Categoriearchief: camperreis België 2012

Camperreis Pasen 2012 België

Camperreis rond Pasen 2012 België

Donderdag 5 april 2012:

Start van onze  eerste vakantie met de Laika. Na de nodige aanpassingen zoals het bed verlagen, opbergkast maken en nog wat andere praktische dingen starten we onze reis. Ons doel is om het mooie weer op te zoeken. In onze woonplaats is het namelijk koud en guur! De reis verloopt voorspoedig alhoewel je wel aan alle geluiden van een camper moet wennen. Immers een personenauto is veel rustiger…we komen dan ook samen tot de conclusie dat 300 km rijden op 1 dag wel te doen is maar ook wel het maximale is als je het enigszins rustig aan wilt doen.  Het voelt nog wat onwennig.

Ons eerste stop aan een landweggetje in Limburg om koffie te maken en te drinken is geen succes. Aan de ene kant is een boer die we niet gezien hadden zijn land aan het bemesten tot bijna tegen onze camper aan…. Door de glooiing in het landschap bleef die boer dus eerst onopgemerkt.

Even later kwam er nog een boer met een gigantische giertank die over het landweggetje moest. We moesten plaats maken om hem erlangs te laten. Vlakbij ons begon hij met het gelukkig maar, injecteren van de gier. Ondanks dat stonk het als de hel..

De idyllische fase van onze reis was die dag gelijk voorbij.

We starten de Laika en rijden door. We komen uit bij camping Osebos, adres: Euverem 1 in 6271 PJ Gulpen en  zetten de Laika daar op een mooi plaatsje. Leuke camping met goede sanitaire voorzieningen.

Na een heerlijk avondeten  geprobeerd om de TV aan de praat te krijgen. De Laika had toen nog een handbediende schotel… en wat anderen al voorspeld hadden werd waarheid: geen satelliet gevonden, dus geen beeld. Ons favoriete spel: “de betoverde doolhof “ gepakt en onder het genot van een wijntje gespeeld. Het leven is zo gek nog niet.

Vrijdag 6 april 2012:

De allereerste nacht slapen in onze Laika was perfect. Het matras lag lekker en er was ruimte genoeg.

Tijdens een lekker zelfgemaakt ontbijt bespreken we wat ons doel die dag zal zijn. Samen komen we tot de conclusie dat we in Luik, de antiekmarkt  gaan bezoeken. Eerst nog even gebruik maken van de douches van de camping, water bijvullen en daarna op weg naar Luik. We hadden geluk want parkeren vlakbij de antiekmarkt was geen probleem. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ondanks het feit dat de Laika is voorzien van een inbraakalarm het wel “moeilijk” was om haar alleen te laten.

Vanwege haar mooie ronde vormen schrijf ik “haar”.

We hebben vanaf 10:30uur tot circa 12:30 uur op de antiekmarkt rondgelopen. Terug gekomen bij de camper hebben we koffie gedronken in de camper. Het weer was nog niet zo goed dat dit buiten kon.

Na de koffie zijn we doorgereden naar Esche sur Sure in Luxemburg. Hier zou een mooie camping zijn aan een rivier waar we wel eens wilden kijken. Onderweg op de snelweg waaide bij een Fransoos het dakluik van een caravan die met een luide klap op onze Laika terecht kwam. De Fransoos had ondanks dat hij met een caravan achter de auto reed de snelheid er goed in.  We moesten alle zeilen bijzetten om hem in te halen en aan de kant te zetten… probleem was dat hij geen Nederlands kon spreken en wij geen Frans. Met handen en voetenwerk uitgelegd wat er gebeurd was… de man had niet eens vernomen dat hij het dakluik kwijt was. De Laika was gelukkig voorzien van een ladder zodat ik vrij eenvoudig  op het dak kon klimmen en kon vaststellen dat er geen schade was ontstaan.

Rond 15:00 uur kwamen we aan op camping “im Aal”, adres: 1, Am Aal, L-9650 Esche-sur-Sure. We mochten zelf een plaatsje uitzoeken. Dat werd dus een plaatsje direct aan de rivier de Sure. Daarna zijn we lopend het dorpje in gegaan. Toen we terug kwamen scheen de zon! We hebben zelfs nog buiten gezeten en ervan genoten. Nog even een poging gedaan om illegaal een Forel uit de Sure te halen. Geen geluk terwijl onze buurman er wel een aantal uit wist te halen. Terwijl Elfriede het eten aan het bereiden was heb ik een nieuwe poging gedaan om de TV aan de praat te krijgen. En jawel dat lukte!

Na het eten hebben we nog een klimtocht gemaakt in de naast de camping gelegen bergen. Na deze tocht in het café op de camping een paar lekkere “Diekirch Amber” pilsje gehaald. Tegen 20:00 uur terug in de camper en lekker TV gekeken, gelezen en nog een borreltje gedronken. En toen, lekker in de kooi om de volgende dag weer fris en gezond op te staan.

