevens de diverse mogelijkheden om in Zweden te komen uitgezocht.

Om er een paar te noemen:
• Via Duitsland en door Denemarken over de Grote Beltbrug en Sontbrug. Tolkosten voor onze camper (7 meter en minder dan 3,5 ton) kwam uit op rond de € 150,00 per enkele reis. Nadeel is dat veel kilometers moeten worden gemaakt (dus brandstofkosten) omdat je vanuit Nederland eerst naar Denemarken moet rijden en dan nog zo ongeveer heel Denemarken door moet om uiteindelijk in Malmö uit te komen. Voordeel is dat je niets hoeft te bespreken en dus echt kunt gaan en staan wanneer je maar wilt.
• Via Duitsland naar Puttgarden met de ferry naar Rodby. Vervolgens door Denemarken rijden tot de volgende veer Helsingor naar Helsingborg. Ferrykosten voor beide overtochten rond de € 250,00 enkele reis. Nadeel is dat je boeken moet of het risico moet nemen dat je een boot moet wachten. Ook een nadeel is dat jet weer veel kilometer moet maken tussen Rodby en Helsingor en dat je om in Malmö te komen ook in Zweden nog eens een 90 kilometer moet afleggen. Uiteraard kun je ook een mix nemen van een ferry overtocht en een van de bruggen.
• Via Duitsland rijden naar Rostock en van daaruit de ferry nemen naar Trelleborg in Zweden. In ons geval was de reisafstand naar Rostock ongeveer 450 kilometer en de afstand Trelleborg naar Malmö 30 kilometer. Voordeel is dat je niet al teveel kilometers maakt en dat je in Duitsland lekker op kunt schieten en in Zuid Zweden lekker centraal aankomt om direct een aantal leuke reisdoelen aan te doen. Nadeel is dat je 6 uur en 15 minuten op de boot zit.

Tja, en wat bleek, de kosten voor de ferry van Rostock naar Trelleborg waren op 2 augustus € 122,00 euro enkele reis voor onze camper en 2 personen. Dus veel goedkoper dan via Puttgarden… en minder kilometers te rijden om goed zuidelijk in Zweden uit te komen. Wat ook opviel was dat de prijs van deze overtocht 2weken voor ons vertrek nog tegen de € 160,00 lag. Ik heb dus zoals gezegd geboekt op zondag 2 augustus. Vroeg boeken is dus niet altijd voordeliger. Dit bleek ook uit de boeking voor de terugreis die we hebben gedaan. Gemakshalve hebben we de terugreis ook op 2 augustus thuis nog geboekt. Deze terugreis is op 23 augustus gaat van Varberg (Zweden) naar Grena (Denemarken) en kost € 94,50 euro. Ook deze overtocht was een aantal weken eerder voor vertrek beduidend hoger.

Het loont dus echt de moeite om een beetje uitzoekwerk te doen om de ferry kosten zo laag mogelijk te houden. Is makkelijk verdienen en verhoogt vooraf de vakantiepret al.

Overtochten en reismogelijkheden naar Zweden zijn er te kust en te keur.

Vrijheid, blijheid.

Wat is mooier dan vrij in de natuur te staan en een paar dagen van deze vrijheid te genieten, je fietsje pakken wanneer je wilt, lekker eten gaan wanneer je wilt, lekker aan het stand lopen, puzzelen, lezen…. Noem maar op. In Zweden is het dus echt nog mogelijk om een of meerdere dagen vrij te camperen zonder je iets van iemand of wat aan te hoeven trekken. Althans dat dachten wij. We hebben het immers goed voor elkaar met onze nieuwe camper voorzien van een zonnepaneel, 2 gasflessen en noem maar verder op….
Tja, de stroomvoorziening is perfect, accu’s zijn constant op sterkte, gas ook geen probleem, water ook niet. Maar nu blijkt het cassette toilet de spelbreker te worden want als je ergens staat zonder voorzieningen en je bent met 2 personen dan zit het ding na 2 tot 2,5 dag randvol… zodra we weer thuis zijn ga ik de mogelijkheid onderzoeken om een 2e cassette onder de camper te monteren zodat we wat meer “rioolcapaciteit` oftewel giertankruimte hebben.

