Categoriearchief: Camperreis naar Sloten in Friesland

Camperreis naar Sloten in Friesland

Zondag 18 juli 2021

We gaan weer met de camper op pad. Dit keer zetten we koers richting het noorden, we gaan naar Sloten in Friesland. Guus en Marian met de kinderen en hun viervoeter Jip zijn zaterdag met de caravan en boot vertrokken naar een camping in Balk. Op deze camping was helaas geen plaats meer vrij (althans dat zei de beheerder) en ook op omliggende campings in Balk niet dus zijn wij uitgeweken naar camping De Jerden in Sloten. Een mooie camping gelegen aan het Sleattemer Gat. Dit is een kanaaltje dat het Slotermeer met een kanaal door Sloten verbindt. De camping is goed verzorgd en er zit een leuke bourgondische bistro bij waar lekkere drankjes en eten wordt geserveerd. De naam van deze bistro is de Boergondiër.

Ik had pas zaterdagavond geboekt en had het geluk dat er nog een plaatsje voor de camper vrij was. We betaalden 70,00 euro voor 3 nachten. 

Enfin, om een uur of 12 hadden we de camper bepakt en waren we reisgereed. Van Dalen naar Sloten is ruim 110 kilometer. Onderweg moesten we nog tanken dus na een ritje van een uurtje of 2 arriveerden we in Sloten. We kregen een mooi plekje waar we ons campement op konden zetten. Toen we net stonden kwamen we al in gesprek met onze nieuwe tijdelijke buren, vluchteling uit Brabant, gevlucht wel te verstaan voor het hoge water. 

Nadat we alles geïnstalleerd hadden zijn we koffie gaan drinken bij de bistro. Toen we de koffie net op hadden kreeg ik een appje van Marian dat ze met de boot op weg waren terug naar hun camping. Rare zin, met de boot onderweg zijn…. Ze stuurde een googlemaps foto mee met daarop de plaatsaanduiding waar ze zicht bevonden. Stom toeval maar ze waren net aan de camping voorbijgevaren waar wij staan. Toen ze hoorden dat wij op het terras zaten maakten ze een draai van 180 graden en kwamen ons op het terras vergezellen. Na samen wat te hebben gedronken zijn ze teruggevaren over het Slotermeer naar hun camping. Na het eten zijn wij op de fiets gestapt en richting Balk gegaan en hebben samen met hun nog een stuk gevaren over het Slotermeer naar Woudsend. Terug bij de caravan hebben we bij een jachthaven nog even wat gedronken en zijn toen richting Sloten naar de camper teruggefietst. ’s Avonds uiteraard weer rummikub gespeeld. We konden terugkijken op een mooie dag met mooi weer.

Maandag 19 juli 2021

Vanochtend op tijd opgestaan en na het ochtendritueel de krant gelezen en zwembroek en wetsuit ingepakt om te gaan varen en waterskiën. De boottaxi Thijssen haalde ons zo tegen 11:30 uur op van de camping. Er werd daarna koers gezet richting het Slotermeer. Het weer was in tegenstelling tot gisteren niet zonnig maar bewolkt en behoorlijk winderig. Na een kwartiertje varen waren we in het gebied waar hard varen en waterskiën is toegestaan. De boot van Guus en Marian een supermooie Bayliner heeft een 115 PK Mercury buitenboordmotor die de boodschap voor zowel hard varen als het trekken van een skiër goed overbrengt. 

met z’n allen in de boot

Als eerste was Nout aan de beurt om zijn kunsten te vertonen op de skies. Perfect zoals die kleine man dat al kan. Hij zwiert met 1 hand aan het touw over de golven en skiet van links naar rechts. Daarna was Sterre aan de beurt. Ook zij skiet dat de vonken eraf vliegen. Je kunt zien dat ze jong, sportief en onbevreesd zijn. 

Tja, en toen was ik aan de beurt. Wetsuit aan en het ruime sop in. In het water de ski’s aantrekken en afstellen en toen kon het gebeuren. Marian gooide me het touw toe en Guus gaf nadat ik dacht goed te liggen gas. Helaas, ik schoot als een snoek naar voren en kwam niet in de benen. Zo ging dat een keer of 4 achter elkaar mis. Probleem was dat ik steeds slagzij maakte naar rechts. Achteraf klopt dat ook want aan de rechterhand draag ik de trouwring, rechtsonder heb ik een matje zitten na een liesbreukoperatie en in het rechteroog zit een kunstlens. Allemaal gewicht op rechts dat niet gecompenseerd wordt op links. 