Zaterdag 7 april 2012

Weer een goede nachtrust genoten als is het slapen voor Elfriede wat onwenniger dan voor mij. We zijn beide al om 8 uur wakker. De bedoeling is om een rustdag te houden, dat wil zeggen n niet rijden met de camper. Beetje wandelen, boodschappen doen bij de plaatselijke slager die naar het schijnt erg lekker vlees te koop heeft, en niet te vergeten aar de plaatselijke mini-buurtsuper…

Met voldoende proviand, lezen. I-pad, vissen en betoverde doolhof spelen komen we de Pasen wel door. Ik vang niets maar onze buurman heeft inmiddels zijn 4e Forel op de wal getrokken. Hij was zo vriendelijk om ons er een van te geven.  We hebben de vis samen geslacht en toen in de diepvries van de camper gedaan. Eten we als we weer thuis zijn lekker op! Vanwege het koude weer komt er niet veel van buiten zitten en moeten we al in de namiddag ervoor kiezen om naar binnen te gaan.

Tegen 22:00 uur gaan we onder de wol.

Zondag 8 april 2012

Paaszondag, na het ontbijt vertrekken wij wandelend richting het dorp. Boven op een berg, die we vanaf de camping kunnen zien, staan 2 Bastions die onze aandacht trekken. Amper onderweg begint het licht te sneeuwen. Ondanks dat gaan we toch de beklimming aan en genieten van het uitzicht over het dal waar het dorp Esche ligt. Ook de ruïne van het Bastion die bovenop de berg staat is leuk om te bekijken. Zoals altijd gaat ook hier de terugtocht sneller dan de heenreis…

Teruggekomen op de camping maakt net de paashaas zijn ronde en deelt lekkere chocolade haasje

uit. Nadat we koffie hebben gedronken hebben we ingepakt en zijn we op pad gegaan naar een volgende camping.

27 kilometer verder kwamen we in Luxemburg in het plaatsje Vianden terecht op camping “op dem Deich”. Adres: 2 rue Neugarden, 9422 Vianden, Luxemburg.

Aan de rivier de Our vonden we een mooi plaatsje. Daar hebben we koffie met gebak genuttigd.

Bij de slager in Esche hadden we lekkere speklapjes gekocht die er bij het avondeten aan moesten geloven. Samen met rode kool en gebakken aardappeltjes een echt Paasfeestmaal. De rest van de dag doorgebracht met vissen quilten, lezen en gamen op de I-pad…

Maandag 9 april 2012

Paasmaandag, lekker uitslapen, ontbijten en  rustig aan inpakken. Nog even tanken in Luxemburg en genieten van de luxe lage dieselprijs.

We trekken door naar Duitsland. Nat twee bochten te hebben genomen  is het als zover, we rijden al in Duitsland. Onderweg naar de volgende camping waar we heen wilden kwamen we langs het bezoekerscentrum  van de Teufelsschlucht.  We hebben twee en half uur durende indrukwekkende wandeling gemaakt langs en door diepe kraters in het lava gesteente en enorme rotsen. In het erbij horende bezoekerscentrum wordt mooi getoond hoe dit stuk natuurschoon is ontstaan. Een bezoek is de moeite van het wandelen en klimmen echt waard. Naderhand doorgereden naar Irrel , hier zou een mooie camping zijn. Viel echter tegen. Daarom maar doorgereden naar het nabij gelegen  Oberweis. In 54636 Oberweis hebben we kwartier gemaakt op de Prümtal camping, adres: in der Klaus 17. Echt een mooie camping met goed sanitair, mooi restaurant en erg vriendelijke receptioniste. We mochten zelf een plaatsje uitzoeken op de camping.

’s Avonds uit eten geweest in het goede restaurant dat deel uitmaakt van de camping.

Dinsdag 10 april 2012

Vandaag op de fiets langs de rivier de Prüm naar Biersdorf. We kwamen erachter dat we behoorlijke steile heuvels moesten trotseren. Ook waren sommige delen van het fietspad naar Biersdorf niet verhard. Heuvelop ging het langzaam maar heuvelaf af bereikten we snelheden van rond de 55 km per uur. Tegen Biersdorf aan ligt een grote Stausee met een fietspad erom heen. Mooi vlak fietspad dus dat hebben we maar even meegepikt. In een gezellig restaurantje in Biersdorf hebben we lekker geluncht. Daarna terug naar Oberweis. In totaal hebben we deze dag 30 km gefietst en hadden gelukkig droog weer. Geen zon maar dat was met het klimwerk op de fiets niet zo erg.

Woensdag 11 april 2012

Vandaag op pad naar Echternach in Luxemburg. Omdat we geen vastomlijnd plan hebben rijden we kris-kras door de omgeving en zitten dan in Duitsland en dan weer in Luxemburg. In Echternach bevinden zich de Wolvenravijnen. Dat is een burcht bovenop een berg. Om er te komen ben je zeker een uur stevig aan het wandelen en klimmen. Zeker de moeite waard om te doen als ie het ook alleen maar om het mooie uitzicht dat je vanaf de parkeerplaats bij de burcht over Echternach en omgeving hebt. Terug in Echternach onszelf maar getrakteerd op een ijsbeker bij het plaatselijke Italiaanse ijscafe.

Vanuit Echternach naar Schweich aan de Moezel gereden en een plaatsje gezocht op camping Zum Fährturm, Am Yachthafen. Geen mooie camping maar wel ruime plaatsen.

Donderdag 12 april 2012

Na het ontbijt het plaatsje Schweich bezocht. Leuk oud plaatsje met karakteristieke pandjes.