Na 2 tot 2,5 dag zit de cassette van het toilet dus vol en moet geleegd worden. Als je op een reguliere camperplaats staat is dit natuurlijk geen probleem. In veel gevallen is er wel de mogelijkheid om vuil water en cassettetank te `lossen` en vers water te tanken op dit soort plaatsen. Als je in de vrije natuur staat heb je dit echter niet. Wij hebben de ervaring opgedaan dat in de meeste jachthaventjes, en daar heb je er in Zweden veel van, een uitstortmogelijkheid is voor cassettetoilet en lozen grijs water. Ook inname vers water is geen probleem. Ook langs de autowegen zie je bij tankstations op meerdere plaatsen een huisje staan waarin een uitstortmogelijkheid voor het cassettetoilet is. Ook hier is lozen grijs water en innemen schoon water veelal mogelijk. Het bijzondere is dat er in veel gevallen geen kosten aan verbonden zijn. Het probleem van genoemde beperking is dus deels op te lossen door regelmatig te lozen op plekken waar dit kan en toegestaan is.

Vakantie Zuid zweden 4 augustus 2015 tot en met 25 augustus 2015

Dinsdag 4 augustus 2015:

Vertrek rond 14:00 uur richting Rostock in Duitsland. We hebben om in Rostock te komen een afstand van rond de 450 kilometer af te leggen. Reden dat we naar Rostock rijden is dat we een overtocht hebben geboekt bij Stena Line van Rostock naar Trelleborg in Zweden.
In Rostock was de reguliere camperplaats vanwege 25 jarig bestaan Sail Rostock bezet door kermis en andere feestelijkheden in voorbereiding. Groot feest waarbij meer dan 1 miljoen bezoekers worden verwacht. We moesten dus uitwijken naar een reguliere parkeerplaats in de buurt van het havengebied. Het werd toegestaan om hier 1 nacht te staan op voorwaarde dat we de andere ochtend al vroeg de camper elders zouden parkeren.

Parkeerplaats Rostock
Parkeerplaats Rostock

Woensdag 5 augustus:
Rond 9 uur snel een ander plaatsje gezocht vlakbij de plek waar we de nacht doorbrachten. We werden daarbij geholpen door 2 dames die in de plantsoendienst van Rostock werkzaam waren.
Van hieruit hebben we de binnenstad van Rostock bezocht. Mooie plaats met veel historische panden waar de DDR cultuur nog duidelijk zichtbaar is.
Vertrektijd veer naar Trelleborg was 15:00 uur. Vanaf de boot kon je je je een duidelijk beeld vormen van wat Rostock het weekend allemaal te wachten stond.
De bootreis duurde 6 uur en 15 minuten. Aankomst in Trelleborg was dus rond 19:15 uur. Omdat we de andere dag Malmö wilden bezoeken zijn we direct vanaf de boot naar een camperplaats gereden die net buiten het centrum van Malmö ligt. Gratis camperplek, geen voorzieningen.

IMG_9095

Donderdag 6 augustus:
Met de fiets Malmö bezocht. Afstand camperplaats tot centrum Malmö is ongeveer 4 kilometer.
In de Sint Petri kerk uit de 14e eeuw kun je het grootste barokke houten altaar van Europa bewonderen en prachtige Fresco muur- en plafondbeschilderingen. Ook de multiculturele markt waarover veel geschreven wordt bezocht. Viel ons wat tegen. Multicultureel voor wat betreft nationaliteiten die wat aanboden was het wel. Echter multi-culti v.w.b. aanbod was het niet. Het ging daar nl alleen om groenten en fruit.
Op, het strand naast de camperplek was ’s avonds een optreden van een band. Het bleek dat er een week lang elke avond een optreden van een live muziekband was die diverse soorten dansmuziek van tango tot wals en van foxtrot tot weet ik wat voor stijl ten gehore brachten. Tijdens hun optreden was er dan een dansschool aanwezig die dansles gaven aan de toeschouwers. De avond dat wij er waren was het een mix van schlagermuziek en muziek uit de Greece periode. Opvallend was dat de dansvloer steeds overvol was en dat veel Zweden nog van stijldansen en dit soort muziek houden. Rond 9 uur was helaas het feest afgelopen en stopte de band met spelen.

barokke kerk
barokke kerk

Vrijdag 7 augustus:
Omdat het terrein waarop we stonden ook gebruikt werd als parkeerterrein voor strandgangers en een paardenconcours dat gehouden werd leek het ons verstandig om al vrij vroeg het terrein te verlaten. De Zweden parkeren nogal gemakzuchtig en zetten alles klem….
Op weg dus naar de volgende plaats, en wel het zuidelijkste puntje van Zweden, Smygehamn.