Enfin, met Guus afgestemd dat hij iets minder hard ertussenuit zou varen en bij poging 5 ging het goed. Ik kwam overeind en kreeg het zelfs voor elkaar om links en rechts naast de boot te komen. Das voorwaar geen sinecure want dan moet je met gevaar voor eigen leven door de heckgolven van boot skiën. Je loopt met een dergelijke actie een enorm risico want het gebeurt vaak dat men met 1 ski onder de heckgolf komt en met de andere erboven. Een spagaat met een klapper van geweld op het water is dan je lot. En ik kan melden dat water dan verhipte hard is en maar weinig meegeeft. Maar als door een wonder lukte het mij om deze capriolen zonder nare gevolgen uit te voeren.

En dan, ja dan ben je nieuwsgierig of je nog een keer vanuit in het water liggende positie kunt starten. Dus op volle snelheid het touw losgelaten. Op zeker moment is de snelheid eruit en zak je door het water. 

De tweede poging verliep geheel volgens wens en was zonder meer een perfecte start. De ouwe was het waterskiën nog niet verleerd.

Na deze sportieve acties zijn we naar Woudsend gevaren en hebben daar op een terrasje iets gegeten en gedronken. De boot lag als het ware aan onze voeten. Na het eten hebben we een grotere rondvaart gemaakt en zijn door Guus en Marian op de camping weer afgeleverd. Op het terras van de camping nog even een pilsje en wijntje gedronken en de dagafsluiting gehouden. We konden terugzien op een meer dan mooie dag!Uiteraard ’s avonds nog even rummikub gespeeld en toen met een voldaan gevoel onder de wol.

Dinsdag 20 juli 2021

Vroeg opgestaan omdat ik met Marian en Sterre zou gaan fietsen. Helaas voelde Sterre zich niet zo goed en bleef ze lekker bij de caravan. Ik reed samen met Marian een knooppuntenroute van circa 50 kilometer. Was gezellig. Na deze fietstocht heb ik ’s middags met Elfriede nog een ritje gemaakt van dik 40 kilometer. Onderweg zagen we deze stellage bij een kerkhof. Het verhaal wil dat een kerk met toren in een klein dorpje te duur was om te bouwen en te onderhouden, vandaar deze oplossing. Slim volkje die Friezen!

kerktoren bouwen was te duur, daarom een stellage met klok

Oude herinneringen opgehaald tijdens het fietsen. We reden door Rijs langs camping Rijsterbos. Ik heb daar al eens eerder over geschreven. Het is de camping waar mijn ouders, mijn zusje en ik voor het eerst kennis maakten met het fenomeen kamperen. Helaas 14 dagen stromende regen met een riviertje door de tent… De camping bestaat nog steeds. Op de plaats waar wij stonden is nu een zwembad gebouwd.

In Oude Mirdum hebben we op een terrasje koffie met iets lekkers erbij gehad. Op de terugweg kwamen we door Balk langs een visrestaurantje. Hier hebben we op het terrasje aan de Luts een visschotel gegeten. En toen richting de camper. Even wat spullen in de fietstassen gedaan voor een gezellige avond bij de Thijssens en toen weer naar Balk. Daar hebben we lekker zitten snaaien en praten en het plan opgevat om ons (Guus en ik) in te schrijven voor de cursus VB1. (Vaarbewijs 1) 

De cursus start in september (inmiddels zijn we beide ingeschreven) en examen is in december of zoveel eerder als mogelijk is. En dan maar eens kijken of de Laika een boottrailer met boot kan trekken…. Tegen een uurtje of 9 (’s avonds) werd het wat killer en zijn wij weer naar Sloten gefietst. Nog even een wijntje in de camper gedronken, even rummikub gespeeld en toen naar bed.

Ik kon voor deze dag ruim 100 kilometer fietsen bijschrijven.

Woensdag 21 juli 2021

Vanmorgen op tijd opgestaan en de krant even gelezen. Toen broodjes gehaald bij de receptie en samen met Elfriede ontbeten. Na het ontbijt nog even koffie gedronken en toen koers richting Dalen gezet. Om 12:30 uur waren we weer thuis en kunnen we weer terugkijken op een leuk weekend camperen.

Binnenkort gaan we een dag of wat naar Zeeland als corona dat toelaat. Hierover schrijf ik een volgende blog.

Tot dan.