Daarna op de fiets een tocht langs de Moezel gaan maken… het was droog weer, dus waarom niet lekker fietsen. De Moezelradweg route langs de moezel viel tegen, het ging veel langs industrie gebouwen en er was geruime tijd niet veel meer dan oude grauwe gebouwen te zien. Aangekomen in het plaatsje Palfzel begon het te regenen. En vraag niet hoe. We zijn een konditorei ingedoken en hebben ons daar tegoed gedaan aan koffie met gebak. Toen het wat droger werd zijn we als een speer naar het station gefietst en met fietsen in de trein 3 stations terug gereden naar Schweich.

Het weer begon steeds slechter te worden dus besloten we maar om naar een volgende camping te gaan. We kwamen terecht op camping Camp an Maar aan de Maarstrasse 22 te 54552 Schalkenmehren. ( in de Vulkan Eifel) Deze terrassen camping ligt achter een hotel dat hoort bij de camping.

De camping ligt aan een groot kratermeer en biedt een prachtig vergezicht over het landschap.

Vrijdag 13 PRIL 2012

We hadden de camping vooruit betaald en mochten van de eigenaar wel rond de middag vertrekken.

Kwam hunzelf ook beter uit omdat ze ook de vertrek dag van de hotelgasten moesten regelen en bij ons dus wat later de stroom konden afkoppelen. Wij hebben de kans benut om een wandeling rond het kratermeer te maken. Toen we terug kwamen was de stroom er nog niet af en moesten we nog een uur wachten voordat dit in orde werd gemaakt. Via Dockweiler waar we nog een camping hebben bekeken (bleek niets te zijn) zijn we uiteindelijk terecht gekomen in Altenahr op jawel camping Altenahr. Het bleek de camping te zijn waar wij 38 jaar geleden toen we elkaar net kenden als 16 en 19 jarigen onze eerste vakantie hebben beleefd. Met een klein tentje en de auto van mij ouders mee. Een apart gevoel. Toen en nu.

Toen: in een klein tentje op luchtbedjes en de auto van mijn ouders mee

Nu: in een luxe grote camper met alles erop en eraan en de fietsen mee

Toen: jongelui

Nu: 2 generaties ouder en al oma en opa

Toen; zo groen als het gras en heel braaf………

Nu; oud en wijs (dat laatste denk ik)

We hebben uiteraard het centrum van Altenahr bezocht en kwamen tot de conclusie dat het hier vergane glorie is. De kabelbaan van weleer is er niet meer, veel leegstand aan winkels en restaurantjes.

’s Avonds een lange wandeling langs de Ahr gemaakt, het blijft mooi om de Forellen te zien zwemmen.

Zaterdag 14 april 2012

Rustig aan opstaan en broodjes halen bij de receptie van de camping. Daarna lekker ontbijten en dan de fietsen uit de campergarage halen. We fietsen een mooie route deels door de wijnvelden, dan weer langs de Ahr en samen langs het spoor. We komen tot Ahrweiler een afstand van rond de 15 kilometer vanaf Altenahr. De route is licht heuvelachtig maar goed te fietsen ook voor ongetrainde mensen. Ahrweiler is een leuk stadje om te bekijken, er is meer te doen en te zien dan in Altenahr.

Na op een groot terras een drankje, gaan we terug naar de camping. Onderweg komen we nog enkele leuke Camper plaatsen tegen. Onder andere Am Ahrtor, aan de Kalvarienbergstrasse 1 te 53474 Ahrweiler. Reserveren in de weekend gewenst, door de week niet nodig.

’s Avonds een hapje eten in Altenahr en dan terug naar de camper.

Zondag 15 april 2012

Het is koud en kil vandaag. Dat in tegenstelling tot gisteren. Toen konden we in een weliswaar schraal zonnetje op een terrasje zitten en wat drinken. Het nodigt nu niet uit om wat te gaan ondernemen. We overleggen dat we wel in Essen naar de Ikea zouden kunnen gaan om daar nog iets voor de keuken in de camper te kopen. Helaas was de Ikea daar gesloten in verband met een grote warenmarkt op het IKEA parkeerterrein. Op zich was de warenmarkt niet spectaculair maar er was wel Duitse Curryworst te koop en dan maakte veel goed..

Na de curryworst kwam het besluit om maar richting huis te rijden.

Terugkijkend op deze eerste campervakantie kwamen we tot de conclusie dat we gelukkige mensen zijn met een zo fijne camper en dat alles functioneert zoals je dat wenst.

Op naar de volgende vakantie.

Pinkstervakantie.

Dinsdag 15 mei 2012

Het is al 19:00 uur voordat we vertrekken. Eigenlijk geen probleem want we hebben ons huis immers bij ons. Het doel van deze trip is Bad Königshofen. Daar vindt over de Pinksteren een bijeenkomst plaats van de Duitse Laika club. We willen eens proeven of het wat voor ons is om lid te worden van deze club. Na ruim 2 uur rijden besluiten we om een plekje te zoeken voor de nacht. We vinden een plaatsje op de camperplaats van de firma Froli bij Hövelhof iets achter Bieleveld. Het is een mooie met een hek afgeschermde plaats met als enige faciliteit stroom.

De firma Froli zit met hun bedrijf aan de Liemkerstrasse 27 in Schloss Holte/Stukenbrock.