IMG_3513

IMG_9104

IMG_9099

Van daaruit doorgereden langs de kust naar Kivik. Hier komen we via de haven van Kivik waar we water inslaan terecht op een 2 kilometer verderop gelegen camperplek langs een vrij rustige weg op 20 meter van af het strand. Mooie plek met uitzicht over lage duinen op de zee. Geen voorzieningen, geen toiletten, geen douches…
In de vorige campers hebben we nooit gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te douchen. Omdat we steeds meer vrij willen camperen willen/moeten we dit wel gaan doen. Toegegeven, het werkt prima en het douchen in de camper is voortaan voor ons een aanrader. Hoeven we dus niet steeds op campings te staan om daar gebruik te maken van douches.

Kivik is een klein oud vissersdorpje met prachtige stranden in de nabije omgeving. Ook is hier een kwekerij met van de familie Akersson die maar liefst 70 soorten appels kweekt en daar van alles van maakt van cider tot appelmoes en alles wat daar tussen ligt.

IMG_9124

Zaterdag 8 augustus:
Op de fiets naar nationaal park Stenshuvud (5 kilometer fietsen) die wordt gedomineerd door het stenen hoofd en 97 meter hoge granieten rots aan de kust. Er is een wandelpad naar de top van waaruit je een prachtig uitzicht hebt en bij helder weer zelfs het Deense eiland Bornholm kunt zien.
Op de terugweg naar de camper hebben we de appelkwekerij bekeken.
Daarna nog lekker in de zon voor de camper op het strand gezeten en een heerlijke avondmaaltijd genoten. Wat wil een mens nog meer dan strand, zon en zee……

IMG_9114

Zondag 9 augustus:
Vertrek vanuit Kivik rond 9:00 uur. Het weer is uitzonderlijk mooi.
We gaan richting Listerby in de buurt van Karlskrona. Onderweg komen we bij een tankstation, een soort verzorgingsplaats tegen waar we vuil water kunnen lozen en toilettank kunnen legen en schoon water kunnen innemen. Zweden heeft meer van dit stations die langs de iets grotere wegen (bijvoorbeeld E- wegen) zijn gelegen. Ook zijn hier prachtig opgezette parkeer en recreatie mogelijkheden aanwezig. Wij hebben er ook maar gebruik van gemaakt om te ontbijten.
Rond 15:00 uur aankomt op eiland Almö in natuurreservaat Tjuraviken. Mooie camperplek op een mixed parkeerplaats in de bossen en ongeveer 100 meter vanaf de zee.
Het verbaasd ons dat we in Zuid Zweden nagenoeg geen Nederlanders tegenkomen en dat we tot nu toe nog steeds vrij konden camperen en zonder betaling hebben kunnen overnachten. Zelfs water innemen en lozen heeft nog niets gekost. Dit in tegenstelling tot andere Europese landen waar we in het hoogseizoen zijn geweest.
We komen in de middag terecht in Listerby net voorbij Karlskrona. Het is een soort eiland waar je via een vaste brug of eigenlijk weg op kunt komen. Er is hier een camperplek bij de haven maar die lijkt erg ongezellig en je moet er op beton staan. We besluiten om terug te rijden naar een camperplek na de brug (weg) die aan de rand van een natuurgebied ligt. Het blijkt een groot grasveld te zijn waar ook een paar Zweden hun kamp hebben opgebouwd. Mooie plek om te overnachten. Na het eten nog een stuk van het natuurgebied verkend. Erg mooi en rotsachtig, er lopen daar koeien met hun kalfjes vrij in het rond. Na de wandeling terug naar de camper. Goed en wel binnen zien we een vos op zijn dooie gemak rondstruinen. Hij voelt zich schijnbaar zo vrij en op zijn gemak dat hij ook maar even kijkje neemt bij de restanten van de bbq van onze buren.

camperen in een natuurreservaat
camperen in een natuurreservaat

IMG_9144

Maandag 10 augustus:
Op pad naar ÖLand. Via Kalmar en de brug komen we op het eiland. We rijden richting het Noorden van het eiland naar Kärehamn. Onderweg wat tussenstops gehouden en in Borgholm een mogelijke overnachtingsplaats op een camping bekeken. Erg groot en massaal, dus niets voor ons.
Aangekomen in Kärehamn is op de camperplaats tegen betaling van 150 Kronen een mooie plaats voor ons beschikbaar. Uitzicht over de Oostzee waar we van zowel zonsondergang als zonsopgang (uiteraard de andere morgen) kunnen genieten.
Goed en schoon sanitair zijn de 150 Kronen meer dan waard.

IMG_9156

IMG_3532

Dinsdag 11 augustus:
Al heel vroeg (rond 6:00 uur) is de zonsopgang op de foto gezet.
Na het ontbijt stappen we op de fiets.
Onderweg zien we een loppis (soort garageverkoop) waar we een familie uit Nederland (Warnsveld) tegenkomen. Het blijkt dat ze een tweede huis in Zweden hebben en daar nu na een aantal jaren bouwen hun vakantie doorbrengen. Ze vertellen ons dat het de komende 1 tot 2 weken mooi weer zal blijven. Goede vooruitzichten dus. Ook vertellen ze dat er in Löttorp een grote jaarmarkt is. We besluiten om terug te fietsen naar de camper en daarmee richting Löttorp te rijden. Na de jaarmarkt doorgereden richting Trollskogen om een wandeling te maken in een natuurgebied met bijzonder vergroeide boomstammen.

IMG_9165

IMG_9167

IMG_9160

Via een kustweg naar Byxelkrok terug gereden en daar op het haven terrein rondgestruind. Omdat overnachten op het parkkeerterrein naast de haven niet toegestaan is zijn we doorgereden richting een natuurgebied met heel bijzondere rotsen aan de kust. Onderweg zien we een Deense camper staan op een parkeerplaatsje vlak aan het strand voor de ingang van een natuurgebied. We zetten onze camper er ook neer en lopen nog een eind langs het strand en de rotsen.
Mooi plekje om te overnachten.

IMG_3562

IMG_3534

Woensdag 12 augustus.
We rijden door naar Byrums Raukar. Hier is de kustlijn over ettelijke honderden meters opgebouwd uit stenen rotsen die grillig zijn van vorm en die lijken op ouderwetse steenovens.

IMG_9184

Na een lange wandeling en klimpartijen komen we terug bij de camper en besluiten om niet verder richting het zuidelijke deel van het eiland te trekken maar om richting de “binnenlanden” van Zweden te gaan.
We komen na een paar uur rijden terecht in Mönsterás, op het terrein van een soort jachthaven. Hier was de gelegenheid om even te vissen….. leuk om te doen en ook nog wat gevangen.

IMG_3607

IMG_3605

Kosten van de camperplaats was 15 euro inclusief gebruik goed en schoon sanitair.

Donderdag 13 augustus.
Na het opstaan even een uurtje vissen en na het ontbijt doorreis naar Fliseryd. Door deze plaats stroomt de Eman, een rivier waar veel vis in zit en waar vanuit alle hoeken van Europa vissers komen om te vissen.
We komen rond 14:00 uur terecht bij een groot meer waarbij een soort strand is waar je kunt zwemmen en waar je als je een visvergunning hebt gekocht voor 24 uur gebruik mag maken van een roeiboot of vanaf de aanwezige steigers kunt vissen. We zetten de camper op de parkeerplaats neer en maken gebruik van een boot. Er is echter teveel wind om lekker te varen of te vissen. We gaan terug en na het eten als de wind is gaan liggen ga ik vanaf de steiger vissen. Geweldig leuk om te doen en de een na de andere vis is het haasje. Uiteraard gooi ik alles wat ik vang terug.

IMG_3591IMG_9209

IMG_9206

IMG_9201
De parkeerplaats waarop we staan ligt een meter of 30 van de weg in het bos en voelt goed en veilig aan. We besluiten om hier te overnachten.