Froli maakt diverse kunststofproducten zoals oprijkeggen, bordenhouders etc. als je meer erover wilt weten kijk dan op www.frolishop.com. Wij hebben de andere dag een uitleg gehad over hun bedsystemen en hebben er een extra ruggensteun voor de passagiersstoel gekocht zodat Elfriede iets meer steun in de rug heeft.

Woensdag 16 mei 2012

Gisteravond kwamen we er achter dat er een koplamp stuk was. Dus deze eerst maar vervangen door een nieuwe. Nog een hele klus omdat de grille totaal uitgebouwd moet worden. Na deze onvoorzien actie nog een kleine reparatie aan de achterbumper van de Laika doorgevoerd. Bleek dat er een steuntje was gescheurd en dat de schroeven waarmee het spul vastzat waren verdwenen. Met behulp van Duck tape, een beugeltje en wat schroeven alles weer aan elkaar gezet en rijden met de handel.

Onderweg bij de eerste de beste raststätte het ontbijt bij elkaar gescharreld en op een plekje ergens aan een meer onder het genot van een bak koffie opgegeten. Het leven kan soms zwaar zijn… nietwaar? Zo rond 17:00 uur aankomst in Bad Königshofen. De Laika club had zich al op een groot terrein midden in het plaatsje voor het Thermenbad opgesteld. We werden absoluut onvriendelijk ontvangen en hadden daarom al snel door dat dit niet het gezelschap is waarin wij graag verkeren.

We zijn daarom naar de receptie van het Thermenbad gegaan en werden daar enorm vriendelijk ontvangen door een dame van de receptie. Er was aan de rand van de camperplaatsen nog een plaatsje vrij waar we mochten staan. Lekker samen gekookt en gegeten in de camper. Helaas deed de TV het niet ondanks de volautomatische schotel. Een boom van enig formaat stond in de weg.

Geen probleem, I-pas en Galaxy tab en puzzelboekjes doen het ook goed om de tijd te verdrijven.

Donderdag 17 mei 2012

Het is mooi weer. De fietsen worden uit de garage gehaald. We gaan een fietstocht van ruim 30 km maken. Overal lopen groepen mensen met bolderkarren en drank. Het is Vaderdag in Duitsland.

Na een poos fietsen geeft de bewegwijzering aan dat we over een bergje moeten. Nou ja, een bergje? Het is een puist van 492 meter hoog. Solidair met Elfriede neem ik ook de fiets aan de hand en samen sjokken we de berg op. De beloning is echter goed. Een mooie afdaling over mooi glas asfalt ligt voor ons en met ruim 50 km/h “vliegen” we van de berg af.

Onder aan de berg ligt Bad Königshofen met een mooi ouderwets plein in het centrum. De bakker is open vandaag. We gaan op het terras  aan een tafel zitten en bestellen koffie met gebak. Heerlijk na zo’n inspanning. Terug bij de camper besluiten we om een bad te gaan nemen in de Thermen.  Het was voor ons de eerste keer dat we dat deden maar absoluut niet de laatste. Heerlijk ontspannend.

Maar dit soort inspanning en ontspanning maakt hongerig…. Dus tijd om wat te gaan eten in het restaurant naast de Thermen. Het weer was zo lekker dat we op het buitenterras konden zitten eten.

Als afsluiter van de dag nog een lekker glas wijn in de camper en dan heerlijk languit.

Vrijdag 18 mei 2012

Door een deel van Bad Königshofen loopt een botanische route met bijzondere bomen. De route is ruim 8 km. De route start net achter de camperstelplaats bij de Thermen. Hetgeen we te zien kregen was niet spectaculair. Reden genoeg om halverwege de route toch maar te kiezen op het centrum, wat beter te bekijken. Toevallig werd het ook weer tijd voor koffie en daarom gingen we met de nodige tegenzin weer naar de bakker waar we de dag ervoor ook koffie met gebak hadden genuttigd.

Na de koffie naar de camper, inpakken, afrekenen en op pad naar een volgende plaats. Onderweg gestopt op een parkeerplaats bij het “Schwarze Moor” dat is een groot moerasgebied waar je over vlonders een lange wandeling (3 – 4 km) kunt maken en allerlei soorten diertjes en vegetatie kunt zien. Een erg mooi opgezet geheel en de moeite van het bekijken waard. Daarna doorgereden naar het plaatsje Hünfeld. Daar is een mooie camperplaats grenzend aan volkstuintjes en een groot park.

Even verderop was een grote kermis aan de gang en stond een grote feesttent voor het Schützenfest.

Lekker in de camper gekookt en gegeten en daarna een toetje gehaald in het  verderop aan een groot meer gelegen Paviljoen.

Later op de avond hebben we nog wat gedronken op de kermis en nog even een curry worst gegeten en als klap op de vuurpijl gekeken naar een groot vuurwerk ter afsluiting van het feest.

Zaterdag 19 mei 2012

Zonder ontbijt direct na het opstaan op pad. Lopend naar het centrum van Hünfeld om daar bij een bakker een ontbijtje te scoren. Daarna nog het centrum verkend en een oude kerk bezocht. Na een paas uurtjes hebben we het wel gezien en lopen terug naar de camper. Ons volgende doel is de Sorpesee, dus weer een stuk richting huis. We rijden door Alsfeld en zien dat daar in een grote hal een soort rommelmarkt is. Voor een prikkie kopen we daar 3 legotreinen met trafo’s en bedienpaneel. Wel wat weinig rails maar voor € 70,00 echt een koopje.

Om wat op te schieten en niet de hele tijd in de camper te moeten zitten pakken we de autobahn richting de Sorpesee.

Onderweg zagen we een bord: Biggesee. Met daarbij een bord van een camping. Daar dus maar even gekeken. Camping Hof Biggen. Mooie camping met een Duitse beheerder die zijn uiterste best deed om Nederlands te praten. Erg vriendelijke man. We konden bovenop een berg gaan staan. Mooi uitzicht over een veld, een dal en bossen. Leuk was, dat de jeugdbrandweer van Attendorn Olve daar ook hun kamp had opgebouwd en aan het oefenen was. Prachtig om te zien. Wat een discipline hebben die jongelui. ’s Avonds buiten gezeten tot ruim 21:00 uur.

Zondag 20 mei 2012

Vandaag een rustdag. Het weer is wisselvallig. We kunnen echter wel buiten ontbijten. Na het ontbijt 2 keer een poging gedaan om te gaan wandelen maar ook beide keren terug gegaan vanwege regen..

Tja, dan maar bij of in de camper blijven en wat puzzelen, lezen of punchen. En uiteraard genieten van de vrije natuur.

Maandag 21 mei 2012

Opgestaan met het gevoel van “aan alles komt een eind, shit…”

Even een ontbijtje, afwassen, stroom eraf, vuil water lozen en dan huiswaarts.

Na een voorspoedige reis kwamen we in de middag thuis. We hebben direct  gekeken of de planten het zonder ons gered hadden. Daarna als een speer naar de kinderen om te kijken hoe het met de kleinkinderen is gegaan en of ze ons ook gemist hadden.

Campervakantie Frankrijk Dordogne en Elzas

Zaterdag 25 augustus 2012

Vanochtend rond 9:00 uur vertrokken. Rond 11:30 uur reden we al in België, na een stop voor de koffie het besluit genomen om door rijden. Antwerpen, Brussel, Parijs, het gaat maar door. We hebben er een reisdag van gemaakt. Even pauze, wat drinken en weer rijden. De camper loopt goed, we rijden alleen snelweg met een behoorlijke snelheid om lekker op te schieten. Gevolg is dat de camper wel erg dorstig is. Zo rond 22:00 uur in de avond hebben we er in 13 uur ruim 900 km opzitten. Dat Elfriede zolang achter elkaar wil reizen heeft een speciale reden.

We zijn belandt in Chateauroux en overnachten op een camperparkeerplaats achter een camping. Niet erg rustig maar wel veilig. Even een wijntje drinken en dan lekker slapen om morgen de reis voor te zetten naar de Dordogne.

Zondag 26 augustus 2012

Wonder boven wonder zijn we beiden om 7:00 uur wakker. Direct opstaan, ontbijten en snel weer op pad richting de snelweg. We moeten nog een kleine 300 km afleggen tot aan ons einddoel van deze dag en weten dat dit voor een groot deel over B wegen gaat en dat vreet tijd.

Om 14:30 uur arriveren we op camping La Peyrugue in Daglan. Precies 1180 km van huis en circa 300 km ten westen van Bordeaux. Snel aangemeld bij de Nederlandse eigenaar van de camping en langzaam rijdend naar het aan ons toegewezen plekje. Na de eerste bocht zien wij onze kleindochter Sterre met een ander meisje spelen. We stoppen en groeten haar…. Het duurt een paar tellen voordat ze doorheeft dat wij het zijn. Haar eerste vraag is of ze mee mag rijden in de camper en parmantig gaat ze op de bank naast het raam zitten. We rijden met haar naar de plaats in de buurt van hun tent. We zijn allemaal blij elkaar te zien. Na bijgepraat te hebben gaan we wat eten in het “restaurant” van de camping. De pizza’s smaken perfect. Na het eten gaan de kinderen in bed en wij drinken koffie met dochter Marian en schoonzoon Guus.

Het wordt nog een gezellige avond.

Maandag 27 augustus 2012

Onze kleinzoon Nout is altijd rond 7 uur wakken en maakt daar tijdens de vakantie geen uitzondering in. Mooi op tijd om samen met Guus en Nout naar het dorp Daglan te lopen en bij de bakker broodjes te halen. Onder heerlijke Franse zon genieten we met kinderen en kleinkinderen bij de camper van een heerlijk ontbijt met Frans stokbrood en croissantjes. De dag brengen we “a la familie” door. Zwembad, lekker luieren, lezen, puzzelen en bijkomen van de bijna 1200 km rijden.

Later in de middag, al bijna avond hebben we een feestje gevierd ter gelegenheid van de verjaardagen van Nout en Sterre. De meegebrachte cadeautjes voor de beide kleintjes , een playmobil camper en een duplo ziekenhuis vallen erg in de smaak. Na het uitpakken gaan we bbq’en en genieten van frans stokbrood, bier en wijn. Tot in de laten avond is het gezellig.