Vrijdag 14 augustus.
Vroeg opstaan om nog even een paar uurtjes te vissen. Weer veel gevangen en het valt op dat de vissen (voorns) veel wilder zijn dan de voorns die je in Nederland vangt. Na het vissen en het ontbijt een groot deel van de dag doorgebracht aan het strandje. Heerlijk weer, dus wat kun je je nog meer wensen.
Rond 15:00 uur verder gereisd richting Linköping. Bedoeling is om vanuit deze omgeving het Gota kanaal met de vele sluizen te gaan bekijken.
We komen rond 19:00 uur aan en nemen de eerste de beste camperplaats langs het kanaal die we tegen komen. We landen in het kleine plaatsje Berg. Een plaats waarvoor je € 18,50 moet betalen zonder enige voorziening behalve toiletten voor algemeen gebruik bij de toeristeninfo.

Zaterdag 15 augustus:
Na het ontbijt op de fiets richting Borensberg. Een afstandje van 24 kilometer langs het Gota kanaal. Echt mooi om te zien hoeveel sluizen er pal achter elkaar liggen en hoeveel hoogteverschil er steeds overbrugt moet worden. Het Gota kanaal loopt van Göteborg naar de Oostzee en de vele sluizen overbruggen een hoogteverschil van in totaal ruim 90 meter. Bijzonder zijn de 7 sluizen in Berg die aaneengesloten net voor de ingang van het meer Roxen liggen. Over een aantal van 7 sluizen met een lengte van pak hem beet 25 meter per sluis, dus 175 totaal wordt een hoogteverschil van ongeveer 25 meter overwonnen. Tijdrovend voor als je zowel stroom opwaarts als afwaarts wilt met een boot…
Na de fietstocht zijn we met camper doorgereisd naar Borensberg en zijn terecht gekomen op, het terrein van een havenvereniging aan het kanaal. Hier brengen we tussen andere campers de nacht door.

Zondag 16 augustus:
Na gisteravond gebruik te hebben gemaakt van onze heerlijke douche mogelijkheid in de camper konden we vanmorgen fris en monter opstaan. Elfriede herinnerde zich dat op ongeveer 3 uur (240) km rijden de art quiltster Susan Dahlberg woont. We hadden mazzel dat er een wifi signaal opgepikt kon worden op de plaats waar we stonden dus even gegoogled waar de dame woont en na een belletje met haar afgesproken dat we in de middag bij haar mochten komen kijken.
We werden daar erg vriendelijk en gastvrij ontvangen met koffie, thee en Zweedse bakwaren.
Na een uitleg over haar werk en quilttechnieken hebben we onze reis voorgezet naar Eskiltuna waar op een parkeerterrein naast de toeristen informatie gekampeerd mag worden. Omdat het in het weekend was, hoefden we geen stageld te betalen op voorwaarde dat je tussen 9 en 10 uur de volgende ochtend het terrein zou verlaten. De plaats aan een soort kanaal of uitloper van een meer middenin het centrum was perfect. Echter wat later bleek, wordt dit terrein ook gebruikt door jeugd die met auto’s staan te gassen en midden in de nacht rond scheuren. Tussen 1 en 2 was het dan ook even knap onrustig maar daarna was het goed te doen.

Maandag 17 augustus:
Tijdens het ontbijt zien we opeens de zeer luxe camper van het Zweedse merk Kabe van onze buurtjes met gesloten gordijnen vooruit rollen. Met een klap kwam het ding tot stilstand tegen een betonnen hek dat daarbij omviel maar wel het doorrollen naar het kanaal voorkwam…. Geschrokken kwam de Zweed met het zweet in zijn trillende handen uit de camper om de schade op te nemen. Het bleek dat hij de pilootstoel aan de bestuurderskant wilde draaien en daarbij op de een of andere manier de camper van de handrem heeft gehaald. Goede leer is dus dat je altijd en de handrem goed aantrekt en de camper in de versnelling zet.
De schade viel mee, ik heb hem geholpen om de grille die los lag, vast te zetten met trekbandjes zodat hij met zijn vrouw de reis kon voortzetten richting Karlskrona.
Onze reisbestemming die dag was Stockholm. Een afstand van rond de 90 kilometer.
Even na 11 uur kwamen we aan op Parking Österalm aan de Strandvägen midden in Stockholm. Je kunt hier parkeren op een parkeerterrein waar ook normale personenauto’s mogen staan. Betalen moet je per uur tussen 9 en 17 uur. Kosten zijn 15 Kronen per uur. Een hele dag kost dus maximaal 120 Kronen. Het is toegestaan om te overnachten behalve de nacht van woensdag op donderdag tussen 1 en 6 uur vanwege schoonmaakwerkzaamheden op het terrein. Je hebt hier wel last van verkeerslawaai, maar ja, je zit daarvoor ok prachtig centraal in Stockholm.
Vanaf deze locatie hebben we met de fiets het oude centrum van Stockholm bezocht.