Dinsdag 28 augustus 2012

Sterre voelt zich niet goed en heeft ’s nachts ook al overgegeven. Ze is veel bij ons bij de camper en maakt veelvuldig gebruik van het toilet. Ze voelt zich ook duidelijk overdag niet lekker en heeft koorts. Niet een dag om iets met het kind te ondernemen. Dus nog maar een dagje rustig aan doen en luieren. Guus gaat met een Nederlandse kampeerder een fietstocht maken op mijn racefiets. Als hij tegen de middag terug is, gaat het nog niets beter met Sterre en besluiten ze om in te pakken en huiswaarts te gaan. Elfriede past op Nout en Sterre en ik help met het afbreken van de tent en inpakken van de auto. Tegen 16;30 uur is alles klaar voor vertrek.

Wij blijven allen achter op de camping en zitten nog tot laat buiten bij een aangename temperatuur en dit glas wijn.

Woensdag 29 augustus 2012

We staan vroeg op (8:00 uur) even ontbijten en dan inpakken en wegwezen. Sarlat staat op het programma. Daar is markt en geadviseerd wordt dat je er rond 9:30 moet zijn omdat je anders in de file komt en geen parkeerplaats meer kunt vinden. We zijn net op tijd en scoren een mooie parkeerplaats dicht bij het centrum . Op naar de markt. In onze beleving was Sarlat mooier en groter toen we 17 jaar geleden er waren met onze eigen opgroeiende kinderen. ’s Middags vervolgen we de reis. Een mooie tuin in Eyrignac trekt onze aandacht. Echter 14 euro per persoon entree vinden we wel wat veel van het goede. De grote parkeerplaats nodigt uit om even in de zon te zitten en te genieten van een kopje koffie.

We rijden door naar La Roque Gageau, een klein erg toeristisch plaatsje direct aan de Dordogne. Op camping La Plage krijgen we een mooi plekje op nog geen 5 meter van de Dordogne. Elfriede maakt een heerlijk avondmaal met sla, zalm en uiteraard stokbrood. Dit is leven als god in Frankrijk. Weer zitten we tot laat in de avond bij een heerlijke temperatuur en lekker wijntje buiten.

Donderdag 30 augustus 2012

De zon schijnt weer uitbundig. Lammert geniet van de ontwakende camping terwijl ik nog op 1 oor lig. Op de Dordogne trekken al kanovaarders en andere bootjes met hordes aan toeristen voorbij.

Samen genieten we van een frans ontbijtje en maken plannen voor de dag. Doel wordt Bergerac, een echt Frans stadje. Ook daar is het weer nog prachtig. Korte broek en T-shirt verhogen het vakantiegevoel en plezier. Weer staan we aan de Dordogne en lammert doet een poging om vis te vangen, volgens zijn stellige overtuiging zit er echter geen vis want hij vangt niets.

’s Avonds spelen we een spelletje “Betoverde doolhof” Ik versla Lammert en ga met een goed gevoel slapen.

Vrijdag 31 augustus 2012

Het is vanochtend een stuk kouder en er staat meer wind. We rijden naar een parkeerplaats vlakbij een scholengemeenschap. We gaan van daaruit een fietstocht maken. Via een oude spoorlijn die omgetoverd is naar een prachtig fietspad fietsen we van Sauveterre de Guyenne naar Espiet. Het station daar is omgebouwd naar een mooi en gezellig restaurant. Hier gaan we eten.

We bestellen karbonade maar krijgen een stoofpotje…. Wel erg lekker. Zal wel aan de kwaliteit van onze Franse uitspraak liggen dat het fout is gegaan. De weg hebben we wind in de rug. Dus dat is makkelijk te doen. Na 50 km wel wat last van zadelpijn!

We laden de fietsen weer in en vervolgen onze weg. Onderweg besluiten we om uit de France Passion gids een plaatsje voor de nacht te zoeken. Dat willen zeggen we overnachten bij een Franse wijnboerin. Zie voor uitleg France Passion: www.xxxxx Met behulp van een in het Nederlands geschreven folder over de wijngaard worden we uitgenodigd voor een wijnproeverij. Het wordt met handen en voeten communiceren. Een uur later komen we met 3 flessen geode rode wijn terug bij de camper. Na nog een spelletje “betoverde doolhof”(stand nu 1:1) gaan rond 23:00 uur de luiken dicht.

Zaterdag 1 september 2012

De ochtendzon maakt ons wakker. We kunnen weer buiten ontbijten. Nog even bellen met het thuisfront om te horen hoe het met oma gaat en met onze aanstaande moeder Femmy en dan vervolgen wij onze weg richting de Atlantische Oceaan. We rijden dwars door bordeaux heen en belanden op camping La Canadienne in Ares. We krijgen een plaatsje aangewezen waar de camper net op kan staan. Na het avondeten gaan we lopend naar het Bassin ‘d Ardachon  ia de pier hebben we een wijds uitzicht over het strand en de oceaan. We lopen een eind over het strand en via een kleine haven komen we weer terug op de camping. Weer sluiten we de avond af met ons inmiddels berucht spel “de Betoverde doolhof”

Zondag 2 september 2012

Weer een zonnige start van de dag. Vandaag staat een fietstocht op het programma. Met wat proviand en drinken in de rugtas beginnen we aan een tocht van ruim 40 kilometer. Bij stralend weer fietsen we tot bijna aan Cap Ferret en weer terug. Op Cap Ferret zie je veel mensen die mosselen zoeken in de bij eb drooggevallen zee.

Tegen een uur of vier zijn  we terug bij de camper en gaan een zelfgemaakte pastasalade eten.

Door het mooie weer kunnen we weer tot rond 21:00 uur buiten zitten. We puzzelen en quilten nog wat. Dan lekker naar bed. Een goede nachtrust hebben we wel verdiend.

Maandag 3 september 2012

Na het ochtend ritueel pakken we onze biezen om circa 80 km verderop een nieuwe bestemming te zoeken. We belanden in Sourlac sur Mer. Onderweg hebben we al de Atlantische Oceaan geproefd en dat smaakt naar meer.  Ook voor Lammert, die echter wel last had van zand tussen de tenen….

We mogen op camping Soulac Plage een plaatsje uitzoeken, dit ging niet zonder problemen. Bij het plaatsen van de camper kwamen we muurvast te zitten in het duinzand. De technische dienst van de camping kwam met een tractor en rijplaten en trok ons weer los. Via de rijplaten konden we de camper goed op de plaats zetten en stonden we enigermate stevig.

’s Avonds hebben we genoten van een zelfgemaakte warme maaltijd afgemaakt met een portie patat dat we haalden bij het campingrestaurant. Vanaf het strand hebben we later in de avond gekeken naar de zonsondergang in de Atlantische Oceaan. Dat blijft altijd prachtig om te zien.

Dinsdag 4 september 2012

Op deze dag is onze kleindochter Sterre jarig, ze wordt 4 jaar!
We starten de dag na het ontbijt met een lange strandwandeling. Ruim anderhalf uur later zitten we in het centrum van Sourlac sur Mer aan de cola. Even winkelen, lekker ijsje eten en dan de terugtocht beginnen. Terug bij de camper rusten we beide uit. (oogjes dicht en snaveltjes toe) ook vandaag tovert de vrouw des campers een heerlijke 5 sterren maaltijd op tafel. Helaas is de zonsondergang niet zo mooi als gisteren. Het is wat bewolkt maar wel lekker warm.

Via face-time gaan we Sterre feliciteren en daarna permitteren we ons bij een aangename buitentemperatuur een lekker glas wijn “Bergerac rouge Prestige”

We zitten buiten tot laat in de avond.

Woensdag 5 september 2012

We breken ons kwartier op en vervolgen onze reis naar ‘d Oreleon. We gaan eerst met een veerpont van xxxxx naar Royan. Daar aangekomen rijden we naar Talmont aan. Een klein dorpje met 83 inwoners  maar wel met anderhalf miljoen bezoekers per jaar.  Het dorp heeft veel kleine vissershutjes die in zee staan en een kerk waarvan een stuk in zee is gevallen. We er hebben een kaarsje aangestoken voor onze pa.

Vervolgens rijden we via bruggen naar het eiland Oleron. Als we circa twee derde van het eiland achter ons hebben, belanden we op camping Le Suriot in L’Ueau.  Vanaf de camping kunnen we ’s avonds weer kijken naar de zonsondergang. Eenmaal terug bij de camper zitten we nog lang buiten bij nog steeds lekkere temperaturen en luisteren naar de band die in het restaurant van de camping muziek speelt.

Donderdag 6 september 2012

Vandaag willen we het eiland met de fiets verkennen. Een aardige baliemedewerkster van de camping vertelde ons in het Duits de weg naar het fietspad. Op een bijna lichtgevend fietspad (zo wit) rijden we van Chevay, St. Georges naar La Bree les Bains tot aan het strand, Dan rijden we langs de kust tot aan St. Denis en in de jachthaven rusten we uit en eten ons meegenomen stokbroodje.

De fietstocht gaat verder tot aan het puntje van het eiland en de vuurtoren Phase de Cassirou.

Na een lekker ijsje maken we os op voor de terugweg. Via Les Huttes Chaure Domino fietsen we terug naar onze camper. Een ritje van rond de 40 kilometer. Bij een temperatuur van circa 30 graden is dat een  grote inspanning voor mij.

De avond verbrengen we onder het genot van een lekkere rosé en een prachtige zonsondergang.

Vrijdag 7 september 2012

Wij breken op en gaan vandaag een afstand van 540 km afleggen om in de Bourgogne te komen. Het is even afzien maar aan het eind van de middag “landen” we op camping Les Ceriselles in het plaatsje Vincelles. Het is hier een stuk kouder dan aan de Atlantische Oceaan.

Nog even wat eten en de dag is alweer om.

Zaterdag 8 september 2012

Tijdens het ontbijt is het nog koud maar we laten ons niet kennen. Het tweede kopje koffie drinken we op een bankje in de zon. Gelukkig loopt de temperatuur al vrij snel op. Na eerst  boodschappen te hebben gedaan in de plaatselijke buurtsuper maken we ons op voor een reuze fietstocht langs Canal du Nivernais. Een prachtig landschap, mooie natuur, twee rivieren kruisen elkaar steeds weer en een prachtig super geasfalteerd fietspad maken dat we vandaag 50 kilometer halen. En ja, ook nog eens super weer erbij. Lammert heeft de tocht 10 km extra lang moeten maken omdat ik zo handig was om mijn zonnebril op een tafel bij een rustplaats te laten liggen. Hij is toen 5 km terug gefietst en heeft de bril weer opgehaald.