Stockholm vanaf een boot gezien
Stockholm vanaf een boot gezien

IMG_9294

wisseling van de wacht in Stockholm
wisseling van de wacht in Stockholm

Is goed te doen, er wordt daar veel gefietst (en hard!!) maar men houdt wel rekening met elkaar. Dat we dus echt geen stadsmensen zijn bleek wederom want na de fietstocht en een boottocht over de binnenwateren van Stockholm met een hop on, hop off boot hebben we heerlijk op een bankje voor onze camper gezeten. Lekker kopje vers gezette koffie met Zweeds gebak erbij en kijken naar de boten en mensen die voorbij kwamen. Zo rond 18 uur toch nog even een ander deel van het nieuwere centrum van Stockholm bekeken met de meer exclusievere zaken.

Dinsdag 18 augustus:
Rond 9 uur op weg gegaan richting Västeras, 100 km vanaf Stockholm. We zijn terechtgekomen op een campercamping in Kolbäck. Een camping opgezet in de Westernstijl. Groot terrein, grasveld, omgeven door een berkenbos. We hebben hier een mooie plekje uitgezocht aan een bomenrij en gaan de rest van de dag niets doen. Nou ja, niets doen, lezen, quilten, verslag reis typen, straks de BBQ aan en wat rondhangen…

Woensdag 19 augustus:
Omdat de rust en ruimte op de camperplaats goed bevallen, besluiten we om nog een tweede dag en nacht te blijven. Op de fiets gaan we naar de binnenstad van Kolbäck om boodschappen te doen. Het fietspad loopt voor een groot deel langs een druk bezochte golfbaan en kent een aantal behoorlijke steile beklimmingen en linke afdalingen vanwege het losse grint en stenen. Gelukkig bereiken we heelhuids de supermarkt en na de inkopen de camperplek terug. De rest van de dag staat in het teken van lezen, puzzelen en quilten en wordt afgesloten met het maken van een lekkere pizza op de BBQ.

IMG_9307

IMG_9315

IMG_3609

Donderdag 20 augustus:
We besluiten om langzaam maar zeker de zuidelijke richting op te gaan. Onze bootreis voor 23 augustus staat geboekt vanuit Varberg in Zweden naar Grena in Denemarken. Bedoeling is om in Trolhattan een camperplaats te zoeken. Deze plaats ligt aan het Vanern meer. Echter onderweg ziet Elfriede op de campercontact app dat er een camperplek aan het Gota kanaal ligt waar je vrij mag staan. Dus gaan we hier naartoe. We komen terecht op een mooie plek direct aan het Gota kanaal naast een brug en de enige handbediende sluis die het Gota kanaal nog heeft.

IMG_9340

de laatste nog met menskracht bediende sluis
de laatste nog met menskracht bediende sluis

IMG_9347

IMG_9346

IMG_9337

Het plaatsje heet Tätorp, de camperplaats heeft geen voorzieningen behalve een aan de overkant van het kanaal gelegen hokje met daarin 2 wc’s naast elkaar. Kun je samen tegelijkertijd op de pot.
De plek die we vinden is super. 5 meter vanaf het kanaal en een formidabel uitzicht op zowel kanaal, sluis als de helling waar veel Zweden en een paar Duitsers hun boten in het water laten. Echt leuk om naar te kijken. Voor 25 Zweedse kronen een viskaart voor 24 uur gekocht en heerlijk gevist.

Vrijdag 21 augustus:
De dag beginnen we met een ontbijtje en we kijken wat de dag ons brengt. Weer veel drukte rond de helling waar veel boten te water worden gelaten. Ook komt de Diana, een behoorlijk passagierschip door de sluizen om uiteindelijk het grote meer even verderop over te steken richting het Vättern meer. In de middag pakken we de fietsen en gaan langs het kanaal stroomopwaarts naar het plaatsje Vasbakken. Terug bij de camper besluiten we om nog een nacht te blijven. We hebben inmiddels buren gekregen. Een ouder Zweeds echtpaar waarmee helaas geen gesprek aan te knopen is. Een beetje humeurig stel…… zeg maar.