Onderweg zien we camping  Pie du Roy aan het canal in het plaatsje Mailly le Chateau. De camping ligt afgelegen en is eigenlijk alleen bekend bij de Fransen. Helaas sluit de camping vanaf 9 september anders waren we er nog een nacht gaan staan.

Een lekker ijsje als we terug zijn bij de camper is de beloning voor deze lange maar mooie fietstocht.

 ’s Avonds zitten we weer gezellig aan een glaasje wijn en spelen het favoriete “Betoverde Doolhof” Gisteren heeft Lammert gewonnen en vandaag maak ik hem in. (dat is tenminste de bedoeling)

Helaas niet gelukt maar we hebben nog een week de tijd hiervoor!

Zondag 10 september 2012

Lammert is al om 8 uur wakker en maakt een lekker ontbijtje. We nuttige dat in de camper omdat de temperatuur maar amper aan 12 graden is. Na het ontbijt de vuilwatertank en wc tank leegmaken en wij gaan weer op pad. Dit is wat later blijkt een reisdag. Aan het einde van de dag komen we aan in Ville le Sec met een gelijknamige camping gelegen aan de Moezel.

Direct aan de Moezel krijgen we een mooi plaatsje voor de camper. Na ruim 200 kilometer door en langs kleine plaatsjes houden we het voor vandaag gezien en ontplooien geen activiteiten meer.

Maandag 10 september 2012

Ook vandaag een rustdag. Maar dan gepland. Ik ga lekker quilten en maak een fotoalbum voor Nout van de 112 dag in Hoogeveen. Lammert gaat een stuk rijden op zijn racefiets. Als hij nat van het zweet terugkomt blijkt hij bij warm weer een tochtje gemaakt te hebben langs de Moezel van 60 km.

Op de camping is het een komen en gaan van vakantiegangers. Het is een typische doorreiscamping.

Veel bezoekers, ook met caravans staan er 1 of 2 dagen en trekken dan verder naar het zuiden.

’s Avonds komen we aan de praat met een echtpaar uit Dedemsvaart die met een caravan op pad zijn maar in de toekomst ook een camper willen. Erg gezellig om met andere vakantiegangers een avond door te brengen.

Dinsdag 11 september 2012

Vandaag moeten we nog iets van 140 kilometer rijden om ons doel Saint Marie o Mines in de Elzas te halen. De camper is volgetankt, de koelkast gevuld (voor de laatste paar dagen) en de wijnvoorraad aangevuld en de reis kan worden voortgezet. Lammert heeft nog een zakelijk gesprek en daarna starten we. De camping waar we aankomen valt tegen. Onvriendelijke begroeting en beheerder. Wij hebben het gevoel dat hier alles met de Frans slag gebeurt. Het weer speelt ook niet echt mee, het is regenachtig en een stuk kouder dan wij de laatste twee en halve week gewend waren. We zoeken een plekje en komen als snel in gesprek met onze overburen uit Veldhoven. Echt aardige mensen.

We proberen even de antenne uit zodat we morgen de verkiezingen kunnen volgen. TV ontvangst is goed dus plek wordt geaccepteerd.

Woensdag 12 september 2012

Bij de receptie hebben we croissants en baguette besteld, dus het ontbijt is er. Helaas moeten we binnen eten want het regent. Het regent op een gegeven moment zelfs zo hard dat het water van de bergen af kolkt en een deel van de camping door het water en onweer zonder stroom komt te staan. Lammert weet dit gelukkig te repareren want de campingeigenaar is in geen velden of wegen te bekennen.

We gaan nog lopend de city in om daar in de voorverkoop een entreekaart voor de Qultexpo (die drie dagen duurt)  te kopen. Voor mij staan donderdag en vrijdag geheel in het teken van quilten!

Donderdag 13 september 2012

Als vroeg staan we op, ontbijten snel even wat en gaan lopend naar de city. Lammert loopt even mee. Ik stort me in het quiltwereldje en vermaak met het kijken naar mooie quilttechnieken, stoffen en bijzonder quilts vanuit de hele wereld. De tentoonstelling is verdeeld over meerder plaatsen in gebouwen zoals scholen, een kerk en andere ruimtes. Je kunt met bussen die speciaal voor deze tentoonstelling zijn ingezet van plaats naar plaats reizen.

Lammert vermaakt zich op de camping door te puzzelen en met de buren te praten.

Als ik terug ben op de camping praten we nog even na en besluiten om vrijdag aan het einden van de dag door te reizen richting huis.

Vrijdag 14 september 2012

Wederom op tijd op pad om het laatste deel van de Quiltexpo te bekijken. Lammert rijdt vandaag naar een vooraf afgesproken plaats waar ik de expo afsluit. Het is dan 16:00 uur.

We gaan rijden richting Drenthe met de bedoeling om nog 1 overnachting te doen. Dit wordt na een lange rit een camperplaats in Pfalzfeld op camperplaats en camping Country Camping Schinderhannes. We kome er in het donker aan. Gelukkig is het restaurant nog open en kunnen we nog een warme maaltijd genieten met een goed glas Duist bier erbij.

Een mooie afsluitng van de dag en het grootste deel van onze vakantie.

Zaterdag 15mseptember 2012

Als vroeg (7:30 uur) zijn we beide  wakker. Even ontbijten en rijden maar. Tegen 14:30 uur zijn we thuis. Dat is ook weer lekker.