Zaterdag 22 augustus:
Na het ontbijt gaan we verder richting Varberg. Het weer is goed. Zeg maar gerust supergoed. Temperaturen onderweg van 33 graden. We hebben tot nu toe overigens nog steeds enorm mooi weer gehad. En dat in Zweden en dan ook nog eens 3 weken achter elkaar!
Onderweg hebben we een stop gemaakt bij een maxi supermarkt om voor de kleinkinderen wat kleinigheidjes te kopen. Ook kopen we vis en een porchetta.
Na de inkopen rijden we verder en besluiten om door te rijden naar Varberg om daar een camping te zoeken waar we ruim kunnen douchen. We rijden in eerste instantie naar de camping waar we twee jaar geleden noodgedwongen moesten overnachten vanwege problemen met de vorige camper. Toen konden we er zo terecht door het tonen van de ACSI kaart maar nu moesten we ook een SCR kaart laten zien of er 1 kopen voor 150 Kronen. Er was bovendien nog maar 1 plek vrij en die zouden we dan tegen het ACSI nazomertarief voor 180 Kronen kunnen krijgen. Omdat we dit te gek voor woorden vonden en nog maar 1 nacht in Zweden voor de boeg hadden, besloten we door te rijden naar de volgende camping. Ook hier hetzelfde verhaal. Alleen met een SCR kaart mag je hier staan. Ook hier maar niet aan meegedaan en 2 kilometer doorgereden naar de volgende camping, Rödlix. We worden ontvangen door een alleraardigste jongedame en mogen een plaatsje uitzoeken voor 180 Kronen op zowel de camperplaatsen als op de camping achter de boerderij. Het is een soort SVR camping. Prachtig!

IMG_3626

IMG_3629

Zondag 23 augustus:
Vandaag is de laatste dag in Zweden. We kunnen de dag invullen tot een uur of 5 in de middag. Daarna moeten we richting de haven van Varberg waar we vanaf 18:45 uur moeten inschepen voor de terugreis via de haven van Grena in Denemarken.
We maken een lange wandeling door het kustgebied van Varberg. Ongerepte natuur waar je urenlang kunt struinen zonder iets of iemand tegen te komen. Teruggekomen op de camping de boel maar eens wat opgeruimd en schoongemaakt en daarna zelf een heerlijke douche genomen.
Nog even buiten kunnen zitten en toen vanwege een regenbui maar naar binnen gegaan.
Na de koffie op weg gegaan naar de haven. We waren ruim op tijd maar omdat in een haven altijd van alles te zien en te beleven is, kun je je er best vermaken.
Om 19:45 zijn we vertrokken richting Grena. Aankomst daar rond 24:00 uur.

Maandag 24 augustus;
Na van de boot af te zijn gereden moesten we nog ruim een uur rijden voordat we bij een camperplaats kwamen in een kleine jachthaven in Ega. Het was dus diep in de nacht toen we aankwamen. Er was nog net 1 plaatsje vrij…. En nu gauw slapen.
Naam jachthaven is Marina. Betalen kan via een betaalautomaat in het sanitair gebouw middels de creditcard of pinpas.

Toen we wakker werden regende en waaide het hard. Het was niet te doen om de haven te bekijken dus zijn we maar doorgereden richting Duitsland.
We besloten om via de camping Stover Strand bij Winsen aan der Luhe (gebied rond Hamburg) te rijden. Hier konden we dan nog even wat zaken bespreken over een NKC evenement dat we georganiseerd hadden voor medio september.
Na deze actie zijn we doorgereden naar onze vroegere buren die In Bleckede wonen. We mochten de camper daar op het grasveld naast de woning stallen en hebben samen met hun herinneringen opgehaald en zo een gezellige avond beleefd.

Dinsdag 25 augustus
Na een ontbijt samen met de oude buurtjes besloten we om de laatste 350 km naar huis in 1 dag af te leggen. Onderweg nog wat boodschapjes gedaan, lekker gegeten en koffie gedronken.
Rond een uur of 6 ’s middags weer thuis.
We konden terugzien op een prachtige vakantie met uitzonderlijk mooi weer.
Zweden is en blijft een aanrader en voor ons een favoriet vakantieland.